14

Pieczona biała kiełbasa




Mam wrażenie, że pomijając okres Świąt Wielkanocnych, biała kiełbasa nie cieszy się zbyt wielką popularnością. A szkoda, ponieważ przygotowana w odpowiedni sposób stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla tradycyjnych, mięsnych dań obiadowych. 

Co mam na myśli pisząc o odpowiednim przygotowaniu? A na przykład sposób, jaki Wam dziś zaprezentuję :)

Pieczona w cebuli, z dodatkiem jabłka i słodkiej, miodowo musztarodwej marynaty świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree. I w zasadzie sam powstały podczas pieczenia sos jest już wystarczającym dodatkiem zarówno do samej kiełbasy, jak i do ziemniaków, ale jeśli chcecie dodatkowo wzbogacić smak tego dania, to polecam podać do niej borówkę do mięs (a najlepiej tę, którą można zakupić w sieci szwedzkich sklepów meblowych ;) ). Co prawda jest to kolejny słodki element, ale sprawdza się tu idealnie. Natomiast jeśli chcielibyście zaostrzyć smak, to możecie podać do niej wymieszany z odrobiną śmietany chrzan. On również stanowi świetny dodatek do białej kiełbasy. 

Więc jeśli planowaliście przygotować w najbliższym czasie białą kiełbasę, to może skusicie się na ten przepis? :)



Składniki:

* 1 kg białej, surowej kiełbasy

* 5 dużych cebul

* 2-3 jabłka

* 2 łyżki płynnego miodu

* 1 pełna łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

* 2 łyżki soku jabłkowego (można zastąpić wodą)

* 2 łyżki oleju

* sól

* pieprz

Pokrojone w piórka cebule podsmażamy na oleju do chwili, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia cebulę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego. 

Na cebuli układamy pojedynczo kiełbaski, a między nimi umieszczamy pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. 

Musztardę łączymy z miodem oraz sokiem i tak powstałą marynatą smarujemy kiełbaski oraz jabłka. 

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 14 marca 2018
Tagi: kiełbasa
Kategoria: Wielkanoc, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Ania
Ania
23.04.2019 16:40 odpowiedz
Przepis genialny!! Choć muszę przyznać, że trochę go urozmaiciłam a mianowicie dodałam do całości, przed upieczeniem, ziemniaki pokrojone w ósemki. I to był strzał w dziesiątkę, bo powstało pyszne danie obiadowe jednogarnkowe, nie tylko na Wielkanoc ale też na zwykły obiad! Danie, od którego nie można się oderwać i nawet dzieci pałaszują aż im się uszy trzęsą ???? Dałam kiełbaski bałkańskie- bardzo delikatnie doprawione co tym bardziej przekonało do tego dania małe łasuchy. Jestem slowem- niebo w gębie!! Pozdrawiam ????????????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2019 21:16 odpowiedz
Miło mi, że przepis przypadł do gustu :)
Pozdrawiam
Italiana32
Italiana32
21.04.2019 07:21 odpowiedz
Witam,czy zamiast musztardy francuskiej może być Dijon lub sarepska?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2019 19:36 odpowiedz
W zasadzie tak, ale to już nie będzie to samo :) 

Polecam też musztardę miodową. 
Monika
Monika
18.04.2019 21:41 odpowiedz
witam, mysli Pani, ze przygotowana wczesniej kiełbaska i podgrzana do podania nie straci swojego smaku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2019 09:56 odpowiedz
Myślę, że będzie tak samo dobra :)
ola
ola
21.03.2019 13:19 odpowiedz
Czy kiełbasa może być mrożona?Czy trzeba wcześniej ją rozmrozić.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2019 21:26 odpowiedz
Należy ją wcześniej rozmrozić. 
Magda
06.04.2018 12:20 odpowiedz
Bardzo spodobała nam się taka wersja świątecznej kiełbaski. Jabłko dodaje fajnego aromatu, a cebulka dodatkowo podkreśla słodycz :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2018 14:43 odpowiedz
Myślę, że jak najbardziej.
GosiaJ
GosiaJ
29.03.2018 12:58 odpowiedz
Pani Kasiu, czy można zrobić to danie na kiełbasie parzonej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2018 11:04 odpowiedz
Ela - tak, piekłam bez przykrycia.
jola
jola
14.03.2018 10:15 odpowiedz
Jakie pyszności od rana. Wygląda bardzo apetycznie,przepis prosty ,ale w prostocie siła.
Ela
Ela
14.03.2018 08:53 odpowiedz
Brzmi pysznie. Jedno pytanie: czy pieczemy bez przykrycia?