
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na pasztet jajeczny z duszonym porem oraz serkiem chrzanowym. Jeśli jednak oczekujecie intensywnie chrzanowego smaku, to konieczne będzie dodanie również chrzanu tartego. Do masy jajecznej możecie też dodać 2-3 łyżki posiekanego koperku lub pęczek szczypiorku.
Składniki:
* 12 jajek ugotowanych na twardo
* 4 jajka surowe
* 2 pory (biała część)
* 1 opakowanie serka chrzanowego (np. Almette)
* 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
* 2 łyżki masła
* 1,5 łyżki kaszy manny
* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
* sól i pieprz do smaku
Pory kroimy w cienkie półtalarki i smażymy na maśle do miękkości, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Ugotowane jajka kroimy w kostkę.
Surowe jajka łączymy z serkiem oraz chrzanem i mieszamy energicznie do czasu powstania jednolitej masy, do której następnie dodajemy pora. Kiedy składniki się połączą dodajemy pokrojone jajka, kaszę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem. Przelewamy do niej masę jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pasztet odstawiamy do całkowitego wystudzenia zanim wyjmiemy go z formy (najlepiej dodatkowo wstawić go na całą noc do lodówki).
Smacznego :)
Opublikowano: 20 marca 2018