19

Zupa gulaszowa - przepis




Węgierska zupa gulaszowa. Rozgrzewająca, sycąca i bardzo aromatyczna. Idealna na jesienne słoty i zimowe, mroźne wieczory. 

Składniki:

* 1,2 kg gulaszu wołowego   

* 500 g ziemniaków

* 3 czerwone papryki

* 2 marchewki  

* 1 mała pietruszka

* 3 cebule

* 4 ząbki czosnku

* 2 łyżki koncentratu pomidorowego

* 4 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki kminku

* 2 małe liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka ostrej papryki

* 2 łyżki mąki pszennej

* sól do smaku

Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy przez około 10 minut na oleju razem z posiekaną w kostkę cebulą i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Mięso przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Dodajemy do niego kminek, ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli. Mięso gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, a następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy 20 minut, po czym dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz paprykę w proszku i gotujemy kolejne 15 minut. 

Kiedy mięso i warzywa są miękkie, mąką łączy ze szklanką zimnej wody oraz koncentratem pomidorowym i dodajemy do zupy. Gotujemy kilka minut by mąka straciła swoją surowość. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. 

Smacznego :)    


Opublikowano: 13 listopada 2014
Kategoria: Zupy, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
ewa-r
09.09.2016 12:24 odpowiedz
Pysznie wygląda, muszę w końcu ugotować taką zupę :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2016 22:10 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Ania C.
Ania C.
22.08.2016 13:13 odpowiedz
W moim domu gulaszowa z tego przepisu zagościła na dobre:) dziękuję:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.02.2016 07:33 odpowiedz
Myślę, że można.
monika.l
monika.l
22.02.2016 17:42 odpowiedz
Jak myślisz czy można dodać pieczarek ? Nie popsuje smaku ?
Natalia
Natalia
28.01.2015 17:53 odpowiedz
Bardzo smaczna. Jutro pewnie będzie jeszcze lepsza :)
Gekon
12.01.2015 18:48 odpowiedz
Zapomniałem dodać,że zupa pierwsza klasa, a ja lubię zjeść .
Gekon
12.01.2015 18:48 odpowiedz
Nie dodaję mąki i zamiast oddzielnie przypraw to daję łyżkę przyprawy Harissa.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2015 22:34 odpowiedz
Super :) Cieszę się, że smakowała :)
paulina
paulina
09.01.2015 21:50 odpowiedz
a co tam, nie będę czekała z opiniami do jutra - tym bardziej, że prawie talerz pysznej zupki już wyjadłam prosto z garnka ;) no cóż, trzeba było popróbować, i jeszcze, i jeszcze... bo obiad dopiero jutro po południu... pysznie Kasiu! następny cel - cebulowa :) pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2015 20:33 odpowiedz
Czekam niecierpliwie na opinię :)
paulina
paulina
09.01.2015 19:56 odpowiedz
Kasiu, gulaszowa w toku - jutro zdam relacje ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2014 13:09 odpowiedz
Korzenia :)
Magdalena
Magdalena
15.11.2014 12:44 odpowiedz
Witam ponownie,
czy do przepisu użyć korzenia pietruszki czy natki ? :) Pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
14.11.2014 17:57 odpowiedz
Mój Połówek uwielbia zupę gulaszową, musze mu w końcu takową ugotować:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.11.2014 12:16 odpowiedz
W sklepach (np. w Almie) na dziale mięsnym można kupić już pokrojony w kostkę gulasz wołowy na wagę. Można też kupić mięso w kawałku i samemu pokroić. A jaki rodzaj mięsa? Zależy z jakiego lubisz gulasz. Ja zwykle wybieram łopatkę, pręgę lub ładną, chudą łatę wołową.
Asiua
Asiua
14.11.2014 11:41 odpowiedz
Witam. A co znaczy "1,2 kg gulaszu wołowego"? Jakie to mięso?
mikimama
14.11.2014 08:02 odpowiedz
To jedna z moich ulubionych zup...
Inspirowane Smakiem
13.11.2014 09:51 odpowiedz
Oj tak, wygląda niesamowicie sycąco:)