13

Tort gruszkowo kajmakowy




Dziś przepis dla wszystkich wielbicieli słodkości i absolutny "must make" dla wielbicieli gruszek i masy kajmakowej. 

Tort jest pyszny, robi się go dość szybko i wbrew pozorom, wcale nie jest jakoś mocno przesłodzony. Nasączony syropem gruszkowym biszkopt w połączeniu z masą kajmakową rozpływa się w ustach, a śmietanowo kajmakowa masa z gruszkami jest bardzo, bardzo delikatna. 

Czy potrzeba jakiejś wyjątkowej okazji by go przygotować?

Myślę, że weekend z bliskimi jest absolutnie wystarczającą :)

Biszkopt:

* 4 jajka

* 130 g cukru

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 70 g  mąki pszennej

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 20 g ciemnego kakao

* 2 łyżki wody

Krem:

* 500 ml śmietany kremówki

* 100 g mascarpone

* 1 duża puszka kajmaku (500 g)

* 5 płaskich łyżeczek żelatyny

* 6 łyżek mleka

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1 duża puszka gruszek w zalewie

Dodatkowo :

* 1 mniejsza puszka kajmaku (350-400g)

* 6 łyżek mleka

* 100 g płatków czekoladowych do dekoracji

* ok. 150 ml syropu z gruszek

* opcjonalnie 2-3 połówki gruszek do dekoracji

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę pod koniec ubijania dodając wodę a następnie przesiewamy do nich obie mąki wymieszane z kakao. Delikatnie mieszamy do chwili połączenia się składników a następnie ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. 

Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30 minut. 

Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy go na 2 części które ponczujemy syropem z gruszek. 

Puszkę z kajmakiem wstawiamy na około kwadrans do ciepłej wody aby się roztopił. Połową masy smarujemy oba krążki biszkoptu. Dolny krążek umieszczamy w tortownicy, w której piekł się biszkopt. 

Pozostałą masę kajmakową umieśczamy w rondelku z mlekiem i podgrzewamy do chwili, aż masa się rozpuści (ale nie wolno jej zagotować) a następnie chłodzimy ją do temperatury pokojowej. 

Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i również odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder miksujemy do chwili aż masa będzie gęsta i puszysta. Do śmietany dodajemy kajmak wymieszamy z żelatyną i miksujemy jeszcze chwilę, tylko do połączenia się składników. 

Do masy dodajemy pokrojone w kostkę gruszki, szybko mieszamy łyżką (aby masa nie zaczęła tężeć) i wykładamy ją na biszkopt. Wyrównujemy, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy. Odstawiamy do lodówki na kilka (5-6) godzin aby masa związała. 

Po wyjęciu z lodówki tort wyjmujemy z tortownicy i smarujemy ze wszystkich stron podgrzanym z mlekiem i przestudzonym kajmakiem a następnie obsypujemy płatkami czekoladowymi. 

Tort wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny.

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 9 maja 2014
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2015 15:17 odpowiedz
Wszystko dobrze rozumiesz :) Jest dokładnie tak, ja opisałaś :)
Magda
Magda
28.05.2015 15:10 odpowiedz
Kasiu,
nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam. Połową kajmaku z 500 g. puszki smarujemy biszkopta, a do drugiej połowy dodajemy żelatynę. Drugą puszkę (tą mniejszą) mieszamy z mlekiem i wykorzystujemy do posmarowania tortu?
Chyba mam już dzisiaj problemy z koncentracją bo czytam przepis po raz kolejny i w końcu postanowiłam udać się do źródła :)
Pozdrawiam ciepło!
julka
julka
27.06.2014 10:14 odpowiedz
fajny blog.... super że tutaj trafiłam...
Bogusia
Bogusia
18.05.2014 14:37 odpowiedz
Witam. Ciasto wyszlo rewelwcyjne, tylko niestety nie tak piekne jak Twoje Kasiu:)
Bogusia
Bogusia
18.05.2014 14:37 odpowiedz
Witam. Ciasto wyszlo rewelwcyjne, tylko niestety nie tak piekne jak Twoje Kasiu:)
slonce
slonce
11.05.2014 11:34 odpowiedz
Dziekuje za odpowiedz, tak teraz wszystko jasne, na pewno niebawem zrobie,pozdrawiam serdecznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.05.2014 19:39 odpowiedz
Slonce - już poprawiłam zapis w składnikach. Chodziło mi o 1 dużą, półkilogramową puszkę, którą w trakcie przygotowywania tortu podzielimy na 2 połowy.

Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne.
majanaboxing
09.05.2014 19:15 odpowiedz
Pięknie wygląda! :)
amaranthrose
09.05.2014 18:28 odpowiedz
Połączenie smaków rewelacyjne. Cudo!
slonce
slonce
09.05.2014 16:49 odpowiedz
smarujemy 2 krazki biszkoptu, jeden na spod a drugi tą strone która kładziemy na masę? Do kremu ma być 2x 250 kajmaku a pisze ze wkładamy do wody puszke a co z drugą?
Renata
09.05.2014 15:08 odpowiedz
o mamusiu!!!!!!! tort wygląda cudnie!!
pozdrawiam cieplutko:)
magma
09.05.2014 12:20 odpowiedz
wygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)
Gosia
09.05.2014 11:55 odpowiedz
Przepiękny! do tego ciekawe zestawienie smaków :)