16

Wigilijne śledzie - przepis




Jednym z dań, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnych stołach wielu z nas są śledzie.

W poprzednich latach proponowałam Wam przygotowanie korzennych śledzi z orzechami, sałatkę śledziową z buraczkami oraz śledzi w sosie musztardowym. Tym razem mam dla Was przepis na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego kremu balsamicznego, duszonej cebuli, marchewki i rodzynek.

Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc możecie je sobie przygotować bez pośpiechu 2 dni przed Wigilią :)



Składniki:

* 700 g dobrej jakości śledzi typu Matias

* 400 g cebuli

* 2 średniej wielkości marchewki

* 1 garść rodzynek

* 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego (mniej więcej słoiczek o pojemności 200g)


* 1 łyżeczka kremu balsamicznego

* 100 ml oleju

* 1 szklanka wody

* 1 ząbek czosnku

* 2 płaskie łyżki cukru

* 2 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 1/2 łyżeczki gorczycy

* sól i pieprz do smaku

Śledzie moczymy przez ok. 2 godziny dwukrotnie zmieniając w tym czasie wodę, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki.

Pokrojoną w piórka cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w grube plasterki czosnek podsmażamy na oleju przez kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich wodę, koncentrat pomidorowy, krem balsamiczny, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, cukier oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem na minimalnym płomieniu przez około 10 minut.

Po zdjęciu z ognia do sosu dodajemy rodzynki, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w okresie zimowym najlepiej wystawić sos na balkon).

Do przestudzonego sosu dodajemy przygotowane wcześniej śledzie, sałatkę przekładamy do słoików lub szczelnie zamykanego pudełka i wstawiamy do lodówki.

Smacznego :)


Opublikowano: 30 listopada 2015
Tagi: śledzie
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Paulina
Paulina
28.12.2017 19:36 odpowiedz
Zrezygnowałam w tym roku z tych śledzi na wigilię, robiłam rybę po grecku, po japońsku i karpia - wszystko oczywiście z Twoich przepisów Kasiu. Wczoraj koleżanka w pracy poczęstowała mnie tymi śledziami, i już się im nie mogłam oprzeć - będą na sylwestra, właśnie się szykują. One są po prostu pycha!!! Pozdrawiam :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2016 17:38 odpowiedz
Według uznania :) Ja najbardziej lubię z octu :)
Marti
Marti
20.12.2016 15:42 odpowiedz
Poproszę o informację czy śledzie mają być z octu, oleju czy solanki :) Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę wesołych świąt!
Gość
Gość
23.01.2016 17:33 odpowiedz
Dostałam apetyt na te śledzie, i już mam produkcję w toku :) Bardzo mi smakowały w święta. Już się ich nie mogę doczekać! Pozdrawiam, Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2015 10:14 odpowiedz
Paulina - bardzo mi miło, że moje przepisy przypadły Ci do gustu i smakują Twoim bliskim :)
Radosnych i spokojnych Świąt :)
Gość
Gość
23.12.2015 05:57 odpowiedz
sos balsamiczny mozna zrobic samemu redukujac ocet balsamiczny (mozna dodac odrobine cukru) ale tak jak napisala Kasia czesto bywa w lidlu (buteleczka za ok 6 zl) w pozostalych sklepach ok 10zeta

pozdrawiam
paulina
paulina
22.12.2015 23:35 odpowiedz
Wczoraj zrobione śledzie dziś trafiły do degustacji koleżanek z pracy - po zaledwie 10 godzinach "przegryzania". Wszystkie wzięły przepis, łącznie z szefową! Czy ta sałatka faktycznie ma być najlepsza po dwóch dniach? Kasiu, to moja trzecia Wigilia z Twoimi przepisami, tym razem w większym gronie rodzinnym (hmmm, teściowa..) - ale jestem spokojna, wszystko mi się uda! Bardzo Ci dziękuję, i życzę radosnych i spokojnych Świąt! Paulina
Moja Galeria Smaku
22.12.2015 20:48 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj, mąż zachwycony, ciekawa jestem smaku po przegryzieniu ;) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2015 17:07 odpowiedz
Proponuję je zrobić we wtorek. Po dwóch dniach są najlepsze. Potem jeszcze spokojnie mogą stać w lodówce 3-4 dni. Nie wiem jak dłużej, ponieważ moje nigdy dłużej nie stoją.
Gość
Gość
18.12.2015 20:55 odpowiedz
ile dni te śledzie wytrzymają? można je zrobić ze 3 dni wcześniej?
andrju
09.12.2015 14:53 odpowiedz
na pewno pojawi się u mnie na wigilijnej kolacji, dzięki za przepis :)
ewa-r
04.12.2015 19:46 odpowiedz
Bardzo apetyczne śledzie :) , muszę się rozejrzeć za kremem balsamicznym .
jolantaszyndlarewicz
02.12.2015 15:47 odpowiedz
Kasiu bardzo smakowicie wyglądają te sledziki:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2015 22:58 odpowiedz
Krem balsamiczny to gęsty sos powstały ze zredukowanego octu balsamicznego. Jest dostępny we wszystkich supermarketach (Tesco, Auchan, Carrefour, Alma). Bywa też w Lidlu i mniejszych sklepach osiedlowych. Jest produkowany przez wiele firm i raczej nie należy do produktów trudno dostępnych :)

Ja bym nie rezygnowała z jego dodatku, ponieważ dodaje ciekawego smaku. Ale jeśli nie uda się Wam go kupić, to też nie będzie tragedii jeśli zostanie pominięty.

ania
ania
30.11.2015 19:08 odpowiedz
Witam,czy krem balsamiczny jest konieczny,nie spotkałam się jeszcze z tym produktem,co on daje w tej potrawie? Czy ewentualnie można go czymś zastąpić albo pominąć?
ELCIA
ELCIA
30.11.2015 16:17 odpowiedz
Witam ,co to jest krem balsamiczny i czy mogę go zastąpić octem balsamicznym?Dziękuję i pozdrawiam :)