21

Zupa borowikowa


Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej zupy. W zasadzie jadam ją tylko w Wigilię. Zapach gotowanych grzybów kojarzy mi się nieodłącznie z dzieciństwem, kiedy Święta przygotowywała moja babcia. I w tym roku nie zabraknie jej na moim stole.




Składniki:

  • 4 dag suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 0,5 małej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały kubek śmietany 18% (200 ml)
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula *
Grzyby zamaczamy w zimnej wodzie na całą noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości na małym ogniu z marchewką i pietruszką. Kiedy są już miękkie odławiamy warzywa i grzyby. Grzyby drobno kroimy i dodajemy z powrotem do wywaru. Dolewamy gorącej wody według uznania. Ja osobiście wole mocną zupę, wiec nie dodaje wody bardzo dużo, ale wywar z takiej ilości borowików jest dość mocny. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną soli i harujemy gorącym wywarem. Zabielamy zupę i od chwili zagotowania pozostawiamy na małym ogniu przez około minutkę. I teraz są dwie opcje :) Albo dajemy samo masło, albo na tym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak kto woli :) Taką zupę od zawsze robi moja babcia, taką robi moja mama, taką ja nauczę robić moją córkę. Oczywiście kiedy już będę Ją mieć :)






Opublikowano: 12 grudnia 2009
Tagi: grzyby
Kategoria: Zupy, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2016 17:54 odpowiedz
Tak, oczywiście.
katarzyna2015
20.12.2016 15:01 odpowiedz
Jaką śmietana zabielić zupę, czy może być słodka 18% taka w kartoniku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.01.2015 13:55 odpowiedz
Cały smak jest w tej wodzie, więc absolutnie jej nie wylewaj. Zagotuj w niej grzyby.
Gosia
Gosia
02.01.2015 12:40 odpowiedz
Kasiu a ta wode w ktorej przez noc moczymy grzyby to ja gotujemy nastepnego dnia czy odcedzamy wlewamy świeżej?
Nanko   9829
Nanko 9829
25.08.2012 10:59 odpowiedz
Wygląda pysznie !
Muszę taką zrobić z mamą *.*
Pozdrawiam.
iwona
iwona
28.07.2012 12:15 odpowiedz
Pycha robiłam 1 raz w życiu i mąż powiedział mmmmy
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2011 08:06 odpowiedz
Na średnio 4-6 osób.
Gość
Gość
17.12.2011 16:42 odpowiedz
a na ile osób jest ten przepis?
upl
upl
14.12.2009 13:52 odpowiedz
piekna - smaczna - obslinilam klawiature ;p
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2009 12:19 odpowiedz
Mogą być 2 - 3 szklanki. I tak jeśli zupa będzie za mocna trzeba będzie dolać wody :)
Gość
Gość
13.12.2009 12:17 odpowiedz
Witam
A w jakiej ilości wody trzeba maczać grzybki ?
abbra
12.12.2009 23:00 odpowiedz
Pycha ! Wczoraj miałam okazję jeść taką zupkę - była bardzo smaczna i aromatyczna .
Suszone grzyby są idealne do zup i sosów ! :)
malgorzata.dz
12.12.2009 22:58 odpowiedz
Matulu! ktoś tutaj serca nie ma!!! :D Taką zupę na tę piękną noc musiałam zobaczyć! Cudowności! :)
monika.l_nagrabinie
12.12.2009 22:47 odpowiedz
Fantastycznie wygląda.
Bardzo apetyczna. Nie wiem czy same borowiki ale mam sporo zamrożonych grzybów od Mamy, chyba je na zupkę zrobię.
Buziak
M.
wiosenka27
12.12.2009 16:56 odpowiedz
Taką zupkę chętnie bym zjadła:)
iis111
12.12.2009 13:13 odpowiedz
:((( tez chce taka zupe na swieta. ... skad ja mam tylko wziazc borowiki?:(
gosiaa99
12.12.2009 13:05 odpowiedz
Ach cudowan ta zupa! ja borowikowej zupy ie jadlam chyba z rok!. Ale na swieta obowiazkowo bedzie :)
cuda.wianki
12.12.2009 12:24 odpowiedz
alez to musi byc pyszne! taka miseczka goracej zupy :-)
zemfiroczka
12.12.2009 11:45 odpowiedz
Mogę wpaść po jedną miseczkę? ;) Łyżkę przyniosę ze sobą ;)
lo
lo
12.12.2009 10:55 odpowiedz
Uwielbiam taką zupę. Czuję już ten zapach. Pyszności.
majanaboxing
12.12.2009 09:31 odpowiedz
Czy wiesz Kasiu, że ona mi tu pachnie ? :)) Wspaniała zupa!:)
U mnie nie ma zwyczaju jedzenia grzybowej na Wigilii , jest za to barszcz czerwony z uszkami, mniam:))