Są takie ciasta, które mają wyjątkowo świąteczny charakter i takim własnie jest dla mnie seromakowiec. Jednak ten klasyczny zostanie przeze mnie w tym roku zastąpiony wersją bardziej nowoczesną. Wersją, na którą miałam już ogromną ochotę w ubiegłym roku, ale wówczas niestety nie starczyło mi na niego czasu. Teraz, kiedy miałam okazję zrobić go na próbę wiem, że zrobię wszystko, by w tym roku wygospodarować godzinę na jego upieczenie. Bez względu na to, ile będę miała pracy.
Gorąco polecam :)
Warstwy makowe:
* 800 g gotowej masy makowej z bakaliami
* 150 g mlecznej czekolady
* 4 żółtka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* opcjonalnie 100 g drobno posiekanych bakalii
Warstwa serowa:
* 650 g twarogu sernikowego
* 3 białka
* 100 g cukru
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* opcjonalnie skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
Polewa:
* 100 g czekolady
* 40 g masła
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masę makową miksujemy z żółtkami, mąką i stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Jeśli zdecydujecie się dodać więcej bakalii, bardzo drobno je posiekajcie i również dodajcie w trakcie miksowania.
Połowę masy makowej przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut.
W tym czasie wszystkie składniki masy serowej miksujemy ze sobą i kiedy makowy spód jest już podpieczony wylewamy na niego masę serową. Natychmiast wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Kiedy masa serowa jest już zapieczona delikatnie wykładamy na nią drugą część masy makowej i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie polewamy go czekoladą rozpuszczoną razem z masłem w kąpieli wodnej.
Ciasto trzymamy w lodówce ale wyjmujemy je około pół godziny przed konsumpcją by zmiękło, poniważ najlepsze jest w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)

Poppy seed layers:
* 800 g canned, sweeted poppy seed cake filling
* 150 g milk chocolate (melted)
* 4 egg yolks
* 1 tablespoon potato starch
* optional 100 g finely chopped nuts and raisins
Cheesecake layer
* 650 g cream cheese
* 3 egg whites
* 100 g sugar
* 2 heaped tablespoons potato starch
* optional zest from 1 large and ripe orange
Chocolate topping:
* 100 g chocolate
* 40 g butter
Heat the oven to 180C. The bottom of the springform cake tin line with parchment paper.
Combine all poppy seed layers infedients. If it's not sweet enough add more sugar. Pour half of the mixture into a springform cake tin. Bake for 15 minutes.
Meanwhile mix all cheesecake ingredients and pour the mixture gently on the poppy seed layer. Bake for another 20 minutes.
When the cheesecake is baked gently place on it the rest of poppy seed mixture. Bake for 20 minutes. When the cake is ready set it aside and let cool.
At the end melt chocolate with butter and spread on the top.
Remove from the refrigerator half an hour before eating to soften.
Źródło
Jednak do tego przepisu naprawdę pasuje masa z puszki. Polecam Bakallandu.
Pozdrawiam.
pozdrawiam
ser i mak - strasznie lubię to połączenie.
Czy nie chodzi tutaj o masę makową?
IwKo