170

Torcik serowo malinowy


Pisałam Wam już ostatnio, że nie umiem przejść obojętnie obok letnich owoców? No to nabyłam kolejne 3 kobiałki malin :) A że maliny dość szybko sie psują, musiałam jak najszybciej je spożytkować. Myślałam, myślałam i coś wymyśliłam... Nie byłam pewna czy uzyskam porządany efekt, ale jak człowiek nie spróbuje, to się nie przekona, prawda? :) Okazało się, że nie było się czego obawiać - torcik wyszedł dokładnie tak, jak go sobie wyobrażałam. I jest pyszny! A do tego lekki, owocowy i choć może wygląda na skomplikowany, to jeśli go zrobicie, z pewnością potwierdzicie, że jest to jedno z najprostrzych ciast jakie kiedykolwiek zdarzyło Wam się robić. 

Ach, i jeszcze jedno. Ten serniczek idalnie spisze się też jako deser w upalne dni, a takowe według prognoz nadchodzą wielkimi krokami  :)

Biszkopt:

* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 3 łyżki kakao

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki oleju

Warstwa malinowa:

* 500 g malin

* 2 łyżki cukru pudru

* 150 ml wody

* 1,5 galaretki malinowej

Masa serowa:

* 500 g białego sera

* 200 g mascarpone

* 200 g jogurtu naturalnego

* 120 g cukru pudru

* 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

* maliny do dekoracji

W pierwszej kolejności (a najlepiej dzień wcześniej) przygotowujemy malinową "wkładkę".

Maliny oraz cukier miksujemy blenderem. Jeśli komuś przeszkadzają pestki, może przetrzeć mus przez sitko. Dla mnie pestki nie stanowią problemu.

W 150 ml wrzątku rozpuszczamy 1,5 paczki galaretki malinowej i wlewamy ją do malin. 

Spód tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy folią (tak, by jej brzegi wystawały poza pierścień tortownicy) i wlewamy do niej maliny z galaretką. Wstawiamy delikatnie do lodówki i pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).

Na drugi dzień przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy tylko do chwili połączenia się.  Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy w 180 stopniach "do suchego patyczka", ok 15 minut. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy biszkopt jest już zimny, przygotowujemy masę serową. 

W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Mieszany dokładnie i energicznie by nie było grudek. 

Ser miksujemy z mascarpone, jogurtem i cukrem a następnie powoli dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). 

Warstwę malinową delikatnie wyjmujemy z tortownicy.

Na biszkopt wylewamy mniejszą część masy serowej i pośrodku układamy malinowy krążek. Resztą masy serowej uzupełniamy boki (ja pomagałam sobie szprycą) i pokrywamy wierzch warstwy malinowej. Myślę, że ze zdjęcia najlepiej wyczytacie jak powinno to wyglądać :)

Sernik wstawiamy do lodówki aby stężał - na co najmniej 3-4 godziny, ale znowu napiszę, że najlepiej by było chłodzić go całą noc. 

Przed podaniem sernik dekorujemy owocami. 

Smacznego :)

 



 



Przepis własny (pomysł na układ podpatrzony w internecie)
 


Opublikowano: 23 lipca 2012
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (170)
1  2  3  4
Magda
Magda
05.10.2019 17:55 odpowiedz
Bardzo fajny przepis, dziękuję :) zamiast malin użyłam mrożonych truskawek a zamiast jogurtu ubił na sztywno śmietankę 30, wyszło pysznie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.10.2019 18:38 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.10.2017 08:16 odpowiedz
Oczywiście, mrożone maliny nie stanowią problemu.
Jak chodzi o pektynę, to nie mam z nią żadnego doświadczenia, więc w tej kwestii nie mogę pomóc.
Eines
Eines
18.10.2017 15:27 odpowiedz
Czy można użyć mrożonych malin???? I pektyny zamiast żelatyny?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2017 10:13 odpowiedz
Oczywiście
Iwonka3121
Iwonka3121
06.08.2017 20:35 odpowiedz
Czy moglabym zrobic takie male serniczki w foremkach silikonowych a później polac polewa
mela
mela
06.07.2017 14:48 odpowiedz
chi ha provato a fare questa torta in Italia? ..... ci vuole un traduttore
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2017 23:00 odpowiedz
Oczywiście - można użyć porzeczek :) Jak chodzi o ilość cukru, to dodawaj według smaku :)
Ania
Ania
15.05.2017 22:08 odpowiedz
Kasiu, czy można ten sernik zrobić z mrożonymi porzeczkami? jeśli tak, to czy dodać do nich więcej cukru, porzeczki są kwaśniejsze. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zabka
Zabka
12.04.2017 20:17 odpowiedz
Witam. Czy jesli uzyje sie mrozonych malin lub truskawek nalezy zwiekszyc ich ilosc bo jest w nich sporo lodu wiec owocow troche mniej.
Jaka wysokosc tortownicy musi byc przy srednicy 20 i 24cm aby pomiescic tort na wysokosc. Wyzszy jest efektowniejszy..
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2016 00:09 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakowało :)
Pozdrawiam :)
Kasiek
Kasiek
30.11.2016 00:00 odpowiedz
To znowu ja Robiłam ciasto w tortownicach o śr 18 (galaretka) i 24 (masa serowa). Ilośc składników pozostałe bez zmian. Kupiłam "zwykły chudy" twrog, który przemieliłam przez Sitko z bardzo małymi oczkami. Uzywalam mrożonych malin. Masa była gładka a sernik zniknął w jeden dzień a w zasadzie w jedno popołudnie . Nastepnym razem spróbuję z malinami....
Kasiek
Kasiek
26.11.2016 18:06 odpowiedz
Droga imienniczko, dzisiaj zamierzam zrobić torcik. Niestety z braku czasu nie doczytalam do końca komentarzy i kupiłam zwykły twaróg. Nie wiem czy wyjdzie gładki, ale podejmę walkę o smak i piękno. Taka mała sugestia: może zmodyfikwałabys te informacje na początku.
A poza tym torcik wygląda pięknie. Mam nadzieję, że u mnie też tak się zakończy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2016 07:42 odpowiedz
Tak
Gość
Gość
16.08.2016 22:04 odpowiedz
Czy zamiast białego sera można użyć serek z wiaderka z biedronki o smaku waniliowym ?
Gość
Gość
24.06.2016 10:43 odpowiedz
A czy zamiast soku malinowego mogę użyć samej zelatyny rozpuszczonej w zmiksowanych truskawkach?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.06.2016 07:35 odpowiedz
Tak, dokładnie. Tylko wcześniej w podgrzanym soku należy rozpuścić żelatynę.
Gość
Gość
22.06.2016 08:00 odpowiedz
Nie ma wogle takich galaretek tu gdzie mieszkam, a jesli chodzi o sok malinowy to ma byc 150ml i dodac do zmiksowanych malin?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.06.2016 08:50 odpowiedz
A czy są dostępne np. galaretki truskawkowe? Jeśli tak, to proszę jej użyć, a jeśli nie, to myślę, że pozostaje użycie soku malinowego i żelatyny.
Gość
Gość
11.06.2016 09:51 odpowiedz
Mam pytanie, poniewaz mieszkam za granic i tutaj nie ma galaretki malinowej w torebce, co moglabym uzyc?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.05.2016 21:23 odpowiedz
Oczywiście, można zastąpić mascarpone zwykłym twarogiem. Reszta pozostaje bez zmian :)
Dorota L.
Dorota L.
25.05.2016 20:27 odpowiedz
Dzień dobry :) Mam w lodówce 750 g sernika w wiaderku - czy mogę go wykorzystać do tego przepisu bez dodania mascarpone? Czy czeka mnie wycieczka do sklepu?:> Pozdrawiam serdecznie! Ps. Jeśli bez mascarpone to reszta przepisu zostaje bez zmian?
ilenia
17.05.2016 17:11 odpowiedz
Zrobiłam i widzę plusy i minusy :) Na wielki plus masa serowa i masa owocowa - są po prostu przepyszne! (robiłam z truskawkami). Natomiast na minus biszkopt - wyszedł suchy jak wiór, w ogóle nie pasował do całości. Myślę, że trzeba by go czymś nasączyć albo wymienić, np. na spód brownie albo klasyczne herbatniki/biszkopty. Mam też wątpliwości co do foremek. Ja robiłam dokładnie z podanych wymiarów i został mi cały słoik masy serowej, która nie zmieściła się w obręczy (a używałam obręczy do deserów, która jest trochę wyższa od tradycyjnej tortownicy). Biszkopt bardzo urósł, a całość wyszła wysoka. Sądzę, że lepiej by się prezentował, gdyby użyć większych foremek (np. 24 cm i 21 cm).
Vânia
Vânia
29.04.2016 20:36 odpowiedz
Hey
I'm portuguese and I really want this recipe. Do have this recipe in english? Looks so delicious. I tried it on google transalate but it didn't work. I look forward to your reply. Thanks.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2016 12:23 odpowiedz
Moja tortownica (a dokładniej ta, w której było to ciasto robione) ma 10 cm wysokości, czyli jest jakieś 50% wyższa od standardowej tortownicy.
Wniebie
Wniebie
13.04.2016 18:16 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź :) mam jeszcze jedno pytanie jakiej wysokości ma pani tortownice?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2016 18:39 odpowiedz
Tak
wniebie
wniebie
12.04.2016 16:12 odpowiedz
Witam :) mam pytanie czy można użyć mrożonych malin? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2016 08:13 odpowiedz
To musi być ser z wiaderka, żeby był idealnie gładki.
for_emotion
for_emotion
17.02.2016 07:48 odpowiedz
Chodzi o zwykły twaróg w kostce? Ma być zmielony? Czy taki z widerka też się nada?
kasia
25.09.2015 10:24 odpowiedz
Już od zeszłego roku planowałam upiec Twój serniczek malinowy, jest tak piękny i łatwy, a przy tym baaaardzo smaczny. Jak zwykle Twój przepis powalił na kolana ;) Buziaki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.09.2015 18:11 odpowiedz
Bardzo mi miło, że Wam smakuje :)
ulek
ulek
23.09.2015 16:45 odpowiedz
Kasiu... raz zrobiłam ten Torcik dla brata na urodziny i teraz co trochę ktoś go zamawia-już prawie z pamięci go robię :) Jak to moja 4-letnia córcia mówi "ON JEST ZA PYSZNY " :D
Agata
Agata
05.09.2015 22:53 odpowiedz
Przepis genialny, a tort wyjątkowy. Przetestowane z sukcesem. Podziękowania dla Autorki!
Monika
Monika
22.08.2015 16:04 odpowiedz
Właśnie jestem w trakcie robienia, ale mam tortownicę 26cm, składników nie zwiększyłam. Zamiast tortu jest ala "tarta" ale pięknie wygląda i niczemu to nie przeszkadza. Mam nadzieje ze smakuje tak samo cudownie :DD przekonam się jutro jak goście przybędą na kawę urodzinową :DD
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 13:54 odpowiedz
Tak
marina13
marina13
22.12.2014 11:16 odpowiedz
A czy mogę użyc sera z mielonego z Włoszczowej??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2014 11:47 odpowiedz
Oczywiście :) Nadają się i truskawki i jagody.
Ada1984
Ada1984
10.08.2014 21:39 odpowiedz
Kasiu, czy maliny mogę zastąpić truskawkami lub jagodami? Chcę go zrobić na urodziny męża a o maliny teraz już nie tak łatwo. Tyle pyszności że trudno się zdecydować który tak właściwie upiec :-)Pozdrawiam
lucynella
04.08.2014 13:09 odpowiedz
Robiłam kilka razy ten torcik, zanim jeszcze prowadziłam blog, teraz zrobiłam go z jabłkami :) Pyszny! Dziękuję Kasiu za wspaniałe inspiracje!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.07.2014 08:20 odpowiedz
Nie pamiętałam, że wcześniej padła odpowiedz na takie pytanie.
Podwojenie składników na masę serową będzie najlepszym rozwiązaniem.
magda-mazek
22.07.2014 08:02 odpowiedz
Hmmm a jak to przeliczyć, ja taka dobra w kuchni nie jestem jak Ty Kasiu.Jednak przeczytałam komentarze dokładnie i wyczytałam,ze na tortownice 22 nie muszę zwiększać warstwy malinowej a na tortownice 27 podwoje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.07.2014 13:22 odpowiedz
Lepiej kupić tortownicę 22 cm.
Najlepiej przeliczyć pojemności obu tortownic i będziesz widziała, o ile trzeba zwiększyć składniki.
magda-mazek
21.07.2014 12:32 odpowiedz
Kasiu, mam tortownice 27 cm, biszkopt bym zrobiła z przepisu, które mi podałaś na ciasto z agrestem.Jednak nie wiem czy zwiększyć o połowę składniki na masę serową ? Nie mam małej tortownicy i proszę o podpowiedź jaka kupić 24 cm czy mniejszą? i o ole zwiększyć składniki na warstwę malinowa.
Gość
Gość
04.05.2014 19:43 odpowiedz
bardzo smaczny kwaskowaty i nie za słodki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2014 19:34 odpowiedz
Oczywiście :)
piccolobeaver
piccolobeaver
17.04.2014 07:36 odpowiedz
witaj! we włoszech nie ma galaretki takiej w proszku jak nasza... czy mogę odać do owoców samą żelatyne?
Nena
Nena
09.04.2014 21:13 odpowiedz
Torcik jest przepiękny :) Nęci mnie, żeby go zrobić, choć już od samego patrzenia można się nasycić :]
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2014 07:32 odpowiedz
Dziękuję :)
Magdzikowe Wypieki
04.02.2014 14:21 odpowiedz
Ten tort wygląda obłędnie, jak z cukierni, do tego zdjęcia jak z gazety :) Pięknie, po prostu pięknie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2013 18:54 odpowiedz
Dziękuję :)
1  2  3  4