19

Tarta ze śliwkami




Po smażeniu powideł zostało mi trochę śliwek, które już nie zmieściły się do garnka. Zostało też kilka łyżek powideł, które nie zmieściły się w słoiczkach. Decyzja była szybka i oczywista.

Będzie tarta!     

Do ciasta dodałam odrobinę cynamonu, który świetnie pasuje do śliwek, śliwkowe nadzienie wzbogaciłam gorzką czekoladę, a całość zwieńczyła słodka kruszonka.  

Wiem, że powidła i cynamon to raczej jesienne połączenie, ale tarta jest pyszna i warta zrobienia nawet w środku upalnego lata :)

Ciasto:

* 1 2/3 szklanki mąki pszennej

* 1/3 szklanki cukru pudru

* 1/3 łyżeczki cynamonu (lub więcej, wg. uznania)

* 100 g miękkiego masła

* 1 duże jajko

* 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

Kruszonka:

* 100 g mąki

* 50 g miękkiego masła

* 35 g cukru pudru

Dodatkowo:

* 2 pełne łyżki powideł śliwkowych

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1 kg śliwek 

Mąkę łączymy z cukrem pudrem i cynamonem. Dodajemy do nich masło i wcieramy je do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się Wam ono mocno kleić do rąk, podsypcie odrobinę mąki, jednak ciasto nie powinno być twarde.

Ciastem wykładamy formę na tartę o średnicy 28 cm i władamy je do lodówki na około pół godziny. 

Następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy (ja używam mieszanki fasoli i ryżu). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 minut.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła i posypujemy je startą czekoladą. Na wierzchu układamy połówki śliwek (lepiej układać je w pozycji półpionowej, ponieważ wtedy zmieści się ich więcej).

Wierzch posypujemy kruszonką. 

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut (do zrumienienia się kruszonki). 

Smacznego :)


Opublikowano: 9 sierpnia 2013
Kategoria: Na słodko, Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Marta
Marta
26.10.2013 08:59 odpowiedz
Robiłam tą tartę już kilka razy i za każdym razem wyszła obłędną i robiła furorę wśród rodziny i znajomych;o)
groszek
groszek
07.09.2013 23:14 odpowiedz
wygląda obłędnie :)
jolantaszyndlarewicz
23.08.2013 15:20 odpowiedz
Kasiu ta tarta wygląda cudownie ... i gdyby nie to, ze jutro jadę na weselicho to już bym ją piekła:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2013 08:49 odpowiedz
Podczas pieczenia, spód ciasta lubi się podnosić, przez co opadają boki. Dlatego obciążenie jest wskazane. Proszę mocno schłodzić ciasto w formie przed pieczeniem i nakłuć spód, to powinno obejść się bez obciążania.
Aga
Aga
22.08.2013 18:50 odpowiedz
Konieczne jest obciążanie ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2013 11:42 odpowiedz
Jasne :)
beatawg
beatawg
13.08.2013 11:22 odpowiedz
no nie tej, do tarty z brzoskwiniami i serkiem....ale tu zadałam pyt i tak została rozmowa;)

No to chyba muszę przemyśleć kwestię przeprowadzki do Krakowa:-) w razie czego mogę liczyć na Twoje wskazówki?
Aga
Aga
13.08.2013 09:34 odpowiedz
Kiedyś omijałam wypieki ze śliwkami, a śliwki zjadałam tylko z drzewa, teraz ciasta właśnie ze śliwkami należą do jednych z moich ulubionych! Pięknie wygląda Twoja tarta!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2013 08:44 odpowiedz
Serka waniliowego do tej tarty? :)

Tak, pracuję w zawodzie i to dość intensywnie. W Krakowie jest ogromne zapotrzebowanie na językowców. Powiedziałabym nawet, że w stosunku do zapotrzebowania jest nas za mało.
beatawg
beatawg
12.08.2013 22:42 odpowiedz
aa i zapomniałam-ja też jestem anglistka;-)
ps. pracujesz w zawodzie? W Krakowie to pewnie bez problemu jest praca...a ja z Lublina to ciągle trzeba walczyć;(
beatawg
beatawg
12.08.2013 22:21 odpowiedz
ciasto było super! znajomi, którzy wpadli przypadkiem, nie mogli się nazachwycać;-) Nam z mężem też bardzo smakowało, nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku;-) Użyłam serka waniliowego dobrej jakości, fajnie się sprawdził, prawie jak taki typowy na sernik wyszedł:-) A spód to, jak pisałam wyżej, EKSTRA!!!!:-):-) Fajnie, że znalazłam Twój blog, bo Twoje przepisy ostatnio królują :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2013 08:55 odpowiedz
I jak? Ciasto smakuje? :)

Wagi możesz poszukać w hipermarketach. Z Clatronica powinnaś kupić dobra wagę z wyświetlaczem LCD za około 40 zł.

Jak chodzi o spód czekoladowy, to można odjąć łyżkę mąki i dodać łyżkę kakao. Czekoladę odradzam, sprawia że ciasto bardzo twardnieje.

beatawg
beatawg
10.08.2013 11:06 odpowiedz
no to postaram się jakąś znaleźc, ale ostatnie moje doświadczenia z allegro są niezbyt pozytywne, większość rzeczy jest duzo droższa niż w sklepach i do tego często jakaś wadliwa itp. Ostatnio zamowilam pojemnik an ciasto z wkładami chłodzącymi i przyszedł z uszkodzonym spodem;(((

A tarta w piekarniku już konczy się piec, ciasto jednak zrobiłam z przepisu oryginalnego i jestem nim zachwycona, jest gladkie, mięciutkie IDEALNE! Nareszcie mam idealny przepis na spód do tart (zrobilam tartę w formie ok 23cm bo taka mi wlasnie z allegro przyszla.....a miała być 25cm.... i wyszło mi jeszcze 10 babeczek w metalowych foremkach, ale je już wypełnię czym innym)

Kasiu, jeszcze jedno pyt. czy ten spód można by było jakoś zmodyfikować aby był czekoladowy ?

Sorka, że tak się rozpisałam...

Gratuluję wygranej i zazdroszczę tego Kitchenaid'a Ja chyba sobie nie pozwolę w najbliższym czasie na takie cudo!
iwonaasb
10.08.2013 10:37 odpowiedz
Wygląda cudnie... jak tylko wypróbuję to się odezwę :) na razie dodaję do 'ulubionych' ;) pozdrawiam, Iwona
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2013 09:44 odpowiedz
Oczywiście :) I ciasto się nada i świeże owoce.

A jak chodzi o wagę, to mam taką najzwyklejszą z Allegro za 20 zł (ale w zyświetlaczem LCD) i służy mi już 3 lata (nie mówię nawet, ile razy mi spadła albo ją zalałam, a nadal działa :) ). Wybór wag na Allegro jest ogromny i do celów domowych, taka zupełnie wystarcza i jest precyzyjna.



beatawg
beatawg
09.08.2013 20:34 odpowiedz
czy ciasto kruche z tego przepisu nada się do Twojej tarty z brzoskwiniami i kruszonką? Tam są skł podane w gramach a tu w szkl co dla mnie jest wygodniejsze:)
I czy do tamtej tarty mogę użyć świeżych brzoskwin?
p.s. jaką wagę kuchenną Kasiu polecasz?
nemisiek
09.08.2013 13:25 odpowiedz
Musi smakować wybornie!
kabamaiga
09.08.2013 09:20 odpowiedz
Jesienne czy też nie, na pewno smaczne.
weron4
09.08.2013 08:27 odpowiedz
Pysznie wyglada Twoja Tarta.Uwielbiam takie mocno owocowe!!!