4

Tartaletki czekoladowo jeżynowe




Dzisiaj mam dla Was pomysł na proste, dość szybkie i cudownie słodkie tartaletki z czekoladą i jeżynowym akcentem. 

Tartaletki pięknie się prezentują, więc sprawdzą się nie tylko jako cieszący oko (i podniebienie) dodatek do popołudniowej kawy, ale również jako deser po eleganckim obiedzie. 

 
  Składniki na 4 porcje

Spód:

 

·100 g masła

·1 łyżka kakao

 

Masa czekoladowa:

 

·200 ml kremówki

 

Dodatkowo:

 

·jeżyny do dekoracji

 

Konfiturę podgrzewamy w niewielkim rondelku do chwili zagotowania, a następnie zmniejszamy płomień i cały czas mieszając gotujemy przez około 4 minuty.

Zmielone herbatniki łączymy z cukrem, kakao oraz stopionym i lekko przestudzonym masłem. Energicznie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy foremki na tartaletki (najlepiej z wyjmowanym dnem) mocno dociskając, zwłaszcza do boków. Na dnie rozsmarowujemy odrobinę przestudzoną konfiturę, a następnie wstawiamy je do lodówki na około 2 godziny.

Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy do niej drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą rozlewamy na schłodzone, pozbawione foremek tartaletki. Odstawiamy, aby masa odrobinę stężała, a następnie wierzch tartaletek dekorujemy świeżymi jeżynami.

Podajemy schłodzone.


Opublikowano: 22 sierpnia 2017
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Olga
04.09.2017 17:48 odpowiedz
Na zdjęciu tartaletki wyglądają po prostu przepysznie. Mam nadzieję, że mnie też takie wyjdą...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2017 22:12 odpowiedz
10-11 cm :)
Gość
Gość
28.08.2017 21:05 odpowiedz
Cudowny przepis, a jaki rozmiar tartaletki ?
Lena Gotuje
22.08.2017 12:56 odpowiedz
Bardzo eleganckie tartaletki! :)