6

Tatar z łososia




Dziś chciałabym Wam zaproponować przystawkę w postaci tatara z łososia z cytryną i awokado na pumperniklu. Ta prosta, szybka, ale też elegancka i bardzo wytworna przekąska z pewnością przypadnie do gustu Waszym gościom. 

Propozycja ta powstała z okazji pojawienia się na rynku nowego produktu firmy Suempol - tatar z łososia atlantyckiego. Jest to wędzony na zimno, siekany filet, którego możecie przygotować na wiele sposobów, ze swoimi ulubionymi dodatkami. Mnie akurat bardzo odpowiada połączenie łososia z awokado, więc w takiej formie Wam go prezentuję.

Z innymi produktami marki Suempol (które już kiedyś Wam polecałam) możecie zapoznać się na stronie suempol.pl. Zachęcam Was też do polubienia profilu Pana Łososia, na którym znajdziecie wiele inspiracji i pomysłów na dania z łososia.

A jeśli chcielibyście wygrać tablet lub kosz piknikowy, razem z Panem Łososiem zapraszamy do konkursu, który znajdziecie TUTAJ



Składniki na 2 porcje:

* 2 opakowania tatara z łososia marki Suempol

* 1 dojrzałe awokado

* 2 kromki pumpernikla

* 2 łyżeczki soku z cytryny

* 2 szczypty sproszkowanego chilli

Łososia łączymy z połową łyżeczki soku cytrynowego i dodajemy chilli.

Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z resztą soku (w przeciwnym razie awokado się utleni i ściemnieje).

Z kromki pumpernikla wykrawamy koło na którym układamy warstwę łososia, następnie warstwę awokado i ponownie łososia. Wierzch dekorujemy plasterkiem cytryny i świeżymi ziołami.

Do tatara możecie też podać roszponkę lub (jeśli lubicie pikantny smak) rukolę. 

*Ja użyłam specjalnych metalowych obrączek, dlatego całość jest taka równa, ale jeśli ich nie macie, możecie posłużyć się puszką po kukurydzy, groszku czy tuńczyku. Wystarczy tylko wyciąć denka z obu stron.

Ja i Pan Łosoś życzymy smacznego :)




Opublikowano: 6 sierpnia 2014
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2015 13:20 odpowiedz
Tatar można podać na przykład na plasterkach gotowanych buraków lub na grzance z chleba tostowego, posmarowanego przed pieczeniem odrobiną masła i posypanej granulowanym czosnkiem.
ma
ma
26.11.2015 10:39 odpowiedz
jakaś propozycja na zamiennik pumpernikla? Niekoniecznie pieczywo.
Świetnie się prezentuje taka porcja
justyna_mojemenu
26.08.2014 09:28 odpowiedz
piękne danie!
agattekh
12.08.2014 14:27 odpowiedz
Nie jestem smakoszem łososia, ale ten tatar wygląda pięknie :-)
MariaGotuje
11.08.2014 09:11 odpowiedz
Smakowiecie wygląda, aż burczy mi w brzuchu :)
mikimama
06.08.2014 09:56 odpowiedz
Pięknie podany...