24

Torcik czekoladowo malinowy




Lekki, malinowy torcik z czekoladowym musem i serową kołderką to moja kolejna w tym sezonie propozycja ciasta z malinami. 

Do połączenia malin z czekoladą zapewne nie muszę Was zbyt długo przekonywać, więc jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie ciasto przygotujecie na zbliżający się weekend, to być może wybierzecie właśnie to.    

Biszkopt:

* 1 jajko  


* 1/3 szklanki cukru

* 1/4 szklanki mąki

* 1 czubata łyżka kakao

* 2 łyżki zimnej wody

Mus czekoladowy:

* 300 g śmietany kremówki

* 150 g gorzkiej czekolady

* 1 czubata łyżeczka żelatyny

* 3 łyżki wrzątku

Galaretka malinowa:

* 400 g malin

* 1 galaretka malinowa

* 250 ml wrzątku

Masa serowa:

* 800 g serka homogenizowanego

* 2 galaretki malinowe

* 300 ml wrzątku

* 2 łyżki cukru pudru


Jajko oraz cukier ubijamy na jasną, puszystą masę, do której dodajemy wodę oraz mąkę przesianą z kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

100 ml kremówki podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy śmietanka zacznie parować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili, aż czekolada się rozpuści,  a następnie do ciepłej czekolady dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Masę czekoladową odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.

Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową ubijamy pozostałą kremówkę i dodajemy ją do niej. Mus przelewamy na przestudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią zamrożone wcześniej maliny. Mieszamy do chwili aż galaretka zacznie tężeć, a następnie przelewamy ją na schłodzony mus i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

Biszkopt z musem i malinami wyjmujemy z tortownicy i przekładamy do wysokiej tortownicy o średnicy 24-25 cm.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej, a następnie łączymy je z zimnymi serkami i cukrem pudrem. Kiedy masa zacznie tężeć (zbyt płynna przecieknie przez spód tortownicy) wylewamy ją na biszkopt dbając o to, by szczelnie wypełniła przestrzeń między biszkoptem a ściankami tortownicy.

Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.

Smacznego :)  


Opublikowano: 28 lipca 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Botwinka
Botwinka
04.05.2019 13:52 odpowiedz
Kasiu, biszkopt jest bez tłuszczu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2019 10:34 odpowiedz
Tak
Basia
Basia
27.04.2019 05:51 odpowiedz
Torcik jest przepyszny :). Przypadkiem odkryłam smak mojego ulubionego ciasta ze znanej cukierni tylko, że Twój mi bardziej pasuje, bo jest mniej słodki. Wcale nie jest potrzebna wysoka tortownica. Ja zrobiłam po prostu w większej. Tylko było za mało masy więc wylałam tylko po bokach zostawiając na środku widoczne maliny co według mnie dało bardzo ładny efekt. Na pewno zrobię nie raz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.04.2019 09:32 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :) 
I dziękuję za informację o tortownicy. Może być przydatna dla innych czytelników. 
Pozdrawiam :)
basia
basia
23.04.2019 21:02 odpowiedz
Nie mam wysokiej tortownicy. W takiej standardowej nie wyjdzie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2019 21:17 odpowiedz
Myślę, że wyjdzie, tylko będzie trudniej pomieścić wszystkie warstwy.
Basia
Basia
21.04.2019 10:40 odpowiedz
Z jednego jajka wyjdzie tyle masy biszkoptu, żeby pokryć tortownicę o średnicy 22 cm???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2019 19:32 odpowiedz
Tak :)
maria_gryll
maria_gryll
07.04.2019 20:28 odpowiedz
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Tych malin nie rozmrażać tylko zalać je tą gorącą galaretką tak? Zamierzam wypróbować ten przepis w wersji b/g. I już mi ślinka cieknie...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2019 10:16 odpowiedz
Tak - dokładnie.
Ewelina
Ewelina
23.11.2018 12:51 odpowiedz
Czy do tego tortu można użyć mrożonych malin?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2018 10:43 odpowiedz
Oczywiście :)
Ania
Ania
01.09.2017 11:51 odpowiedz
Mam pytanie. Jak sztywna jest ta masa serowa -chcialabym jeszcze ozdobic ten tort jakimis figurkami-bedzie to tort na urodziny coreczki.Masa wytrzyma czy bedzie sie zapadac? pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2017 20:09 odpowiedz
Ten biszkopt ma być taki cienki :)
Ania
Ania
10.08.2017 09:11 odpowiedz
Bardzo cieniutki wyszedł mi ten biszkopt ,czy mogę dodać na niego kakaowe biszkopty czy piec nowy ? Proszę o radę
Madzik
Madzik
02.12.2016 20:36 odpowiedz
Witaj, jakiego rodzaju serek moge uzyc zamiast homogenizowanego. Niestetey tu gdzie mieszkam nie ma takiej opcji. Czy po polaczeniu mascarpone z jogurtem wyjdzie to samo? I jesli jogut to grecki czy bardziej lejacy? z gory dziekuje za odpowiedz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2016 22:13 odpowiedz
Przykro mi, ale nie mam doświadczenia z mąkami bezglutenowymi, więc nie chciałabym swoją odpowiedzią wprowadzić w błąd.
Irmina
Irmina
24.08.2016 23:04 odpowiedz
Pięknie wygląda. Chciałabym zrobic dla osoby ktora nie może jeść glutenu,czym mogę zastąpić mąkę?
maria_gryll
maria_gryll
07.04.2019 20:24 odpowiedz
Dodaj skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną, oczywiście b/g. Tak jak do normalnego biszkoptu. Łyżka powinna starczyć:)Byle nie za dużo bo wyjdzie glut. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2016 07:36 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje.
Gość
Gość
21.08.2016 16:49 odpowiedz
Torcik przepyszny i pięknie się prezentuje. Czekolada z malinowym orzeźwieniem świetnie się komponują. Dziękuję za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.07.2016 13:00 odpowiedz
Tak, naturalne.
Izabela
Izabela
28.07.2016 11:35 odpowiedz
P. Kasiu, czy serki maja być naturalne? Boskie ciasto
Lena
28.07.2016 09:37 odpowiedz
Pysznie malinowe to ciasto! :)