10

Zupa chińska - przepis




Jeśli lubicie smak chińskich zupek instant, to zachęcam Was do przygotowania dzisiejszej propozycji. Będziecie mile zaskoczeni :)

Nie wiem czy najlepszą reklamą tej zupy jest napisanie, że smakuje jak "z torebki", ale na pewno jej smak jest jej bardzo bliski. Jednak jak już chodzi o skład, to oczywiście daleka jestem od takich porównań ;) Zupa przygotowywana jest z samych zdrowych i nie budzących zastrzeżeń składników. Jest również bardzo przyjemnie rozgrzewająca, zwłaszcza jeśli zwiększycie ilość ostrej papryczki i imbiru. 

Zachęcam Was do przygotowania jej, ponieważ to naprawdę ciekawa i oryginalna propozycja, która może dla wielu z Was stać się stałym elementem domowego menu :)

Składniki:

* 500 g filetu z kurczaka

* 2,5 łyżki octu ryżowego

* 2,5 łyżki sosu sojowego jasnego

* 1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków

* 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 papryczka chili

* 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich (ok. 500g)

* 2 białka

* 1 pęczek dymki

* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżka oleju

* ok. 120 g makaronu soba (lub makaronu ryżowego)

Pokrojone w paski mięso oprószamy solą, imbirem oraz przyprawą 5 smaków. Dodajemy po pół łyżki octu ryżowego i sosu sojowego i odstawiamy na około 15 minut. Następnie mięso obsmażamy przez kilka minut na oleju. Mniej więcej w połowie obsmażania dodajemy pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę oraz posiekany czosnek.

Do obsmażonego mięsa dodajemy mieszankę warzyw, resztę octu oraz sosu sojowego, zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy rozmieszaną w 100 ml zimnej wody mąkę i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Białka łączymy z 2 szczyptami soli i odstawiamy na około 10-15 minut. (Pod wpływem soli staną się rzadsze.) Białka lejemy cienkim strumieniem na gotującą się zupę, jednocześnie energicznie mieszając ją łyżką.

Do zupy dodajemy przygotowany według opisu na opakowaniu makaron oraz posiekaną dymkę. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podajemy od razu.

Smacznego :)


Opublikowano: 26 października 2016
Tagi: kurczak
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
kuchniabellissima
17.12.2016 15:08 odpowiedz
Ostatnio się lubuję w takich smakach... Chętnie bym się skusiła na taką zupę :)
Maria
Maria
08.11.2016 19:47 odpowiedz
Tak zrobię i dziękuje za odpowiedź.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2016 10:34 odpowiedz
Myślę, że dodanie świeżej cebuli to nie jest najlepszy pomysł. Proszę po prostu pominąć dymkę.
Maria
Maria
07.11.2016 23:07 odpowiedz
Mam problem z kupieniem dymki ze szczypiorem czy można pominąć czy też mogę dać drobno posiekaną samą cebule. Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.11.2016 19:52 odpowiedz
Moim zdaniem ocet jako ocet nie jest wyczuwalny, ale nadaje tego charakterystycznego smaku "zupki chińskiej". Ale jeśli go nie lubisz i wiesz, że jego smak będzie Ci przeszkadzał, to pomiń :)
Gość
Gość
07.11.2016 10:09 odpowiedz
Witam,

czy ocet jest niezbędny ???
Nie lubię smaku octu i boję się, że zupa będzie dla mnie "niejadalna"...

pozdrawiam :)


Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2016 22:26 odpowiedz
Jest to gotowa mieszanka przypraw do dań chińskich. Dostępne bez problemu w dużych supermarketach.
Nula54
Nula54
31.10.2016 20:35 odpowiedz
Co to za przyprawa 5 smaków?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2016 22:18 odpowiedz
Nie są konieczne, ale sprawiają, że zupa jest odrobinę gęściejsza i po prostu bardziej na styl chiński :)
KasiaP
KasiaP
27.10.2016 14:27 odpowiedz
Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję! Mam pytanie odnośnie dodawania białek - co one dają w zupie i czy są konieczne? Smak, konsystencja...?