6

Pieczona biała kiełbasa




Mam wrażenie, że pomijając okres Świąt Wielkanocnych, biała kiełbasa nie cieszy się zbyt wielką popularnością. A szkoda, ponieważ przygotowana w odpowiedni sposób stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla tradycyjnych, mięsnych dań obiadowych. 

Co mam na myśli pisząc o odpowiednim przygotowaniu? A na przykład sposób, jaki Wam dziś zaprezentuję :)

Pieczona w cebuli, z dodatkiem jabłka i słodkiej, miodowo musztarodwej marynaty świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree. I w zasadzie sam powstały podczas pieczenia sos jest już wystarczającym dodatkiem zarówno do samej kiełbasy, jak i do ziemniaków, ale jeśli chcecie dodatkowo wzbogacić smak tego dania, to polecam podać do niej borówkę do mięs (a najlepiej tę, którą można zakupić w sieci szwedzkich sklepów meblowych ;) ). Co prawda jest to kolejny słodki element, ale sprawdza się tu idealnie. Natomiast jeśli chcielibyście zaostrzyć smak, to możecie podać do niej wymieszany z odrobiną śmietany chrzan. On również stanowi świetny dodatek do białej kiełbasy. 

Więc jeśli planowaliście przygotować w najbliższym czasie białą kiełbasę, to może skusicie się na ten przepis? :)



Składniki:

* 1 kg białej, surowej kiełbasy

* 5 dużych cebul

* 2-3 jabłka

* 2 łyżki płynnego miodu

* 1 pełna łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

* 2 łyżki soku jabłkowego (można zastąpić wodą)

* 2 łyżki oleju

* sól

* pieprz

Pokrojone w piórka cebule podsmażamy na oleju do chwili, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia cebulę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego. 

Na cebuli układamy pojedynczo kiełbaski, a między nimi umieszczamy pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. 

Musztardę łączymy z miodem oraz sokiem i tak powstałą marynatą smarujemy kiełbaski oraz jabłka. 

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 14 marca 2018
Tagi: kiełbasa
Kategoria: Wielkanoc, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Magda
06.04.2018 12:20 odpowiedz
Bardzo spodobała nam się taka wersja świątecznej kiełbaski. Jabłko dodaje fajnego aromatu, a cebulka dodatkowo podkreśla słodycz :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2018 14:43 odpowiedz
Myślę, że jak najbardziej.
GosiaJ
GosiaJ
29.03.2018 12:58 odpowiedz
Pani Kasiu, czy można zrobić to danie na kiełbasie parzonej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2018 11:04 odpowiedz
Ela - tak, piekłam bez przykrycia.
jola
jola
14.03.2018 10:15 odpowiedz
Jakie pyszności od rana. Wygląda bardzo apetycznie,przepis prosty ,ale w prostocie siła.
Ela
Ela
14.03.2018 08:53 odpowiedz
Brzmi pysznie. Jedno pytanie: czy pieczemy bez przykrycia?