2

Trzy pożywne koktajle na zimowe poranki oraz test blendera kielichowego Amica BTK5011 IN


W ten mroźny poranek przychodzę do Was z trzema propozycjami pożywnych, sycących i podnoszących naszą odporność koktajli. Koktajli, które poza swoimi właściwościami zdrowotnymi (i smakiem oczywiście) mogą z powodzeniem stanowić pełnowartościowy posiłek. Każdy z nich świetnie sprawdzi się jako dodające energii śniadanie, szybki lunch czy lekka kolacja, szczególnie teraz, kiedy ze względu na aurę jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. 

W przygotowaniach pomagał mi blender kielichowy marki Amica BTK5011 IN, który sprawił, że było to łatwe, przyjemne i przede wszystkim naprawdę ekspresowe. 

W szybkim przygotowaniu koktajli swój udział mają ostre noże ze stali nierdzewnej oraz pokrętło, dzięki któremu możemy płynnie zwiększać dziesięciostopniową prędkość miksowania. Blender posiada również funkcję Pulse oraz możliwość kruszenia lodu (więc sprawdzi się także jako urządzenie do mrożonej kawy - a z własnego doświadczenia wiem, że opcja ta jest bardzo pożądaną przez użytkowników blenderów). 

Kielich blendera ma pojemność aż 1500 ml, więc spokojnie pomieści koktajle dla całej, nawet licznej rodziny. I kto wie, może któraś z moich propozycji stanie się Waszym faworytem? :)



1. Rozgrzewający koktajl dyniowy:

* 1,5 szklanki obranej, pokrojonej w kostkę dyni

* 1 pomarańcza

* 1 mocno dojrzała gruszka

* 1/3 mango

* 2 plastry imbiru

* 200 ml mleka kokosowego

* 1 pełna łyżka miodu

Obraną pomarańczę dzielimy na ćwiartki. Gruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie mango. 

W kielichu blendera umieszczamy przygotowane wcześniej owoce, dynię, miód oraz imbir. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i miksujemy przez około 30 sekund. 

Podajemy od razu.



2. Pobudzający koktajl buraczany:

* 2 większe buraki

* 1/4 świeżego ananasa

* 3 duże śliwki

* 1 duże jabłko

* ok. 12 suszonych daktyli

* 200 ml soku pomarańczowego

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Obranego ananasa kroimy w kostkę. Pozbawione pestek śliwki przekrawamy na ćwiartki, a jabłko na ósemki. 

Buraki, owoce, daktyle oraz sok pomarańczowy umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy przez około 30 sekund. 

Podajemy od razu.



3. Sycący koktajl owsiano szpinakowy:

* 3 spore garści świeżego szpinaku

* 1 mocno dojrzały banan

* 3 miękkie, mocno dojrzałe kiwi

* 200 ml mleka (może być roślinne, np. sojowe waniliowe lub migdałowe)

* 3 kopiaste łyżki płatków owsianych

* 1 łyżka nasion chia

W kielichu blendera umieszczamy pokrojonego w plastry banana, obrane i pokrojone w ćwiartki kiwi, umyty szpinak, płatki owsiane oraz nasiona chia. Całość zalewamy mlekiem i miksujemy przez około 30 sekund. 

Jeśli banan oraz kiwi nie będą wystarczająco dojrzałe może się okazać, że koktajl będzie wymagał dosłodzenia. Wówczas proponuję dodać łyżkę płynnego miodu i ponownie zmiksować.
 

 *  *  *

I pora na krótkie podsumowanie.

Ponieważ producent zapewnia, że blender poradzi sobie nawet z twardymi warzywami, postanowiłam użyć ich do dwóch pierwszych koktajli. Dynia oraz burak to chyba najtwardsze znane mi warzywa i muszę przyznać, że trochę obawiałam się, czy oby na pewno da sobie z nimi radę. Jednak już po pierwszym użyciu okazało się, że wszystkie wcześniejsze obawy nie potwierdziły się. Ku mojej uciesze oczywiście, ponieważ koktajle pojawiają się w mojej diecie praktycznie codziennie, a teraz nie będę musiała już ograniczać się przy wyborze składników.

Tak więc jeśli sami szukacie takiego sprzętu, lub znacie kogoś, kto ucieszyłby się znajdując go pod choinką - szczerze polecam. Z pewnością sprawi komuś wiele radości.

Opublikowano: 1 grudnia 2016
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
lucy
lucy
02.12.2016 23:35 odpowiedz
lody z mrozonych bananow da sie w nim zrobic?
Justyna
Justyna
01.12.2016 15:53 odpowiedz
Koktajle wyglądają smakowicie :) Ja niedawno robiłam koktajl "tradycyjny" - jedno jabłuszko, dwa lub trzy buraki i pięć marchewek... Witaminowa bomba, a do tego przepyszny! Muszę wypróbować Pani propozycje, szczególnie interesuje mnie ten buraczany i dyniowy (a akurat mam imbir!)