14

Mazurek wiśniowo czekoladowy




Pomimo, iż na blogu znajdują się dwa mazurki, które cieszą się Waszym sporym powodzeniem (mazurek kawowo malinowy oraz potrójnie śliwkowy), w tym roku postanowiłam zaproponować Wam coś nowego.  

Mam nadzieję, że połączenie cienkiej warstwy masy kajmakowej, puszystej masy czekoladowej, wiśni z nalewki oraz płatków migdałów przypadnie Wam do gustu :) 



Spód:

* 250 g mąki pszennej

* 150 g zimnego masła

* 50 g cukru pudru

* 1 żółtko

* 2 łyżki zimnej wody

Masa czekoladowa:

* 200 g gorzkiej czekolady

* 200 g miękkiego masła

* 100 ml mleka

* 2 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

* 2 pełne łyżki masy kajmakowej

* wiśnie z nalewki (lub z frużeliny, w wersji dla dzieci)

* płatki migdałów

Masło ścieramy na grubych oczkach tarki do mąki wymieszanej z cukrem, a następnie dodajemy żółtko oraz wodę i zagniatamy gładkie ciasto. . 

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim spód oraz ok. 2 cm boków blaszki o wymiarach 20x25 cm. Nie przejmujcie się, jeśli ciasto podczas przekładania na formę rozerwie się. Jest ono bardzo plastyczne i bez problemu można nim wylepić foremkę. 

Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (możecie je również zostawić w lodówce całą noc) a następnie wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale niezbyt mocno spieczone. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mleko oraz połamaną czekoladę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na minimalnym ogniu do chwili, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka i jednolita. Masę studzimy do temperatury pokojowej od czasu do czasu energicznie mieszając. 

Bardzo miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem przez około 10 minut na jasną, puszystą masę, do której małym strumieniem wlewamy zimną masę czekoladową. Miksujemy tylko do chwili, aż składniki się połączą. Jeśli masa będzie zbyt rzadka (a stanie się tak, jeśli masa czekoladowa nie będzie dostatecznie wystudzona) wstawiamy ją do lodówki na około 10-15 minut.

Wystudzone ciasto smarujemy masą kajmakową (jest to łatwiejsze, jeśli wcześniej energicznie się ją rozmiesza). Na kajmak wyciskamy szprycą masę czekoladową i układamy na niej rzędy wiśni. Przestrzenie między wiśniami posypujemy płatkami migdałowymi.

Mazurek wstawiamy do lodówki na całą noc, ale wyjmujemy co najmniej pół godziny przed podaniem.

Smacznego :)


Opublikowano: 14 marca 2016
Kategoria: Wielkanoc, Mazurki, Kruche
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Nowicjuszka
Nowicjuszka
28.03.2016 12:12 odpowiedz
Pani Kasiu dzięki Pani pierwszy raz w życiu zrobiłam mazurka i babkę wielkanocną. Na dzisiaj już praktycznie nic nie zostało, a to chyba jest ich najlepsza recenzja. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam świątecznie! :)
Ewelina
Ewelina
27.03.2016 22:22 odpowiedz
Pyycha :-) krem super :-) zrobiłam z frużeliną :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.03.2016 11:25 odpowiedz
Moja blaszka ma dokładnie taki wymiar (wymiar spodu). Jeśli ma Pani ochotę, proszę zrobić w większej.
Ewa początkująca
Ewa początkująca
25.03.2016 22:48 odpowiedz
Blaszka o wymiarach 20 x 25 cm? Właśnie wyrobiłam ciasto i mam wrażenie, że wystarczy mi go na normalną blachę. Po Pani zdjęciach też wydawałoby się, że blaszka jest większa...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2016 07:36 odpowiedz
MonikaLanger - zdecydowanie wyłożenie formy papierem ułatwi wyjęcie ciasta, jeśli jest to klasyczna forma :)
Asik
Asik
24.03.2016 19:03 odpowiedz
Miał być mazurek, są babeczki. Wyszły super tylko następnym razem dam pół na pół czekolady mlecznej i gorzkiej, bo teraz z 60%kakao masa wyszła bardzo gorzka i dzieci nie chcą jeść.
Polecam wszystkim, którzy się zastanawiają!
MonikaLanger
MonikaLanger
24.03.2016 18:21 odpowiedz
Dzień dobry, chciałam zapytać czy blachę wykładać papierem do pieczenia? Dodam, że nie posiadam formy z wyjmowanym dnem, więc przypuszczam że papier ułatwiłby wyciągnięcie upieczonego spodu.
Dziękuję i gratuluję wspaniałego bloga.
AniaGotuje.pl
AniaGotuje.pl
22.03.2016 18:19 odpowiedz
Nie mogę się napatrzeć... coś pięknego!!
Agnieszka
Agnieszka
22.03.2016 06:24 odpowiedz
Robiłam wczoraj -bardzo dobry :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2016 19:36 odpowiedz
Można je upiec w piątek. Ja owijam folią spożywczą, żeby nie wyschły.
fiszszka
fiszszka
21.03.2016 10:58 odpowiedz
Kasiu,
a czy ciasta do mazurków można upiec kilka dni wcześniej? Jeśli tak, to ile? I jak je przechowywać? Dodam, że nie mam spiżarki:(
dom.jas
16.03.2016 19:35 odpowiedz
Chyba się skuszę na ten wielkanocny przepis :) Wygląda obłędnie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.03.2016 13:27 odpowiedz
Ja używam blach z wyjmowanym dnem.
Ale przy blachach tradycyjnych też nie ma problemu. Można go lekko unieść widelcem i włożyć pod niego dłoń. Ciasto się nie przykleja do blaszki, więc nie jest to problem.
kret
kret
16.03.2016 13:03 odpowiedz
Jakim cudem w calosci wyjelas tego mazurka z blachy?