3

Wiosenne jajka faszerowane




Jajka faszerowane serkiem mascarpone z rzodkiewką i koperkiem to moja dzisiejsza propozycja na wiosenne, weekendowe śniadanie. 

Jajka najlepiej ugotować dzień wcześniej aby były dobrze schłodzone, co sprawi że samo przygotowanie farszu pójdzie naprawdę szybko i sprawnie. 

Składniki:

* 5 dużych jajek (XL)

* 125 g mascarpone

* 1 łyżka kwaśnej śmietany

* 1 duży pęczek rzodkiewki (lub 2 mniejsze)

* 1 pęczek koperku

* sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół.

Żółtka ścieramy na średnich oczkach tarki. 

Rzodkiewki ścieramy na tych samych oczkach co żółtka.  

Mascarpone łączymy że śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami oraz drobno posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym farszem napełniamy jajka. 

Podajemy z plasterkami rzodkiewki oraz sałatą.

Smacznego :)

 




Opublikowano: 16 kwietnia 2015
Tagi: jajka
Kategoria: Śniadania, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Magda
06.04.2018 12:18 odpowiedz
Pychotka. Warto spróbować :)
Irena
Irena
16.04.2015 12:21 odpowiedz
Zawsze pyszne przepisy, a do tego piękna dekoracja i fantastyczne zdjęcia, pogratulować talentu.
mikimama
16.04.2015 08:34 odpowiedz
Bardzo piękne wiosenne śniadanie!