7

Zupa meksykańska - przepis




Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę meksykańską, którą możecie podać solo, lub w towarzystwie żółtego sera oraz nachosów i która nie tylko w ciekawy sposób urozmaici Wasze codzienne menu, ale również świetnie sprawdzi się jako ciepła przekąska na imprezę.

Zupa jest dość syta, ale jeśli chcielibyście by była jeszcze treściwsza, dodajcie jeszcze jedną puszkę białej fasoli.

Zupa sama w sobie (oczywiście bez dodatku sera i chipsów) jest dość lekka i niezbyt kaloryczna i jeśli zamienicie mięso wieprzowe na chudą wołowinę lub mięso z indyka, to z pewnością możecie cieszyć się jej smakiem nawet, jeśli jesteście na diecie :)



Składniki:

* 500 g chudego, wieprzowego mięsa mielonego (np. z szynki)


* 1 czerwona cebula

* 1 zwykła cebula

* 5 ząbków czosnku

* 1 czerwona papryka

* 1 puszka czerwonej fasoli

* 1 puszka kukurydzy

* 1 puszka krojonych pomidorów

* 1 spora łyżka koncentratu pomidorowego

* 3 łyżki oleju

* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

* 1/2 łyżeczki ostrej papryki

* 1 pełna łyżeczka suszonego majeranku

* 1 liść laurowy

* 1 kulka ziela angielskiego

* 1 łyżeczka cukru

* 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie:

* żółty ser

* chipsy tortilla

Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy kolejne 5-6 minut dość często mieszając. Następnie do warzyw dodajemy mięso oraz wszystkie przyprawy (w tym płaską łyżeczkę soli) i całość dusimy około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, pomidory oraz przepłukaną na sicie fasolę. Całość zalewamy litrem wody i dodajemy rozmieszany z woda koncentrat. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)


Opublikowano: 16 kwietnia 2016
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
paulina
paulina
19.11.2016 17:07 odpowiedz
Kasiu, dziś skusiłam się na tą zupkę (w przeciwieństwie do Ciebie - uwielbiam zupy!). Super odmiana na naszych talerzach :) Bardzo mi odpowiada ta zupa, oj zagości u nas na pewno jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis, pozdrawiam - Paulina.
markos444
08.05.2016 22:53 odpowiedz
Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych, dzięki za pyszny przepis :)
learnmore
learnmore
24.04.2016 21:10 odpowiedz
Proszę
Również pozdrawiam :)
algaria
24.04.2016 19:25 odpowiedz
Dziękuję za zwrócenie uwagi :) Pozdrawiam
learnmore
learnmore
21.04.2016 19:08 odpowiedz
Do Algaria:
Człowiek może być syty natomiast zupa SYCĄCA!
Sybilla
Sybilla
17.04.2016 09:03 odpowiedz
Czemu brak śniadań w sobotę rano?
algaria
16.04.2016 12:50 odpowiedz
Zupa meksykańska jest genialna, rozgrzewająca i syta - zwłaszcza w chłodniejsze popołudnia.
Ja do tej zupy robię "makaron" z tortilli - Zwijam placek, kroję na paski i przypiekam mieszając na suchej patelni - wtedy dłużej jest chrupiący. Dodaję go na wierzch, po nalaniu zupy do talerza, tuż przed podaniem.