11

Torcik czekoladowo malinowy




Lekki, malinowy torcik z czekoladowym musem i serową kołderką to moja kolejna w tym sezonie propozycja ciasta z malinami. 

Do połączenia malin z czekoladą zapewne nie muszę Was zbyt długo przekonywać, więc jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie ciasto przygotujecie na zbliżający się weekend, to być może wybierzecie właśnie to.    

Biszkopt:

* 1 jajko  


* 1/3 szklanki cukru

* 1/4 szklanki mąki

* 1 czubata łyżka kakao

* 2 łyżki zimnej wody

Mus czekoladowy:

* 300 g śmietany kremówki

* 150 g gorzkiej czekolady

* 1 czubata łyżeczka żelatyny

* 3 łyżki wrzątku

Galaretka malinowa:

* 400 g malin

* 1 galaretka malinowa

* 250 ml wrzątku

Masa serowa:

* 800 g serka homogenizowanego

* 2 galaretki malinowe

* 300 ml wrzątku

* 2 łyżki cukru pudru


Jajko oraz cukier ubijamy na jasną, puszystą masę, do której dodajemy wodę oraz mąkę przesianą z kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

100 ml kremówki podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy śmietanka zacznie parować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili, aż czekolada się rozpuści,  a następnie do ciepłej czekolady dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Masę czekoladową odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.

Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową ubijamy pozostałą kremówkę i dodajemy ją do niej. Mus przelewamy na przestudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią zamrożone wcześniej maliny. Mieszamy do chwili aż galaretka zacznie tężeć, a następnie przelewamy ją na schłodzony mus i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

Biszkopt z musem i malinami wyjmujemy z tortownicy i przekładamy do wysokiej tortownicy o średnicy 24-25 cm.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej, a następnie łączymy je z zimnymi serkami i cukrem pudrem. Kiedy masa zacznie tężeć (zbyt płynna przecieknie przez spód tortownicy) wylewamy ją na biszkopt dbając o to, by szczelnie wypełniła przestrzeń między biszkoptem a ściankami tortownicy.

Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.

Smacznego :)  


Opublikowano: 28 lipca 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Ania
Ania
01.09.2017 11:51 odpowiedz
Mam pytanie. Jak sztywna jest ta masa serowa -chcialabym jeszcze ozdobic ten tort jakimis figurkami-bedzie to tort na urodziny coreczki.Masa wytrzyma czy bedzie sie zapadac? pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2017 20:09 odpowiedz
Ten biszkopt ma być taki cienki :)
Ania
Ania
10.08.2017 09:11 odpowiedz
Bardzo cieniutki wyszedł mi ten biszkopt ,czy mogę dodać na niego kakaowe biszkopty czy piec nowy ? Proszę o radę
Madzik
Madzik
02.12.2016 20:36 odpowiedz
Witaj, jakiego rodzaju serek moge uzyc zamiast homogenizowanego. Niestetey tu gdzie mieszkam nie ma takiej opcji. Czy po polaczeniu mascarpone z jogurtem wyjdzie to samo? I jesli jogut to grecki czy bardziej lejacy? z gory dziekuje za odpowiedz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2016 22:13 odpowiedz
Przykro mi, ale nie mam doświadczenia z mąkami bezglutenowymi, więc nie chciałabym swoją odpowiedzią wprowadzić w błąd.
Irmina
Irmina
24.08.2016 23:04 odpowiedz
Pięknie wygląda. Chciałabym zrobic dla osoby ktora nie może jeść glutenu,czym mogę zastąpić mąkę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2016 07:36 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje.
Gość
Gość
21.08.2016 16:49 odpowiedz
Torcik przepyszny i pięknie się prezentuje. Czekolada z malinowym orzeźwieniem świetnie się komponują. Dziękuję za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.07.2016 13:00 odpowiedz
Tak, naturalne.
Izabela
Izabela
28.07.2016 11:35 odpowiedz
P. Kasiu, czy serki maja być naturalne? Boskie ciasto
Lena
28.07.2016 09:37 odpowiedz
Pysznie malinowe to ciasto! :)