43

Wigilijna zupa migdałowa


Dziś przepis na świąteczną zupę migdałową na mleku kokosowym. Lekka i aromatyczna stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnych 12 Wigilijnych potraw. W dodatku przygotowanie jej to niewiele ponad kwadrans. 

Składniki:

* 500 ml mleka

* 250 ml mleczka kokosowego

* 150 g blanszowanych migdałów (użyłam Bakallandu)

* 1/4 łyżeczki cynamonu

* 2 zmiażdżone strąki kardamonu

* ziarna z połowy laski wanilii

* ewentualnie cukier do smaku

Migdały mielimy na mąkę. Wszystkie składniki zupy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. 

Zupę możemy podawać np. z ryżem. 

Smacznego :)

 

Ingredients:

* 500 ml milk

* 250 ml coconut milk

* 150 g blanched almonds

* 1/4 teaspoon cinnamon

* 2 crushed cardamom pods

* half vanilla stick

* optional sugar to taste

Blend almonds into flour. Put all ingredients into a pot and boil for about 15 minutes. 
 


Opublikowano: 7 grudnia 2012
Kategoria: Zupy, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2012 15:23 odpowiedz
Kupiłam je latem w Duce, ale nie jestem pewna czy ten wzór jest jeszcze dostępny. Najlepiej byłoby sprawdzić na ich stronie internetowej.
Gość
Gość
22.12.2012 14:55 odpowiedz
witam. skąd pochodzą te talerze..?
zuzanka90
13.12.2012 22:49 odpowiedz
Ja na święta przygotowuję migdałowe bezy z czekoladą. Wszyscy je uwielbiają i pięknie wyglądają na świątecznym stole.
marianka66
13.12.2012 22:32 odpowiedz
A jednym z ulubionych ciast Wigilijnych jest strucla makowo migdałowa.
marianka66
13.12.2012 22:30 odpowiedz
Polecam tez karpia zapiekanego z kruszonymi migdałami i parmezanem.
marianka66
13.12.2012 22:28 odpowiedz
Z migdałowych wypieków polecam przede wszystkim tort migdałowo daktylowy przekładany kremem pomarańczowym i pomarańczową konfiturą.
Monika
Monika
13.12.2012 16:31 odpowiedz
I jeszcze pomysłałam sobie, że skoro jem kanapki (tak, w tej właśnie
chwili) z masłem orzechowym, które zrobiłam sobie w zeszły
weekend, to dlaczego by nie zrobić masła migdałowego?
Myślę, że wystarczyłoby obrać migdały ze skórek, skropić odrobiną oleju z
pestek winogron i zblendować na głądką pastę. Użyłabym go do
przełożenia ciasta czekoladowego, na kanapki, do przekładania
świątecznych ciasteczek i pierniczków... ach, chcę takie masełko!

Monika
Monika
Monika
13.12.2012 16:30 odpowiedz
I może jeszcze naleśniki z masą marcepanową i dżemem
pomarańczowym?
Moja siostra przygotowuje je zawsze na święta w
formie przystawki, pokrojone na małe roladki. Co roku nasza
babcia zastanawia się z czego zrobione jest nadzienie i nigdy jej
nie wierzy że to tylko migdałowa masa marcepanowa i domowej
roboty i dżem pomarańczowy.
Zazwyczaj robimy własny marcepan więc
jest nieco rzadszy ponieważ dodajemy do niego trochę świeżego, gorącego soku pomarańczowego - pycha, pycha, pycha!

Monika
Monika
Monika
13.12.2012 16:29 odpowiedz
Jeśli myslę o świątecznych przepisach z migdałami to na pierwsze
miejsce wysuwają się te z marcepanem.
Na mroźne, zimowe wieczory proponuję więc rozgrzewającą bakaliową
rozpustę, któa może niekoniecznie na święta ale na pewno sprawdzi
się na Nowy Rok: jabłka upite do nieprzytomności w likierze
amaretto i nafszerowane domową masą marcepanową, całość oblana
kołuderką z czekolady, ze szczyptą cynamonu.

Najpierw upijamy nasze jabłka ];)
Wybieramy tylko duże, dorodne okazy (małe, niepełnoletnie się nie
nadają). Jabłka pozbawiamy odzieży wierzchniej i przekrawamy na
dwie połówki. Wydrzążone połówki układamy w garnku i zalewany
wodą dodając kawałek kory cynamonu, gwiazkę anyżu, kilka
goździków i 2 łyżki likieru amaretto. Gotujemy do momentu aż
nasze jabłka lekko zmiękną, wtedy ostrożnie wyławiamy łyżką
cedzakową i układamy w misce, która będzie pełnić rolę baru Do
miski z jabłkami wlewamy 3- 4 łyżki likieru migdałowego i łyżkę
wódki, żeby całość wyostrzyć, delikatnie mieszamy, przykrywamy
folią spożywczą i zostawiamy jabłka w spokoju na godzinę. Niech
procenty zrobią swoje!
Każde szanujące się jabłko wie, że na kaca najlepszy jest
marcepan (a które tego nie wie, to niech spróbuje Dlatego w
środek każdej wydrążonej połówki jabłka wkładamy kuleczkę domowej
masy marcepanowej. Nafaszerowane jabłka układamy w żaroodpornym
naczyniu, posypujemy szczyptą cynamonu, jeśli nasze okazy nie
chcą być naturalnie słodkie posypujemy szzcyptą brązowego cukru.
Zapiekamy jabole przez kwadrans, aż cukier sie roztopi. Podajemy
gorące, szczodrze polane ganache z białej bądź ciemnej czekolady.

Gdybym potrafiła, pewnie przed podaniem zapaliłabym je niczym
płonące lody ale to byłaby juz zbyteczna dekadencja.
Pozdrawiam milutko!

Monika
Cynamonka
Cynamonka
13.12.2012 14:12 odpowiedz
Jeszcze bardziej prozaicznie i mniej świątecznie, ale równie pysznie i ekstremalnie migdałowo. Przypomniała mi się przepyszna granola (albo takie śmieszne muesli), którą latem poczęstowała mnie koleżanka weganka. Jako, że się skusiłam i zjadłam podwójną porcję, także i ją polecę w tym konkursie i przy okazji wszystkim, którzy uwielbiają migdały.
Dla jednej osoby potrzebujemy:
dwie, duże garście migdałów, płatków owsianych, ziaren słonecznika, i rodzynek. Do tego dwie łyżki miodu i 2-3 krople olejku migdałowego.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wyrównujemy i zapiekamy 15-20 minut w 160 stopniach. Gotową granolę kruszymy i zalewamy mlekiem. Ale! Mleczko oczywiście migdałowe :) Wystarczy zblendować szklankę obranych migdałów i zagotować je z dwoma szklankami wody, łyżeczką cukru i kawałkiem laski waniliowej. Płyn odstawić najlepiej na całą noc a następnie zlać przez gęste sitko.
Gotowe i naprawdę pyszne :)
Cynamonka
Cynamonka
13.12.2012 14:04 odpowiedz
"Oda do migdałów", czyli o ukochanych przepisach, sprawdzonych i w pieśni opiewanych :)

Była sobie garść migdałów
do zimowych mych specjałów.
Upiec z nimi wkrótce miałam
wszystko co tylko zechciałam.
I ciasteczka i pierniczki,
nadziewane jak perliczki
Ach, migdały! Wspaniałości!
Dla mnie samej i dla gości.
W mojej kuchni są posłuchem
bo najlepsze do lebkuchen
Piekę je gdy tylko zdołam
i formuję w smaczne koła.

Święta nie są już te same
kiedy nie są z marcepanem.
Miel migdały więc i z cukrem
mieszaj prędko je w makutrze
a gdy masa będzie gładka
bielsza nawet od opłatka
jest gotowa i już śmiało
dodaj mąki, jaj, kakao,
szczyptę przypraw i bakalie.
Potem upiec piernik cudo,
marcepanem przełóż grubo.

Lecz najlepsza jest prostota
więc gdy przyjdzie mnie ochota,
biorę sobie te migdały
słoik miodu pyszny cały
i zalewam nim orzechy
dla ogólnej mej uciechy.
Ziarnko każde oblepione
ulubionym płynnym miodem
i chrupiące bo prażone,
cynamonem przyprószone
Do spiżarni ich nie wkładam
tylko naraz wszystkie zjadam!
Alinka :
Alinka :
13.12.2012 12:35 odpowiedz
Tata jako hobby hoduje pszczoły. Więc słodkiego miody u nas w domu nie brak. W zimowe wieczory delektujemy się migdałami w miodzie. Do słoika wkładamy migdały, orzechy i dodajemy miód. Do garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, napełniamy wodą (tyle by nie wlewała się woda do słoika) i wkładamy słoik z miodem i migdałami - otwarty nie będziemy tego pasteryzować. I bardzo powoli rozgrzewamy, woda nie może się gotować bo miód straci wszelki właściwości. Ten proces może trwać kilka godzin. Rozgrzewamy troszkę i wyłączmy - ostygnie i od nowa, aż miód stanie się całkowicie płynny i wniknie w szpary miedzy migdałami. W razie potrzemy uzupełnić ilość miodu. A potem gdy złapie nas ochota na coś słodkiego łyżka miodu z migdałami da nam siłę na zmierzenie się z chłodem za oknem.
alicjaozon@o2.pl
Alinka :
Alinka :
13.12.2012 12:22 odpowiedz
No nie może z mojej strony zabraknąć przepisu na migdały w karmelu. Wszytko robię na oko - cukier karmelizujemy na patelni pamiętając, że rozgrzany cukier ma bardzo wysoką temperaturę (blizna na dłoni zawsze mi o tym przypomina) i dodaje uprażone wcześniej migdały (dla mnie najlepsze są te bez skórki mój mąż lubi ze skórką) i teraz liczy się czas bo karmel szybko gęstnieje. Jak najszybciej rozsmarowujemy masę na papierze do pieczenia i po 2-3 godzinach łamiemy na kawałki.
alicjaozon@o2.pl
Alinka :
Alinka :
13.12.2012 12:13 odpowiedz
Jestem zdeklarowanym czekoladożercą, a na moim stole goszczą często goszczą babeczki o truflowym smaku. Babeczki po prostu rozpływają się w ustach. Pieczenie zaczynam od roztopienia w kąpieli wodnej dwóch gorzkich czekolad i włączeniu piekarnika na 180 stopni C. Biorę 4 jajka oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną piane i dodaje 150 g cukru ciągle ubijając. Do masy białkowej dodaje żółtka i partiami przestudzoną czekoladę mieszając już tylko rózgą. Na koniec spokojnie dodaje partiami mielone migdały (ok. 150 g) delikatnie mieszając i do koklitek do mufinek i na 15 min. do piekarnika. Z ciasta można także upiec blaty do tortu. Smak jest naprawdę nieziemski zwłaszcza w chłodne dni z pyszną kawą.
Pozdrawiam
alicjaozon@o2.pl
Alinka :
Alinka :
13.12.2012 12:00 odpowiedz
Jak za oknem mróz i śnieg często rozgrzewamy się deserami jedzonymi na ciepło. Do ulubionych w moim domu należą jabłka pieczone z cynamonem, pomarańczą i migdałami. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wykrawamy gniazdo. Układamy połówki w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry - powstają takie miseczki. Do każdego jabłka wkładamy kawałeczek masła, z pomarańczy wyciskamy sok na jabłka i wszystko posypujemy cynamonem. Jeszcze tylko 2 garście płatków migdałowych na górę i do rozgrzanego piekarnika długość pieczenia zależy od zastosowanych jabłek mają one być miękkie, ale się nie rozpaść. Gwarantuje, że po domu rozniesie się wspaniały zapach, a wszystkie jabłka znikną w oka mgnieniu. Jeśli wszyscy zjadacze deseru są dorośli można skropić jabłka w ostatniej fazie pieczenia żubrówka nabiorą ciekawego charakteru.
Pozdrawiam
alicjaozon@o2.pl
asiulkas78
13.12.2012 08:59 odpowiedz
Witam
a ja przypomniałam sobie banalnie prosty i niewymagający przepis na..migdały prażone w soli :), na które, kiedy miałam kilkanaście lat, nie mogłam się doczekać w każde Boże Narodzenie. Do sporządzenia potrzebne jest 30 dkg migdałów (teraz można kupić zblanszowane, za czasów mojego dzieciństwa trzeba je było sparzyć i obrać) oraz kilogram soli. Sól wsypujemy na patelnię, najlepiej z grubym dnem, kiedy sie rozgrzeje wsypujemy obrane migdały, no i potrzebny jest już tylko czas i cierpliwość, bo patelnią trzeba ciągle potrząsać, żeby migdały się nie przypaliły. To cała filozofia, smaczna, wytrawna, bardzo aromatyczna przekąska pomiędzy obfitymi świątecznymi posiłkami gotowa :). Sól natomiast można spożytkować do wysypania śliskiego chodnika przed domem :)
nashelly
12.12.2012 19:41 odpowiedz
Czymże pachną każde Święta,
wiedzą chłopcy i dziewczęta?
Grzybami, kompotem, siankiem
Piernikiem i marcepankiem!
Och, jak kocham tę kremową
masę pysznie migdałową!
A by było jeszcze pyszniej
zróbmy ciasteczka przepyszne!
Więc marcepan i migdały
Towarzystwa mąki chciały,
jeszcze cukier, jajko fika
I hop do piekarnika!
Mmm, jak nam się zrumieniły
Aż Mikołaja zwabiły!
A tymczasem te gorące
słodkie, miękkie i ciągnące
w kolejeczce będą czekać
by się w kremik przyoblekać!
A ten krem jest wprost szałowy,
słodki, gęsty kakaowy
Och, cóż za pyszne ciasteczka
wskakują w nasze usteczka!
Jeden tylko problem mają:
Świąt raczej nie doczekają! :)

Pozdrawiam serdecznie :)

elix2@wp.pl
klara84_pl
12.12.2012 15:54 odpowiedz
Dla mnie kultowym daniem/deserem Wigilijnym jest kutia. Obowiązkowo z migdałami, ale tez z mnóstwem innych bakalii. Dla mnie właśnie kutia to smak Świąt.
aga_ata
12.12.2012 15:39 odpowiedz
mail: aga_ata@gazeta.pl

Polędwiczki drobiowe w migdałowej panierce z ryżem słodko-kwaśnym. Potrawa jest specyficzna, nie każdemu posmakuje połączenie słodko-słone. Polędwiczki dzięki panierce migdałowej są jeszcze delikatniejsze i mega chrupiące :-)) Ryż jest dla mnie niepotrzebnym dodatkiem, ale spotkałam się z opiniami, że mięso musi mieć towarzystwo ;-)
aga_ata
12.12.2012 15:38 odpowiedz
mail: aga_ata@gazeta.pl

Twarogowe kulki kakaowe w posypce z migdałów.

Ze zmielonego twarogu "sernikowego" z dodatkiem kakao formujemy kulki, które nadziewamy na patyczek - albo i nie;-) Do takiej mieszanki możemy także dodać bardzo mocno pokruszone herbatniki lub ulubione ciasteczka np. Oreo. Ważne, żeby były "zmielone na proch". Takie oto kuleczki zanurzamy w syropie, absolutnie dowolnym, malinowym, pomarańczowym, wiśniowym. W zasadzie wszystkie smaki są dozwolone, o ile oczywiście jesteśmy łasuchami, a nie wybrednymi koneserami :-) Kiedy kuleczka jest już umaczana w lepkim syropie, posypujemy ją płatkami migdałów i odkładamy. Kuleczki są długowieczne, w lodówce przeżyją wiele dni, o ile nie pożremy ich wcześniej :-))
Mari
Mari
12.12.2012 15:31 odpowiedz
Trzecią propozycją jest kawa z bitą śmietaną, amaretto i prażonymi migdałami.
Mari
Mari
12.12.2012 15:30 odpowiedz
Druga propozycja to pierogi z bakaliami: migdały, orzechy, rodzynki, suszone śliwki i miód.
Mari
Mari
12.12.2012 15:30 odpowiedz
Moja pierwsza propozycja to pieczeń ze schabu w sosie migdałowym.
OlaWwa
OlaWwa
12.12.2012 09:40 odpowiedz
Moja propozycja to chrupiące ciasteczka migdałowe.
3 jajka
dowolny dżem
180g cukru pudru
20g cukru waniliowego
220g mąki
czekolada
szczypta soli
migdały

Najlepiej zacząć wieczorem.
Wymieszać jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać dwa razy. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy tworzyć małe krążki o średnicy około 3cm. Odstawić na noc - niecierpliwi mogą to pominąć :D
Piekarnik nagrzać do 150 stopni i piec około 10-15 minut.
Ciasteczka ostudzić.
Dwa krążki połączyć za pomocą ulubionego dżemu.
Czekoladę rozpuścić, posmarować ciasteczka i udekorować migdałami - w całości, płatkami migdałowymi lub zmiażdżonymi kawałkami.
Gość
Gość
11.12.2012 12:46 odpowiedz
Moja propozycja to łosoś na parze z migdałami.
Filet z łososia umieszczam w folii , dodaję masła i posypuję płatkami migdałowymi.Zawijam dokładnie i gotuję w naczyniu do gotowania na parze. Gotowy filet przekładam na talerz , dodaję sok z cytryny i posypuję świeżym koperkiem. Smak i zapach wyborny.
Danie proste, pyszne i zdrowe.
kasia-gotuje.pl
11.12.2012 09:24 odpowiedz
Karp w sosie piernikowym z migdałami i winem

To moja tradycyjna potrawa z domu rodzinnego, najbardziej lubiane przeze mnie danie Wigilijne. Przygotowuje je tylko na Wigilię, a potem czekam cały rok :)

Składniki:
2 kg dzwonek z karpia
1l wywaru z ryby
Pół kostki masła
3dag mąki
1/8 l czerwonego wina
5 dag piernika katarzynki bez polewy
Sok z cytryny
3 dag rodzynek
15 dag migdałów
2 dag cukru
sól

Sposób przygotowania:

Mąkę zrumienić na patelni wsypać do miseczki
Masło roztopić dodać mąkę dodać wino i wywar
Piernik zetrzeć na tarce dodać do sosu mieszać ew przetrzeć przez sito jeśli są
grudki
Cukier roztopić rozprowadzić małą ilością wody karmel dodać do sosu. Sos doprawić
solą i cytryną dodać pokrojone w słupki migdały i rodzynki
Ugotowaną rybę zalewamy gorącym sosem i podajemy kolejnego dnia.
Podajemy na ciepło.
Lila
Lila
10.12.2012 10:08 odpowiedz
Pstrąg w migdałach

Sprawiony filet z pstrąga układamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy go solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Posypujemy całość płatkami migdałowymi i podlewamy białym, wytrawnym winem. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Podajemy posypane koperkiem i przystrojone ćwiartkami cytryny.

pozdrawiam,
matlachos@op.pl
aniaz44
10.12.2012 08:54 odpowiedz
Roladki drobiowe z nadzieniem migdałowo-orzechowo-serowym.
4 piersi drobiowe
5/7 dkg posiekanych migdałów(bez skórki)
5/7 dkg posiekanych orzechów włoskich
1 krążek sera pleśniowego typu camembert
4 plasterki szynki mocno wędzonej
pól kostki masła
sól, pieprz

Piersi rozbić na płasko, posolić popieprzyć, położyć cienkie wiórki masła, plasterek szynki, plasterek sera i łyżkę migdałów i orzechów. zwinąć roladki związać nitka lub spiąć wykałaczką. Piec w rondlu na pozostałym maśle po zrumienieniu podlać polówką szklanki wody i dusić ok. 40 minut.
Roladki są dobre na ciepło z ziemniakami i gotowaną czerwoną kapustą jak i na zimno pokrojone w plasterki.

karolina8_95
09.12.2012 22:52 odpowiedz
Ciasto Arabskie

Ciasto
-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklaki cukru
-100g masła
-pół łyżeczki cukru wanilinowego
-pół łyżeczki proszki do pieczenia
-żółtko




Wyrobić ciasto , poprzekłuwać je widelcem i wyłożyć na blaszkę (płasko).Ciasto włożyć do piekarnika na 5 min przy 120 0 . W tym czasie 180g płatków migdałowych + 100g masła + 75g cukru + pół łyżeczki cukru wanilinowego + 100 ml tłustej płynnej śmietanki + 4 krople aromatu wanilinowego gotować 5 min. Na małym ogniu . Ciasto wyjąć wylać na nie masę i wstawić z powrotem do piekarnika na 25 min. Przy 180 0 .
Gość
Gość
09.12.2012 20:43 odpowiedz
Przepis na Sernik z migdałami napisała Iwona Kaczmarek
kaczmarek_iwona@interia.pl
Gość
Gość
09.12.2012 20:42 odpowiedz
Ja zawsze w święta najlepszy na świecie Sernik z migdałami. Piecz się go bardzo szybko i nie jest trudny do przygotowania. Zdradzę wam, że potrafi go nawet przyrządzić moja siostra, która jest totalnym arcytalenciem jeśli chodzi o pieczenie :)

Składniki:
- 1 kg tłustego,dobrze roztartego, białego sera
-2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka posiekanych migdałów (sparzonych, obranych z łupinek, niezbyt drobno posiekanych)
- 2 cukry waniliowe
- 2 szklanki białek
- 3 łyżki mąki krupczatki
- lukier pomarańczowy wymieszany z drobno posiekaną,smażoną skórką pomarańczową
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Przyrządzanie:
Białka z dodatkiem szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy (robotem) z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając, małymi partiami, ser. Do połączonych składników dodajemy migdały, pianę z białek, całość posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) mieszamy, przelewamy do przygotowanej dużej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika.
Pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumienione, z lekko odstającymi od formy bokami, ciasto wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, przekładamy na paterę i polewamy lukrem pomarańczowym. Sernik, owinięty w folię i trzymany w chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.
jolantaszyndlarewicz
09.12.2012 20:08 odpowiedz
Kasiu bardzo fajna ta zupa, ciekawi mnie jak smakuje ...bo nie miałąm okazji jeść takowej:)
senninha
senninha
09.12.2012 19:21 odpowiedz
Drugą moją propozycją będzie Kransekake - piętrowy tort złożony z okręgów, których głównym składnikiem są mielone migdały. Miesza się je z cukrem, odrobiną proszku do pieczenia i białkami (pierwszego dnia), po czym po całonocnym leżakowaniu w lodówce dodaje się do masy ubite białka. Całość piecze się nadając im wcześniej kształt okręgów od największego do najmniejszego. Po upieczeniu lukruje się lukrem z białek i cukru pudru i układa oczywiście jeden na drugim pod względem rozmiaru. Z wyglądu przypomina zabawkę z jednej ze znanych firm i daruję sobie tu kryptoreklamę ;) ale całej masie nie daleko do marcepanu, więc jest to zdecydowanie propozycja dla fanów takich smaków.

pozdrawiam,
senninha@vp.p
senninha
senninha
09.12.2012 19:20 odpowiedz
Pozwolę sobie przekopiować moje poprzednie odpowiedzi :) Wszak tam napisałam o migdałach ;) Gapa ze mnie czy co? ;)
Po innym wpisem pisałam już o tym, że spodobała mi się ostatnio kuchnia zimnego kraju, w którym siedzi mój Mikołaj :) dlatego też zaproponuję coś z tej kuchni właśnie! Pierwszą moją propozycją będzie Glogg - grzane czerwone wino intensywnie aromatyczne dzięki dodatkom przypraw (cynamon, imbir, goździki), skórki pomarańczy, rodzynek i migdałów. Rozgrzewa ciało, a dzięki niebywałemu aromatowi pobudza i wyostrza zmysły!

pozdrawiam,
senninha@vp.pl
ostrus
ostrus
09.12.2012 10:40 odpowiedz
Alternatywą dla tradycyjnych zup rybnych może być zupa rybno-selerowo-migdałowa.
Zaczynamy od ugotowania wywaru z karpia i włoszczyzny. Powstały bulion odcedzić. 2 duże bulwy selera obrać, pokroić w kostkę, małą cebulę posiekać i razem z garścią płatków migdałowych podsmażyć na oleju rzepakowym. Gdy warzywa się lekko przyrumienią zalać wcześniej ugotowanym bulionem i gotować ok 40 min. Po ugotowaniu całość zmiksować i zabielić śmietaną. DO smaku doprawić solą, różowym pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Podawać z kawałkami karpia, posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.
aronia
aronia
09.12.2012 00:37 odpowiedz
Polecam galantynę z kurczaka i owoców z migdałami
Składniki :
pół piersi z kurczaka
2 połówki brzoskwini z syropu
2 połówki gruszki z syropu
50g płatków migdałowych
1mały ząbek czosnku
0,5 łyżeczki estragonu
1 łyżka masła
sól
pieprz

Galareta:
0,75 szklanki wody
0,25 szklanki soku jabłkowego
0,5 szklanki syropu z gruszek
0,5 szklanki syropu z brzoskwiń
sok z połówki cytryny
3 łyżeczki sosu od duszenia piersi
2 łyżki białego wytrawnego wina (u mnie Gewurztraminer dAlsace)
3 łyżeczki żelatyny
3 goździki
kawałek kory cynamonu
kawałek gałki muszkatołowej

Rozgrzej w rondlu masło, włóż pierś i zaraz wlej pół szklanki syropu z gruszek. Dodaj estragon i duś mięso pod przykryciem ok. 35 minut. W razie potrzeby od czasu do czasu podlej 2-3 łyżkami syropu gruszkowego. Mięso nie powinno się przyrumienić.

W tym czasie pokrój dwie połówki brzoskwini i dwie połówki gruszki na kawałki. Namocz żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody.
Zagotuj wodę z sokiem jabłkowym, goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Gotuj 3 minuty na średnim ogniu. Zestaw z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.

Pokrój na kawałki pierś z kurczaka. Zdejmij cały tłuszcz z sosu w którym się dusił. Połącz wodę z sokiem jabłkowym i żelatyną z syropem brzoskwiniowym i gruszkowym. Dodaj wino i sos z pieczeni.

Foremki do puddingu wysmaruj oliwą. Ułóż na dnie kawałki owoców, następnie kawałki piersi, owoce i znów kawałki piersi. Posyp płatkami migdałów, delikatnie wymieszaj i zalej galaretą. Wstaw do lodówki. Podaj z sosem żurawinowym.
Polecam, bo jest wyśmienita

aroniawiemcojem@gmail.com
Cinamonne
Cinamonne
08.12.2012 19:46 odpowiedz
U mnie furorę zawsze robią kruche ciasteczka pieczone na wierzchu z migdałami w masie karmelowej. są po prostu przepyszne :)
cinamonnee@gmail.com
katia729
katia729
08.12.2012 14:49 odpowiedz
Wszystkim Smakoszom zup rybnych polecam z całego serca:Zupę rybną królewską z migdałami.Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej zupy rybnej.Jak co roku nie zabraknie jej na moim wigilijnym stole...Przepis kuchni staropolskiej.Sprawiony karp-wycinamy dwa filety z reszty wraz z włoszczyzną gotujemy wywar.Pół szklanki rodzynek zalewamy szklanką czerwonego wytrawnego wina,szklankę suszonych śliwek moczymy w letniej wodzie ,gdy napęcznieją rozgotowujemy,pół szklanki migdałów zalewamy wrzątkiem ,obieramy z łupinek siekamy.Filety wkładamy do wywaru gotujemy do miękkości,wyjmujemy i kroimy na kawałki.Do wywaru dodajemy kawałki fileta,rodzynki z winem,posiekane migdały,śliwki(przetarte na sicie),doprawiamy.
Smacznego:)
air_92
air_92
07.12.2012 17:46 odpowiedz
Proponuję wyjątkowe ciasto orzechowo-piernikowe na bazie mielonych migdałów. Masło (180g) ucieramy z cukrem (100g), dodajemy po jednym jajku (w sumie 3); do tego wspomniane migdały (200g) i odrobina mąki (80g). Pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika i klucz do sukcesu 100g mlecznej czekolady posiekanej na drobne kawałki i jedno jabłko starte na drobnych oczkach. Pieczemy klasycznie 50 minut w 180 stopniach; po ostudzeniu jeszcze więcej czekolady koniecznie polewa. Boskie. Inne niż klasyczny piernik. Wilgotne, aromatyczne. Pachnie i smakuje świętami Polecam, nawet jeśli będzie już po świętach.

Its never after for Christmas.
Its always before.
Always look forward to Christmas.
Never miss it.
Justyna
Justyna
07.12.2012 17:41 odpowiedz
U mnie na Święta zawita rolada z kaczki w sosie żurawinowym

Składniki:
spora kaczka
4 wątróbki drobiowe
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
2 garści pokrojonych na połówki migdałów
6 suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
żurawina do mięs

Kaczkę należy poluzować i oddzielić mięso od skóry, starajmy się to robić delikatnie, bo skóra posłuży nam do owinięcia całej rolady.
Mięso z kaczki, wątróbki, cebule i czosnek mielimy razem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, migdały, suszone morele, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Teraz część najtrudniejsza. Skórę kaczki kładziemy na folii aluminiowej, doprawiamy i na jej środku układamy farsz. Wszystko ścisło zawijamy (polecam użyć do tego matę do sushi) i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok 45 minut.

Powstały z pieczenia sos zlewamy i mieszamy z żurawiną. Roladę kroimy gdy już przestygnie.

Idealny sposób na kaczkę :)

tyskatyska88@gmial.com
madamadlen
madamadlen
07.12.2012 13:41 odpowiedz
Ciasteczka migdałowe:

Masło z cukrem i żółtkiem miksuję, dodaję mąkę i migdały. Zagniatam, tworzę kształt dużej bułki i kroję w małe kawałeczki. Formuje kuleczki i wykładam na blaszce. Piekę 15 minut, a kiedy wyjmuję z piekarnika posypuję cukrem pudrem.

Proste, szybkie i mega smaczne! Uwielbiam migdały:)

madamadlen@wp.pl
ilovebake.pl
07.12.2012 11:37 odpowiedz
Migdały uwielbiam i moja propozycja do konkursu to: migdałowe rożki :)
http://ilovebake.pl/2012/12/06/migdalowe-rozki-przepis/" rel="nofollow">ilovebake.pl/2012/12/06/migdalowe-rozki-przepis/
aniolekidiabelwjednym
07.12.2012 10:58 odpowiedz
Dziękuję Kasiu!!! Jaki miły prezent po-Mikołajkowy :)
Zaraz wyślę dane do wysyłki.
A zupa wygląda smacznie, lubię migdały, mam nadzieję, że uda mi się ja kiedyś zrobić w domu. Moja rodzinka za bardzo innowacji nie lubi!!