Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej zupy. W zasadzie jadam ją tylko w Wigilię. Zapach gotowanych grzybów kojarzy mi się nieodłącznie z dzieciństwem, kiedy Święta przygotowywała moja babcia. I w tym roku nie zabraknie jej na moim stole.
Składniki:
- 4 dag suszonych borowików
- 1 marchewka
- 0,5 małej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 mały kubek śmietany 18% (200 ml)
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 1 cebula *


Opublikowano: 12 grudnia 2009
Tagi:
grzyby
Muszę taką zrobić z mamą *.*
Pozdrawiam.
A w jakiej ilości wody trzeba maczać grzybki ?
Suszone grzyby są idealne do zup i sosów ! :)
Bardzo apetyczna. Nie wiem czy same borowiki ale mam sporo zamrożonych grzybów od Mamy, chyba je na zupkę zrobię.
Buziak
M.
U mnie nie ma zwyczaju jedzenia grzybowej na Wigilii , jest za to barszcz czerwony z uszkami, mniam:))