15

Wigilijna tarta grzybowa




Kiedy zapytałam Was na Facebookowym profilu jakie świąteczne przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu, ku mojemu zaskoczeniu, pojawiło się kilka próśb o tartę. 

Nigdy do tej pory nie zdarzyło mi się przygotowywać na Święta tarty, więc był to dla mnie na tyle oryginalny pomysł, że postanowiłam zrealizować go w pierwszej kolejności. 

Aby tarta sprawdziła się zarówno jako propozycja na wigilijny stół jak i przekąska na kolejne dni świąt, postawiłam na farsz z grzybów leśnych, duszonego pora, świeżej natki pietruszki i nadającej kremowej konsystencji słodkiej śmietanki. 

I muszę przyznać, że to jedna z najlepszych wytrawnych tart, jakie miałam okazję jeść do tej pory. Przepyszny, intensywnie grzybowy farsz w połączeniu z cienkim i delikatnym kruchym ciastem tworzą połączenie idealne. 

Cała tarta zniknęła w jeden dzień, a ja dzięki Waszym sugestiom mam już na swojej liście pierwszego faworyta tegorocznych Świąt :)

Składniki na formę o średnicy 24 cm

Ciasto:

* 200 g mąki

* 110 g miękkiego masła

* 1 żółtko

* 2 duże łyżki wody

* 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

* 1 duży por

* 1 duża cebula

* 750 g mrożonych podgrzybków

* 100 ml kremówki

* 1 całe jajko

* 1 żółtko

* 1 pełna łyżka masła

* 1 pęczek natki pietruszki

* sól i pieprz do smaku

Posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w półplasterki pora (tylko jasna część) podsmażamy na maśle do miękkości. 

Grzyby rozmrażamy i odcedzamy na sicie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle do czasu, aż odparuje nadmiar wody. 

Do grzybów dodajemy pora z cebulą oraz kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jajko, żółtko oraz drobno posiekaną natkę. 

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto. Miękkim ciastem wykładamy formę (najwygodniej robić to dłonią, ponieważ ciasto jest bardzo plastyczne) i wstawiamy je do zamrażarki na około 20 minut. 

Schłodzone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i przykrywamy folią aluminiową na którą wysypujemy obciążenie w postaci suchej fasoli lub grochu. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 5-7 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie farsz. 

Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 30 listopada 2016
Tagi: grzyby por
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2017 07:45 odpowiedz
Zdecydowanie na ciepło :) Ale ona najlepiej smakuje nie prosto po wyjęciu z piekarnika, ale jak jest odrobinę przestudzona :)
Ewka
Ewka
20.12.2017 00:47 odpowiedz
Ponieważ planuję zaskoczyć teściową na wigilii, to zapytowywuję: czy tartę je się na ciepło, czy na zimno? Czy można i tak, i tak? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2017 22:51 odpowiedz
Oczywiście, że można. Tylko, że z samymi pieczarkami tarta nie będzie już tak aromatyczna.
Pozdrawiam :)
slomkam
slomkam
04.12.2017 16:03 odpowiedz
pani kasiu mam pytanie odnosnie grzybow
. czy moge je zastapic pieczarkami poniewaz tu gdzie mieszkam jest niemozzliwe znalezienie grzybow lesnych a zamowic z kad kolwiek jest juz za pozno
dziekuje za cudowne przepisy i pani pomoc
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2017 07:30 odpowiedz
Obawiam się, że śmietanka 12% nie zgęstnieje podczas pieczenia, więc sugeruję jednak kremówkę.
Loxo
Loxo
27.09.2017 20:30 odpowiedz
Witam, wygląda pysznie :) Czy można kremówkę zastąpić śmietaną 12%?
Pozdrawiam
zuzanna125
zuzanna125
07.12.2016 16:03 odpowiedz
Zrobiłam eksperymentalnie przed Wigilią, nadzienie oczywiście inne :pieczarki, mięso mielone, zielenina, ser pleśniowy. Wyszło świetnie zwłaszcza ciasto genialne ale ja przynajmniej zrobię go więcej, żeby wystarczyło też na boki firmy. Pozdrawiam smacznie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2016 11:45 odpowiedz
Pietruszkę można w ogóle pominąć :)
ninka_88
06.12.2016 11:43 odpowiedz
Szukałam przepisu na jakąś wigilijną tartę bez kapusty, dzięki za ten wpis! :)
Mam tylko pytanie, w naszej rodzinie nikt nie lubi pietruszki, czym możnaby ją zastąpić?
Isia
Isia
01.12.2016 14:02 odpowiedz
Świetny pomysł!!! Też mam tyko grzyby suszone..nie mam pojęcia ile gram na taką tartę. Próbował już ktoś z suszonymi???
wypiekibeaty
30.11.2016 15:44 odpowiedz
Bardzo ciekawa tarta, chyba muszę wypróbować ją, tylko muszę gdzieś kupić podgrzybki :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2016 12:07 odpowiedz
Oczywiście :) Ja po rozmrożeniu również je dusiłam :) Tylko nie potrafię ocenić ilości - niestety mrożone grzyby puszczają sporo wody, więc musi ich być moim zdaniem trochę więcej.
KASIK
KASIK
30.11.2016 09:20 odpowiedz
wygląda pysznie ! mam pytanie czy mrożone podgrzybki można zastąpić własnoręcznie ususzonymi grzybami leśnymi ?
Petka
Petka
30.11.2016 08:49 odpowiedz
Genialne! Tradycyjne na Boże Narodzenie grzyby w nowym wydaniu. Zrobię z pewnością!
Sarna
30.11.2016 08:02 odpowiedz
Pięknie wygląda, więc skusiłabym się na duży kawałek