22

Warstwowy Seromakowiec


Są takie ciasta, które mają wyjątkowo świąteczny charakter i takim własnie jest dla mnie seromakowiec. Jednak ten klasyczny zostanie przeze mnie w tym roku zastąpiony wersją bardziej nowoczesną. Wersją, na którą miałam już ogromną ochotę w ubiegłym roku, ale wówczas niestety nie starczyło mi na niego czasu. Teraz, kiedy miałam okazję zrobić go na próbę wiem, że zrobię wszystko, by w tym roku wygospodarować godzinę na jego upieczenie. Bez względu na to, ile będę miała pracy.

Gorąco polecam :)     

Warstwy makowe:

* 800 g gotowej masy makowej z bakaliami

* 150 g mlecznej czekolady

* 4 żółtka

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* opcjonalnie 100 g drobno posiekanych bakalii

Warstwa serowa:

* 650 g twarogu sernikowego

* 3 białka

* 100 g cukru

* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

* opcjonalnie skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Polewa:

* 100 g czekolady 

* 40 g masła

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masę makową miksujemy z żółtkami, mąką i stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Jeśli zdecydujecie się dodać więcej bakalii, bardzo drobno je posiekajcie i również dodajcie w trakcie miksowania. 

Połowę masy makowej przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut. 

W tym czasie wszystkie składniki  masy serowej miksujemy ze sobą i kiedy makowy spód jest już podpieczony wylewamy na niego masę serową. Natychmiast wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Kiedy masa serowa jest już zapieczona delikatnie wykładamy na nią drugą część masy makowej i pieczemy 20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie polewamy go czekoladą rozpuszczoną razem z masłem w kąpieli wodnej. 

Ciasto trzymamy w lodówce ale wyjmujemy je około pół godziny przed konsumpcją by zmiękło, poniważ najlepsze jest w temperaturze pokojowej. 

Smacznego :)

  



Poppy seed layers:

* 800 g canned, sweeted poppy seed cake filling

* 150 g milk chocolate (melted)

* 4 egg yolks

* 1 tablespoon potato starch

* optional 100 g finely chopped nuts and raisins

Cheesecake layer

* 650 g cream cheese

* 3 egg whites

* 100 g sugar

* 2 heaped tablespoons potato starch

* optional zest from 1 large and ripe orange

Chocolate topping:

* 100 g chocolate

* 40 g butter

Heat the oven to 180C. The bottom of the springform cake tin line with parchment paper.

Combine all poppy seed layers infedients. If it's not sweet enough add more sugar. Pour half of the mixture into a springform cake tin. Bake for 15 minutes.

Meanwhile mix all cheesecake ingredients and pour the mixture gently on the poppy seed layer. Bake for another 20 minutes. 

When the cheesecake is baked gently place on it the rest of poppy seed mixture. Bake for 20 minutes. When the cake is ready set it aside and let cool. 

At the end melt chocolate with butter and spread on the top. 

Remove from the refrigerator half an hour before eating to soften.

Źródło
 


Opublikowano: 3 grudnia 2012
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Basia
Basia
14.12.2018 22:07 odpowiedz
Czy mogę zamiast twarogu dać mascarpone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2018 07:28 odpowiedz
Tak, tylko zmieni się konsystencja sernika :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2014 21:02 odpowiedz
Dziękuję i wzajemnie :)
karolka
karolka
23.12.2014 19:06 odpowiedz
Dziękuję za szybką odpowiedź Pani Kasiu i życzę zdrowych i radosnych Świąt
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2014 18:51 odpowiedz
Oczywiście, można dodać mascarpone.
karolka
karolka
23.12.2014 18:27 odpowiedz
Mam tylko 500g sera trawogowego (a dokładnie 496g) czy moge dołożyć mascarpone czy wystarczy 500g?
hhtp
06.05.2013 08:49 odpowiedz
Połączenie smaków bardzo ciekawe i dobre, chociaż wszyscy goście nie mogli uwierzyć, że jest tam mak :)
Annak81
Annak81
26.12.2012 14:03 odpowiedz
Zrobiłam na święta...wyszedł naprawdę pyszny, wszystkim smakował.
gin
gin
08.12.2012 14:46 odpowiedz
Ja wolę osobno makowiec, i osobno sernik, ale ta wersja prezentuje się wyjątkowo ciekawie :)
Zuza
04.12.2012 09:53 odpowiedz
klasycznie i elegancko :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2012 09:39 odpowiedz
W tym przepisie znajdziesz przepis na mase makową. gotowaniecieszy.blox.pl/2012/02/Poniewaz-zima-nie-odpuszcza.html

Jednak do tego przepisu naprawdę pasuje masa z puszki. Polecam Bakallandu.

Danusia
Danusia
04.12.2012 08:34 odpowiedz
Proszę o informację jak ominąć masę makową z puszki, wolałabym przygotować ją sama. Masa makowa z puszki ma to do siebie, iż jest strasznie "perfumowana" czego bardzo nie lubię. Na ogół korzystam z maku mielonego w piekarni. Proszę o przepis.
majanaboxing
03.12.2012 22:24 odpowiedz
Bardzo smakowite ciasto. :) Pasuje na świateczny czas.
Pozdrawiam.
justynajoanna
justynajoanna
03.12.2012 21:04 odpowiedz
Nigdy nie "podobały" mi się seromaki... Ten - już wydrukowany - u mnie też będzie w te Święta, a co...

pozdrawiam
kabkakb
03.12.2012 19:13 odpowiedz
zjadłabym bardzo chętnie :))
jolantaszyndlarewicz
03.12.2012 15:45 odpowiedz
W zyciu bym nie powiedziałą, zę to seromakowiec ...na zdjeciu wyglada jak ser pomiędzy dwiema wartswami brownie ....zjawiskowe ciasto Kasiu:)
martex.82
03.12.2012 14:22 odpowiedz
idealne ciasto na nadchodzące Święta, perfekcyjny trójkącik :)

narcyz09
narcyz09
03.12.2012 13:38 odpowiedz
Przepiekny Kasiu! na pewno zagosci w tym roku na naszym swiatecznym stole bo my baaardzo lubimy takie polaczenia. Nie wydaje sie byc pracochlonny z racji na uzycie gotowej masy makowej... dzieki za inspiracje a fotka do zjedzenia! :-) pozdrawiam Ania
karmel-itka
03.12.2012 09:34 odpowiedz
wygląda bajecznie!
ser i mak - strasznie lubię to połączenie.
blenda2007
03.12.2012 08:13 odpowiedz
idealny:)
Gość
Gość
03.12.2012 06:49 odpowiedz
Połowę masy serowej przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut.

Czy nie chodzi tutaj o masę makową?

IwKo
Inspirowane Smakiem
03.12.2012 06:35 odpowiedz
A przed chwilą podziwiałam sernik z orzechowcem, a tu następne cudo. :)