
Jajka faszerowane serkiem mascarpone z rzodkiewką i koperkiem to moja dzisiejsza propozycja na wiosenne, weekendowe śniadanie.
Jajka najlepiej ugotować dzień wcześniej aby były dobrze schłodzone, co sprawi że samo przygotowanie farszu pójdzie naprawdę szybko i sprawnie.
Składniki:
* 5 dużych jajek (XL)
* 125 g mascarpone
* 1 łyżka kwaśnej śmietany
* 1 duży pęczek rzodkiewki (lub 2 mniejsze)
* 1 pęczek koperku
* sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół.
Żółtka ścieramy na średnich oczkach tarki.
Rzodkiewki ścieramy na tych samych oczkach co żółtka.
Mascarpone łączymy że śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami oraz drobno posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym farszem napełniamy jajka.
Podajemy z plasterkami rzodkiewki oraz sałatą.
Smacznego :)

Opublikowano: 16 kwietnia 2015
Tagi:
jajka