
Mam wrażenie, że pomijając okres Świąt Wielkanocnych, biała kiełbasa nie cieszy się zbyt wielką popularnością. A szkoda, ponieważ przygotowana w odpowiedni sposób stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla tradycyjnych, mięsnych dań obiadowych.
Co mam na myśli pisząc o odpowiednim przygotowaniu? A na przykład sposób, jaki Wam dziś zaprezentuję :)
Pieczona w cebuli, z dodatkiem jabłka i słodkiej, miodowo musztarodwej marynaty świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree. I w zasadzie sam powstały podczas pieczenia sos jest już wystarczającym dodatkiem zarówno do samej kiełbasy, jak i do ziemniaków, ale jeśli chcecie dodatkowo wzbogacić smak tego dania, to polecam podać do niej borówkę do mięs (a najlepiej tę, którą można zakupić w sieci szwedzkich sklepów meblowych ;) ). Co prawda jest to kolejny słodki element, ale sprawdza się tu idealnie. Natomiast jeśli chcielibyście zaostrzyć smak, to możecie podać do niej wymieszany z odrobiną śmietany chrzan. On również stanowi świetny dodatek do białej kiełbasy.
Więc jeśli planowaliście przygotować w najbliższym czasie białą kiełbasę, to może skusicie się na ten przepis? :)

Składniki:
* 1 kg białej, surowej kiełbasy
* 5 dużych cebul
* 2-3 jabłka
* 2 łyżki płynnego miodu
* 1 pełna łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
* 2 łyżki soku jabłkowego (można zastąpić wodą)
* 2 łyżki oleju
* sól
* pieprz
Pokrojone w piórka cebule podsmażamy na oleju do chwili, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia cebulę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego.
Na cebuli układamy pojedynczo kiełbaski, a między nimi umieszczamy pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka.
Musztardę łączymy z miodem oraz sokiem i tak powstałą marynatą smarujemy kiełbaski oraz jabłka.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
Smacznego :)
Opublikowano: 14 marca 2018
Tagi:
kiełbasa
Pozdrawiam
Polecam też musztardę miodową.