5

Wątróbka na sałacie z sosem porzeczkowo jeżynowym




Jeśli myślicie, że pospolitej i nielubianej przez wiele osób wątróbki nie można podać w elegancki, wykwintny sposób, to mam nadzieję, że dzisiejszym przepisem uda mi się Was do tego przekonać :)               

Bo osób, które podobnie jak ja lubią wątróbkę, chyba nie będę musiała zbyt długo namawiać do wypróbowania takiej wariacji.

Usmażona wątróbka podana jest na sałacie karbowanej i świeżym szpinaku. Jednak zestawienie sałat możecie komponować według swojego smaku. Możecie dodać roszponkę, rukolę czy endywię. Najlepiej jednak, by były to co najmniej dwa rodzaje sałat.

Do wątróbki dodana jest też smażona, czerwona cebula oraz sos porzeczkowo jeżynowy z octem balsamicznym. I to właśnie ten sos jest tu najbardziej charakterystyczny i dodaje całości niepowtarzalnego charakteru. Wątróbka świetnie komponuje się z owocowym akcentem.                           

 



 

Składniki:

* 500 g wątróbki drobiowej                   

* kilka liści sałaty karbowanej

* 2-3 garści świeżego szpinaku (typu baby)

* 2 czerwone cebule

* olej do smażenia

* sól i pieprz

Dressing:

* 100 g czarnej porzeczki

* 100 g jeżyn

* 1 pełna łyżka cukru

* 1,5 łyżki octu balsamicznego

Dodatkowo:

* 2 łyżki jeżyn

* 1 łyżka czarnych porzeczek

Porzeczki i jeżyny umieszczamy w rondelku. Owoce rozgniatamy widelcem. Dolewamy 3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż owoce puszczą sok, a następnie przecieramy je rzez sitko. Do owocowego musu dodajemy cukier oraz ocet i podgrzewamy go na małym ogniu przez około 2-3 minuty. W tym czasie sos powinien się chwilę pogotować i zgęstnieć. 

Oczyszczone wątróbki smażymy na oleju. W tym samym czasie (w osobnym rondelku) podsmażamy też pokrojone w krążki cebule. 

Na talerzu układamy sałatę oraz szpinak. Na sałacie kładziemy wątróbkę i pokrywamy ją cebulą. Całość polewamy sosem owocowym i posypujemy odrobiną jeżyn i porzeczek. Podajemy natychmiast.              

Smacznego :)           



Inspiracja


Opublikowano: 1 sierpnia 2013
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
jolantaszyndlarewicz
08.08.2013 13:03 odpowiedz
Pięknie podane .... jednak ja, mimo uwielbienia dla wątróbki, jakoś nie umiem się przekonać do jej połączenia z owocami:)
siankoo
07.08.2013 12:20 odpowiedz
Pyszne danie, a jak się prezentuje :) pierwsza klasa :) Że też nie trafiłam na Twój przepis wcześniej, bo miałam całą miskę jezyn prosto z lasu, a nie wiedząc za bardzo co z nimi zrobić, zjadłam z miodem i jogurtem greckim :) Pozdrawiam :)
Monia
01.08.2013 19:05 odpowiedz
Bardzo ładnie wygląda!! Naprawdę fajnie się prezentuje :)
Kori
Kori
01.08.2013 17:11 odpowiedz
Smakuje fantastycznie!
Właśnie jesteśmy z mężem po obiadku i z pewnością jest to przepis wpisany na stałe do naszej domowej książki kucharskiej :)
Polecam wszystkim

Pozdrawiam
Karolina
Ewa.Smaczniutkie.pl
01.08.2013 11:57 odpowiedz
Kasiu elegancko, jak najbardziej i ciekawie :)