0

Wiosenne śniadanie

Weekendowe śniadanie



Idealne wiosenne śniadanie?
Proszę bardzo! :)

Szparagi w boczku, sadzone jajka oraz sałatka z dodatkiem truskawek i borówek.
Do tego Wasze ulubione pieczywo w wersji tradycyjnej lub na ciepło (tosty lub ciepła bagietka sprawdzą się tu idealnie!).  
I oczywiście szklanka soku. 
U nas idealnym dopełnieniem tych smaków był sok przecierowy z pomarańczy, mango i marakuji. 

Witaj weekendzie. 
Cieszymy się, że znów do nas zawitałeś! 

Składniki na 2 porcje:
  • 18 szparagów
  • 6 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • sól ziołowa
  • olej

Sałatka:
  • rukola
  • truskawki
  • borówki 
  • feta 
  • oliwa

Szparagi wrzucamy do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy do miękkości - około 5 minut - a po odcedzeniu przelewamy je zimną wodą.
Łączmy je w wiązki po 3 sztuki i oplatamy boczkiem. 
(Jeśli macie ochotę - i grube szparagi - możecie użyć większej ilości boczku i owinąć nim każdą z nich.)
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na opcji grill) i pieczemy kilka minut, do czasu, aż boczek się zarumieni. 

Jajka smażymy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą ziołową. 

Składniki sałatki łączymy ze sobą i delikatnie skrapiamy oliwą.

Jajka oraz szparagi podajemy z sałatką i ulubionym pieczywem.

Smacznego :)

Opublikowano: 18 maja 2019
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.