
Dzisiaj mam dla Was pomysł na proste, dość szybkie i cudownie słodkie tartaletki z czekoladą i jeżynowym akcentem.
Tartaletki pięknie się prezentują, więc sprawdzą się nie tylko jako cieszący oko (i podniebienie) dodatek do popołudniowej kawy, ale również jako deser po eleganckim obiedzie.
Składniki na 4 porcje
Spód:
·100 g masła
·1 łyżka kakao
Masa czekoladowa:
·200 ml kremówki
Dodatkowo:
·jeżyny do dekoracji
Konfiturę podgrzewamy w niewielkim rondelku do chwili zagotowania, a następnie zmniejszamy płomień i cały czas mieszając gotujemy przez około 4 minuty.
Zmielone herbatniki łączymy z cukrem, kakao oraz stopionym i lekko przestudzonym masłem. Energicznie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy foremki na tartaletki (najlepiej z wyjmowanym dnem) mocno dociskając, zwłaszcza do boków. Na dnie rozsmarowujemy odrobinę przestudzoną konfiturę, a następnie wstawiamy je do lodówki na około 2 godziny.
Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy do niej drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą rozlewamy na schłodzone, pozbawione foremek tartaletki. Odstawiamy, aby masa odrobinę stężała, a następnie wierzch tartaletek dekorujemy świeżymi jeżynami.
Podajemy schłodzone.
Opublikowano: 22 sierpnia 2017
Kategoria:
Na słodko