
Do Świąt pozostał praktycznie miesiąc, a to już chyba odpowiednia pora na serię świątecznych przepisów :) Mam nadzieję, że tegoroczne propozycje przypadną Wam do gustu, a ja oczywiście postaram się, by było pysznie :)
Zaczynamy klasyką i przepisem, którego na blogu bardzo brakowało, bo jak w ogóle wyobrazić sobie Święta bez barszczu. A wigilijny barszczyk przygotowany z samodzielnie wykonanego zakwasu nie ma sobie równych.
Zanim jednak sam przepis, to kilka rad odnośnie samego przygotowania:
* Postarajcie się wybierać jak najciemniejsze w środku i niezbyt duże buraki. Dzięki temu barszcz będzie miał głęboki, intensywny kolor.
* Pamiętajcie, że jeśli woda nie będzie przykrywać całych buraków, to jest spora szansa na powstanie pleśni. Wówczas zakwas nie nadaje się do użycia i należy go wylać. Nie należy jednak mylić pleśni z nalotem fermentacyjnym, który jest naturalnym etapem fermentacji. (A jeśli Wasze buraki będą wypływać na wierzch możecie dociążyć je małym talerzykiem.)
* Naturalnym procesem fermentacji jest też piana i nie należy przejmować się jej powstaniem.
* Gotowy zakwas możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, a by przedłużyć jego żywotność możecie go zapasteryzować.
* Optymalny czas powstawania zakwasu to 5-7 dni i uzależniony jest od temperatury otoczenia (ciepło korzystnie wpływa na proces fermentacji), więc najlepiej by słoik stał na kuchennym blacie lub w pobliżu kaloryfera (ale nie przy samym grzejniku).
Składniki:
* 1,5 kg buraków
* 2 litry wody
* 1 pełna łyżka soli
* 5-6 dużych ząbków czosnku
* 1 duży liść laurowy
* 2 ziela angielskie
Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Układamy je warstwowo w słoju. Między burakami umieszczamy przekrojone na pół ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Wierzch słoika przykrywamy kilkukrotnie złożoną gazą i zaciskamy gumką lub obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na 5 (jeśli zakwas trzymamy w ciepłym miejscu) lub 7 dni (jeśli stoi w miejscu chłodnym).
Jeśli takowa się utworzyła, z gotowego zakwasu zdejmujemy pianę i przelewamy go przez sitko do sparzonych butelek.
Opublikowano: 20 listopada 2017
Tagi:
buraki
Kategoria:
Boże Narodzenie