15

Cytrynowa babka gotowana




Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższa pora pomyśleć nad wypiekami, jakie zaserwujemy w tym roku naszym bliskim na świątecznym stole.

Tegoroczne propozycje rozpoczynam przepisem, o który prosicie od kilku lat. Przepisem na babkę gotowaną. 

Długo, oj długo kazałam Wam na niego czekać, ale w poprzednich latach nie dysponowałam odpowiednią formą, więc przygotowanie tego rodzaju ciasta nie było możliwe. Oczywiście szukałam takiej formy w pobliskich sklepach i centrach handlowych, niestety nabycie jej wcale nie było proste. W tym roku, dzięki uprzejmości sklepu Garneczki.pl, która zaopatrzyła mnie w zestaw dwóch forem, w nadchodzące Święta babka w wersji gotowanej wreszcie zagości na naszym stole :)

Przygotowanie babki gotowanej nie jest trudne i myślę, że uda się nawet osobom zaczynającym swoją przygodę w kuchni, jednak nie ma możliwości przygotowania jej przy pomocy klasycznej formy z kominem. Forma na babkę gotowaną musi zawierać szczelną przykrywkę z klipsami, która zabezpieczy ciasto przed nalaniem się do niego wody.

Sklep Garneczki.pl oferuje formę w dwóch rozmiarach. Mniejszą, o pojemności 1,5 litra, oraz większą, 2-litrową, której użyłam do poniższego przepisu. 

Mniejszą znajdziecie TUTAJ, a większą TU



A jak smakuje babka gotowana? Jest znacznie delikatniejsza i bardziej puszysta, niż babka pieczona. I jest jeszcze jedna, spora zaleta babki gotowanej. Z pewnością się Wam się nie spiecze ;) 



Składniki na dużą formę (o pojemności ok. 2 litrów):

* 250 g dobrej jakości, miękkiego masła

* 7 jajek (należy wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej, by się ociepliły)

* 1 szklanka cukru

* 1 czubata łyżka cukru waniliowego

* 1 szklanka mąki pszennej

* 1 szklanka mąki ziemniaczanej

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* skórka starta z 1 dużej, sparzonej i niewoskowanej cytryny

Lukier:

* 1 szklanka cukru pudru (ze sporym czubkiem)

* 2-3 łyżki zimnej wody

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Bardzo miękkie masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 3-4 minuty a następnie dodajemy do niego po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Miksujemy kolejne 5-6 minut. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

Obie mąki, skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i dodajemy po łyżce do masy maślanej. Miksujemy przez 2-3 minuty, a następnie do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. 

Formę na babkę obficie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i zamkniętą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Babkę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, po czym od razu po wyjęciu z garnka wyjmujemy ją na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. 

Przestudzoną babkę lukrujemy (opcjonalnie wodę dodawaną do cukru możecie zastąpić sokiem z cytryny).



Mam nadzieję, że zdecydujecie się urozmaicić listę wielkanocnych ciast o tę babkę, ale chciałabym również zwrócić Waszą uwagę na całą gamę wielkanocnych produktów dostępnych na stronie Garneczki.pl

Znajdziecie tam między innymi spory wybór:

Forem na klasyczne baby wielkanocne



 Uroczych, silikonowych foremek na ciastka i czekoladki



 Forem na wielkanocne zajączki i baranki



 Stempelków i foremek do wykrawania świątecznych ciasteczek



 Pięknych pater oraz kieliszków na jajka



 Świątecznych serwetek



 Oraz oryginalnych foremek na masło.



A by zapoznać się z całą świąteczną ofertą, zapraszam TUTAJ

Miłego buszowania :)


Opublikowano: 16 marca 2015
Tagi: cytryny
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2016 11:04 odpowiedz
Myślę, że będzie to 2/3 porcji.
Magda
Magda
27.08.2016 10:54 odpowiedz
Mogę prosić o proporcje składników dla tej mniejszej formy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.03.2016 23:12 odpowiedz
Dlatego że mnie forma pływała, ja przykryłam ją przykrywką.
Woda powinna delikatnie bulgotać. Skoro babka się nie ugotowała, to może ogień był za mały, albo za mało formy było zanurzone?
Magda
Magda
17.03.2016 21:04 odpowiedz
Mam kilka pytań: 1 - czy garnek z wodą ma także być przykryty na czas gotowania babki?, 2 - forma pływa mi niestabilnie w garnku, czy tak ma być?, 3 - co to znaczy na wolnym ogniu? woda ma bulgotać ale nie za mocno?, 4 - robiłam wszystko według przepisu a po prawie 2 godzinach gotowania moja babka nadal jest płynna, co robię nie tak? formę mam tą samą... Będę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam
IWONA
IWONA
21.03.2015 22:49 odpowiedz
Wszystkim polecam do wykonania PIECZONEJ baby wielkanocnej FORMĘ że tak się wyrażę - Nr 6 na zdjęciach Kasi. Ja od dnia opublikowania przez Kasię w kwietniu 2014r przepisu na WILGOTNĄ BABKĘ KAKAOWĄ tylko w niej piekę ten rodzaj bab. Baba w tej formie, zarówno piecze się jak też wygląda po upieczeniu REWELACYJNIE, a dodam że próbowałam już wielu form do pieczenia. A baba kakaowa jest wyśmienita. . Polecam. Iwona.
martunia0303
18.03.2015 13:48 odpowiedz
Dzięki Tobie poczułam już Święta...babka wygląda pysznie, zdecydowanie u mnie na stole stanie biała babka :)
gin86
17.03.2015 22:24 odpowiedz
Też mi się babka gotowana marzy, nawet znalazłam formę, ale nie zdążyłam kupić... Cóż, może za rok :)
Twoja wygląda cudownie :)
Rafał
17.03.2015 19:23 odpowiedz
Babeczka cytrynowa - mmm, i już czuję jej smak i zapach, a co za tym idzie smak i zapach świąt :) Uważam, że bez gotowanej baby nie ma świąt. Moja mama robi ją od ponad dwudziestu lat, babcia pewnie całe lata dłużej.
A z nowego asortymentu podobają mi się foremki na masło! No i sylikonowe foremki na czekoladowe słodkości również.
apple-pie
apple-pie
17.03.2015 18:13 odpowiedz
Kasiu ratuj! Potrzebuję przepisu na ciasteczka do kawki. Chcę przed ciotką wypaść dystyngowanie. Najpierw będzie ciasto z twojego przepisu, a obok tego ciasta ciasteczka... tak mi się marzy:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.03.2015 07:18 odpowiedz
Zuzi/Ania - 2-3 łyżki wody :)

Gość - niestety, ale do babki gotowanej nie można użyć formy bez przykrywki, ponieważ podczas gotowania po prostu ciasto zostanie zalane przez wodę.
Gość
Gość
16.03.2015 18:34 odpowiedz
Droga Kasiu mam pytanie jesli, nie mam formy do babki, czy moge uzyc tradycyjnej formy do ciasta (naprzyklad do biszkoptu). Pozdrawiam cie serdecznie i dziekuje za cudowne przepisy!!!
Ania
Ania
16.03.2015 13:59 odpowiedz
2-3 szkl zimnej wody?? To chyba będzie babka utopiona a nie ugotowana :) hihi
margoja
16.03.2015 13:28 odpowiedz
Jejku, ale wielkanocnie już u Ciebie Kasiu! i przepięknie:)
Baba gotowana u mnie obowiązkowo musi być! Mam jeszcze przepis mojej babci, która zawsze dodawała kieliszek spirytusu:) Nigdy nie mogę się zdecydować, czy robić cytrynową, czy migdałową z czekoladową polewą.... Takie słodkie dylematy:)))
a do sklepu chętnie zajrzę, moja forma już taka zniszczona...:)
Zuzi
Zuzi
16.03.2015 10:11 odpowiedz
Baba przepiękna
A do lukru aż tyle wody?czy chodzi o łyżki?
majazteca
16.03.2015 10:05 odpowiedz
Babka przepiekna! A ten sklep bardzo lubie. Jestem tam stalym klientem :)