7

Zakręcone pączki



 
Po wycięciu pączków pozostają zwykle skrawki ciasta, które można ponownie zagnieść i wyciąć z nich kolejne pączki, ale ja zachęcę Was dziś do przygotowania zakręconych pączków.
Niestety nie zrobiłam zdjęć instruktażowych, ale postaram się Wam dokładnie opisać proces nadania im takiego kształtu.
Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku ok. 40-50 cm. i grubości ok. 1 cm i kroimy na paseczki o grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie je rolujemy, by nadać im okrągły kształt. Pasek ciasta składamy na pół i sklejamy ze sobą oba końce. Powstaje nam tym samym coś na kształt pętelki, którą trzymając za sklejony bok skręcamy do chwili, aż będzie przypominać linę. Cały proces zwyjania powinien odbywać się na stolnicy, aby ciasto się nie przerwało. 
Porównanie ze skrętem liny jest chyba najtrafniejsze i po wyszukaniu w przeglądarce grafiki z liną na pewno będzie już dla Was jasne jak powinno to wyglądać. 
Skręcone ciasto dowolnie zawijamy i sklejamy od spodu. Można formować je na kształt precla lub kwiatu, albo po prostu dać się ponieść fantazji :)
Uformowane pączki odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia a następnie smażymy na oleju jak zwykłe pączki. 
Oczywiście, możecie w taki sposób przygotować całą partię pączków, ponieważ przyznam Wam, że w takiej postaci - przynajmniej mnie - smakowały nawet bardziej niż w formie tradycyjnej. 
Ponieważ pączki nie mają nadzienia, możecie odrywać je po kawałku i zamaczać w marmoladzie. 
Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba i skusicie się na przygotowanie przynajmniej kilku :)

PS. Ciasto na zakręcone pączki według TEGO przepisu.  
  
 
   
 
  
A ponieważ Tłusty Czwartek już za 2 dni, przypominam Wam jeszcze kilka innych, tłustoczwartkowych przepisów z poprzednich lat z których wyjątkowo polecam przepis na pączki z mascarpone oraz na faworki :)
   
 

 Cytrynowe pączki z mascarpone

 

  Pączki z konfiturą malinową 

 

  Uštipici - Serbskie pączki

 

  Pączki z kajmakiem i orzechami

 

  Bananowo cynamonowe donaty

 

  Muffinkowe pączki

 

    Pączki z serka waniliowego

 

  Pączki z różą

 

 Faworki / Chrust
 

Opublikowano: 25 lutego 2014
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Marta
14.03.2014 15:21 odpowiedz
Te zakręcone pączusie to dla mnie coś nowego:) idealny wpis dla fanów pączków i faworków:)
jolantaszyndlarewicz
06.03.2014 19:59 odpowiedz
Genialne po prostu:)
wenus-lifestyle
26.02.2014 22:52 odpowiedz
Wow, genialny miks, idealny na Tłusty czwartek ;)
magda
magda
26.02.2014 22:00 odpowiedz
Właśnie zrobiłam mini pączki z mascarpone. Nie chciało mi się szukać szprycy, więc na olej wykładałam ciasto łyżką. Teraz mam dwa talerze bardzo oryginalnych i pysznych pączusiów. Polecam :-)
Ja i moje urwisy
26.02.2014 10:03 odpowiedz
Pyszności, ja się skuszę na faworki, więc jutro do roboty ;)
Kuchnia u Krysi
25.02.2014 10:28 odpowiedz
Piękne są te zakręcone pączki. Ale dałaś tyle do wyboru, że trudno się zdecydować. Każde lepsze od poprzedniego. Pysznie....
lucyna1505
25.02.2014 09:36 odpowiedz
Witam! Dzięki za te zakręcone. Piekłam bułeczki, a tak będą zakręcone pączki tak ja zakręcona babcia z prowincji - śmiech. Pozdrawiam bardzo serdecznie.