
Spróbujcie sobie tylko to wyobrazić...
Niesamowity aromat dojrzewających w promieniach sycylijskiego słońca, soczystych cytryn i przywołujące intensywnym aromatem obraz tropikalnej plaży marakuje. I cała masa fantastycznie przeplatających się smaków. A wszystko to zamknięte w jednej, niewielkiej kostce idealnego, wiosennego ciasta.
Albo nie. Nie wyobrażajcie sobie. Po prostu je przygotujcie :)
Przy okazji tego wypieku chciałabym Wam także przedstawić nowe produkty z serii "Ze Świata Natury" marki Dr. Oetker. Są to cztery, nie zawierające alkoholu, ekstrakty przygotowane wyłącznie na bazie naturalnych składników.
Do Waszej dyspozycji są ekstrakty z:
* Wanilii Bourbon z Madagaskaru
* Pomarańczy z Brazylii
* Migdała z Maroka
* Cytryny z Sycylii
I to właśnie ten ostatni stał się inspiracją do przygotowania prezentowanego Wam dziś ciasta :)
Uzupełnieniem serii "Ze Świata Natury" jest także cukier ze skórką cytrynową, który również znalazł swoje zastosowanie w tym przepisie.
Oprócz smaku (który jest oczywiście największym jego atutem), ciasto również pięknie się prezentuje. A z racji tego, że aktualnie mamy sezon na marakuję i jest ona dostępna w większości sklepów, dlaczego by się nie pokusić i nie przygotować go na zbliżającą się Wielkanoc?
Jestem pewna, że nie tylko przypadnie ono do gusty Waszym gościom, ale też będzie piękną ozdobą świątecznego stołu :)

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm
Lemon curd:
* 6 soczystych cytryn
* 6 dużych jajek
* 350 g cukru
* 200 g masła
Biszkopt cytrynowy:
* 2 duże jajka
* 1/3 szklanki cukru
* 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka ekstraktu z cytryn Dr. Oetker
* 2 łyżeczki zimnej wody
Masa serowo cytrynowa:
* 500 g mascarpone
* 4 łyżki lemon curd
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru ze skórką cytrynową Dr. Oetkera
* 3 łyżeczki żelatyny Dr. Oetkera
* 50 ml wrzątku
* 100 ml schłodzonej kremówki
Warstwa cytrynowa:
* 650 ml lemon curd
* 3 łyżeczki żelatyny Dr. Oetkera
* 75 ml wrzątku
Pianka:
* 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetkera
* 1 bita śmietana Dr. Oetkera
* 175 ml wrzątku
* 250 ml zimnego mleka
Polewa z marakui:
* 8 marakui
* 2 łyżeczki cukru ze skórką cytrynową Dr. Oetkera
* 1 łyżeczka żelatyny
* 3 łyżki wrzątku
* 4 łyżki kremówki
Etap I
Cytryny myjemy, przelewamy wrzątkiem, ścieramy z nich skórkę (bez białej części) i wyciskamy sok.
Jajka łączymy z cukrem w rondlu z grubym dnem i ubijamy przez około 3 minuty - do chwili połączenia składników.
Masę jajeczną podgrzewamy na niewielkim płomieniu cały czas mieszając. Po około 3 minutach, kiedy masa będzie ciepła, dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy trzepaczką do chwili połączenia się składników, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
Gotujący się krem od razu zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sito. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.
Etap II
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 6-7 minut), a następnie dodajemy do niej ekstrakt cytrynowy oraz wodę. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie łyżką, tylko do chwili połączenia się składników.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 17 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika blachę upuszczamy z wysokości około 40 cm (dnem do podłogi) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przestudzony biszkopt obkrawamy od boków formy, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w formie.
Etap III
Mascarpone, lemon curd, cukier puder oraz cukier ze skórką cytrynową łączymy ze sobą i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie dodajemy do niej kremówkę. Żelatynę, cały czas miksując, wlewamy do masy serowej i miksujemy do chwili połączenia.
Masę wykładamy na biszkopt (dokładnie uszczelniając boki) i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Etap IV
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy ze schłodzonym lemon curd. Dokładnie mieszamy i przelewamy na schłodzoną masę. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na około 2 godziny.
Etap V
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i mieszając od czasu do czasu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretka osiągnie temperaturę pokojową, ale będzie wciąż płynna, wlewamy ją cienkim strumieniem do zmiksowanej z mlekiem bitej śmietany.
Tak powstałą piankę wykładamy na zastygniętą masę cytrynową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny (można też pozostawić je w lodówce na całą noc).
Etap VI
Miąższ z marakui łączymy z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną oraz kremówką. Kiedy polewa zacznie gęstnieć rozsmarowujemy ją na cieście i odstawiamy do lodówki do momentu, aż polewa zastygnie.
Przed podaniem ciasto kroimy w niewielkie kostki.
Smacznego :)

Opublikowano: 11 kwietnia 2017
Po drugie - krojąc wykonuję tylko jeden płynny ruch, bez takiego charakterystycznego ruchu, jak np. przy krojeniu chleba :) Ale właśnie żeby móc sobie pozwolić na taki jeden płynny ruch, nóż musi być długi (moje ostrze ma około 25 cm) i musi być naprawdę ostry.
Świąt:)
Jak chodzi o cukier i ekstrakt, to proponuję go szukać w sklepach wielkopowierzchniowych. Jeśli jednak nie uda się ich znaleźć, to do ciasta można dodać skórkę otartą ze sparzonej, niewoskowanej cytryny.
Zmiksowana smietana z mlekiem znaczy tylko wymieszane te dwa skladniki czy najpierw ubijamy smierane na sztywno a pozniej wlewamy mleko? A moze od poczatku razem ubijamy na sztywno? Jaka to ma miec razem konsystencje przed wlewaniem galaretki?
@ Super blog, ciekawe przepisy i piekne zdjecia! Gratuluje!
Wygląda obłędnie!
listę świątecznych wypieków Kasia wyskoczy z ciastem które moja listę wywroci do góry nogami