12

Zapiekanka z wołowiną i cukinią




Pomysł na prostą i smaczną zapiekankę, do której skłonił mnie nadmiar cukinii w lodówce i przypadkowo zmielone mięso, które miało być gulaszem :)

Z młodymi ziemniakami, słodkimi pomidorami i beszamelem tworzą fajną kompozycję smakową.                

Warstwa mięsna:

* 600 g wołowego mięsa mielonego

* 1 duża cebula    

* 1 marchewka   

* 3 ząbki młodego czosnku

* 3 łyżki oleju

* 2 łyżki przecieru pomidorowego 

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1 łyżeczka soli

* 1/4 łyżeczki pieprzu

* 2 szczypty cukru

Beszamel:

* 70 g masła

* 60 g mąki pszennej

* 500 ml mleka

* 2 spore szczypty gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* 3-4 większe ziemniaki

* 3-4 młode, cienkie cukinie

* 2 duże pomidory malinowe

* 200 g startego żółtego sera

Ziemniaki gotujemy. Cukinie i pomidory kroimy w grube plastry.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Po kilku minutach dodajemy mięso, sól, pieprz i zioła. Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy do chwili aż farsz mięsny będzie gęsty.

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Energicznie mieszamy i wlewamy mleko. Dodajemy sól, pieprz oraz gałkę i cały czas mieszając rózgą doprowadzamy do wrzenia. Sos cały czas należy mieszać ponieważ zacznie gęstnieć i mógłby się przypalić. 

Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy 3-4 łyżki sosu. Na nim układamu pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy je 2/3 sera, na serze układamy warstwę cukinii a następnie pomidory. Na pomidory wylewamy resztę sosu beszamelowego a na sos wykładamy mięso. Na mięsie układamy kolejną warstwę cukinii i posypujemy ją resztą sera. Wierzch posypujemy ulubionymi ziołami (u mnie był to świeży tymianek).

Naczynie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.    

Smacznego :)             

 


Opublikowano: 16 lipca 2013
Kategoria: Mięso, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 21:55 odpowiedz
Ja ugotowałam normalnie.
magda
magda
12.11.2013 20:58 odpowiedz
Pytanie: ziemniaki mają być ugotowane na pół twardo czy normalnie??
jolantaszyndlarewicz
06.08.2013 16:25 odpowiedz
Kasiu bardzo smakowicie wygląda ta zapiekanka .... ciekawie to wszystko pozawijałaś:) buziaki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2013 11:12 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
aniawk
aniawk
17.07.2013 10:58 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj tą zapiekankę.. pyszna.. dziękuję za przepis i przesyłam serdeczne pozdrowienia :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2013 08:42 odpowiedz
Nie wiem czy da się tak wykorzystywać, bo On jest strasznie niecierpliwy i utrzymanie Go w jednej pozycji graniczy z cudem ;)
Katia
Katia
17.07.2013 08:40 odpowiedz
Mężuś bardzo fajnie pozuje jako model! musisz go częściej wykorzystywać;) a ja się chyba skuszę na zrobienie tej zapiekanki:D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2013 17:19 odpowiedz
Dodanie do zapiekanki bakłażana jest bardzo dobrym pomysłem i sama miałam taki zamysł, niestety bakłażany w dwóch sklepach obok mnie pozostawiały dużo do życzenia.
ugotujmyto.pl
16.07.2013 17:08 odpowiedz
Bardzo lubię takie zapiekanki :)!
ugotujmyto.pl
16.07.2013 17:06 odpowiedz
Bardzo lubię takie zapiekanki ale niestety połowę bym musiała przygotować z bakłażanem bo za cukinią mój Małżonek nie przepada :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2013 10:41 odpowiedz
Olu dziękuję :) Przekażę zainteresowanemu ;)
Ola B.
Ola B.
16.07.2013 09:58 odpowiedz
Kasiu, nie dosc, ze blog kulinarny prowadzisz to jeszcze masz etatowe ciacho w domu ;)
Pozdrowienia dla przystojnego meza w roli modela blogowego ;)