0

Chałka z owocami zapiekana w sosie waniliowym

Weekendowe śniadanie



Cóż to było za śniadanie! 
Miękka, nasączona sosem waniliowym chałka z chrupiącą, pokrytą migdałami skorupką. 
No i te owoce! 
Gdybym do końca życia mogła jeść tylko jeden rodzaj śniadań, to wybieram to. Bez zastanowienia. 

Do zapiekanki możecie użyć dowolnych owoców. Dla mnie owoce jagodowe zawsze są najepszym wyborem, ale myślę, że na przykład morele również świetnie by się tu sprawdziły. 
Koniecznie dajcie znać jeśli się na nie zdecydujecie. 

Cudnego weekendu! 


Składniki na 2 porcje
  • chałka (ilość według apetytu - u nas po 5 niewielkich kromek)
  • 150 ml kremówki
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu (można zastąpić 2 łyżkami syropu klonowego)
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (istotny składnik)
  • świeże owoce do wyboru - u mnie truskawki i jagody
  • płatki migdałów
  • cukier trzcinowy

Kremówkę, jajko, miód oraz cukier waniliowy łączymy ze sobą (najlepiej zblendować je ze sobą).
Tak przygotowany sos wlewamy na dno naczynia żaroodpornego (jednego większego lub 2 mniejszych) i układamy na nim chałkę. Odstawiamy na noc do lodówki. 
Rano całość posypujemy owocami, cukrem oraz migdałami. 
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do lekkiego zarumienienia).
Podajemy na ciepło. 

Smacznego! 

Opublikowano: 8 czerwca 2019
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.