12

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem curry i szpinakiem


Szybkie danie dla zabieganych. Aromatyczne dzięki curry, kremowe przez dodanie ricotty i śmietanki, idealne dla miłośników szpinaku. Jedna z naszych ulubionych zapiekanek. Zachęcam do wypróbowania :)

Składniki:

* 300 g makaronu (kolanka)

* 200 g mozarelli

* 500 g filetu z kurczaka

* 3 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki indyjskiego curry

* 400 g mrożonych liści szpinaku

* 2 ząbki czosnku

* 1 łyżka masła

* 1 spora szczypta gałki muszkatołowej

* 3 łyżki ricotty

* 5 łyżek śmietanki 36%

* sól i pieprz do smaku 

Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i curry. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie gotujemy makaron, a rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle i kiedy woda odparuje, dodajemy przeciśnięty czonek, gałkę, ricottę, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 2-3 minuty. 

Mięso smażymy na oleju do czasu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Mięso, szpinak i makaron łączymy w garnku a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozarellę. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20 minut.

Smacznego :)



 



Przepis własny


Opublikowano: 31 marca 2012
Kategoria: Makaron, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Ewa
Ewa
02.02.2013 18:24 odpowiedz
Jak nie cierpię szpinaku tak tu jest całkiem niezły. ja nie dostałam w małym wiejskim sklepiku mozarelli więc dałam zwykły żółty ser i też było smaczne ;) Resztę przepisów będę sukcesywnie próbować.
lena
lena
13.04.2012 13:26 odpowiedz
a na ile to osób?
Dzierlatka
12.04.2012 22:20 odpowiedz
Kasiu, skąd bierzesz pomysły na takie ciekawe, a proste dania? Bardzo lubię zaglądać do Twojej kuchni ;) Pozdrawiam!
trah
trah
12.04.2012 15:30 odpowiedz
a ja polecam podawać zapiekankę ciepłą, ale koniecznie PRZESTUDZONĄ - w wersji na gorąco nie wyczuwa się kremowego smaku, a to odbiera daniu urok
ulcita
ulcita
03.04.2012 16:22 odpowiedz
Witam.Kasia właśnie zrobiłam zapienkanę na obiad i wyszła bardzo smaczna lecz lekko sucha. Być może dlatego że użyłam rozdrobnionego szpinaku. Myślę że idealnie do niej nadaje się sos czosnkowy. Pozdrwiam i poproszę o inne sprawdzone przyszne i szybkie przepisy obiadowe.
jolantaszyndlarewicz
02.04.2012 14:16 odpowiedz
Kasiu na widok samych zdjęć ślinianki mocniej pracują:) Koniecznie musze wypróbować ten przepis, bo uwielbiamy makaronowe zapiekanki:)
senninha
senninha
01.04.2012 10:37 odpowiedz
Ja jednak wolałabym go czymś zastąpić :) ale może w tej wersji mi zasmakuje :) spróbuję i zobaczę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2012 00:00 odpowiedz
Senninha - obawiam się, że to właśnie szpinak jest tu najważniejszy i bez niego ta zapiekanka nie będzie taka sama :)

MiRa - nie używam lustrzanki lecz kompaktu, więc nie mam możliwości zmiany obiektywu :) A jest to aparat fujifilm finepix hs 10.
MiRa
MiRa
31.03.2012 21:50 odpowiedz
Kasiu, muszę przyznać, że Twoje zdjęcia są coraz piękniejsze! Niesamowite ujęcia i dbałość o detale mnie po prostu zachwyca! Od dawna wiadomo, że nie potrzeba super dobrego aparatu, by zrobić fajne zdjęcie, ale czy mogłabyś mi napisać jakiego aparatu Ty używasz? Ewentualnie jakie to obiektywy? Bo wprost nie mogę się napatrzeć :) pozdrawiam serdecznie!!!
zawsze.oliwek
31.03.2012 19:07 odpowiedz
przepyszne danie, zdecydowanie moje smaki :)
senninha
senninha
31.03.2012 18:08 odpowiedz
Uwielbiam zapiekanki z kurczakiem. A ta wersje jest rewelacyjna. Tylko co mogłabym dać zamiast szpinaku?
szana-banana
31.03.2012 15:50 odpowiedz
pyszności, jeszcze takiej kombinacji nie jadłam :)
pozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com