15

Tarta makowo bakaliowa


Ponieważ zima nie odpuszcza postanowiłam zaprezentować Wam tartę w mocno zimowym charakterze. Z makiem, bakaliami, miodem i odrobiną Amaretto. Słodka i pyszna. 

Masa makowa:

* 250 g maku

* 50 g masła

* 150 ml płynnego miodu

* 3 łyżki Amaretto

* * 2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli, śliwek, fig, kandyzowanej skórki, suszonych wiśni, żurawiny, orzechów laskowych)

* 3 duże jajka

Kruche ciasto:

* 270 g mąki

* 150 g masła

* 120 g cukru pudru

* 2 żółtka

* ewentualnie odrobina śmietany 18%

Mak gotujemy w wodzie z mlekiem (pół na pół) około 40 minut. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie mielimy dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy Amaretto i bakalie. Masło łączymy w rondelku z miodem i podgrzewamy do czasu, aż oba składniki się połączą. Wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy jajka i kontynuujemy mieszanie łyżką do czasu, aż jajka połączą się z masą makową.

Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności mąki i wielkości żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 23 - 25 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki.

Na cieście układamy folię aluminiową (tak aby zakryła też boki, w przeciwnym razie mogę się mocno spiec) i wysypujemy specjalne kulki obciążające do pieczenia, fasolę, groch lub ewentualnie ryż. Proponuję zakupić kilogram drobnej fasoli, która będzie Wam służyć wiele razy do obciążania spodów pod tarty. 

Ciasto pieczemy w 200 stopniach przez 10 - 12 minut. 

Na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, na tarcie układamy gwiazdki, a następnie dodajemy jeszcze 5 minut podpiekania tylko spodu.

Przestudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Podajemy w temperaturze pokojowej, nie trzymamy w lodówce. 

Smacznego :)

 



 



 


Opublikowano: 13 lutego 2012
Tagi: mak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
elau66wr
16.02.2012 07:08 odpowiedz
Mak....mniam mniam.... Kasiu..... śnieżne pozdr z Wrocławia.
mnemonique
15.02.2012 18:00 odpowiedz
uwielbiam mak z bakaliami i cieszę się że u Ciebie nie ma poświątecznej przerwy...
cudnie podana ta tarta
Pozdrawiam
Monika
jolantaszyndlarewicz
14.02.2012 17:14 odpowiedz
Kasiu ja nie lubię za bardzo gotowej masy, ale zostałam obdarowana dwoma puszkami to szkoda wywalić:) ...a o takim sklepie niestety nie słyszałam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.02.2012 11:48 odpowiedz
Ewo
To zależy do czego ma forma służyć. Ja do tart z kruchym ciastem używam tylko i wyłącznie formy z wyjmowanym dnem, bo ze zwykłej miałam ogromne problemy z wyjęciem ciasta bez uszkodzenia go.
Posiadam też formę ceramiczną i jej też używam robiąc na przykład bułeczki z owocami, zapiekanki, czy właśnie takie rzeczy, które mogą się wylać (tu na pewno nie zaryzykowałabym formy z wyjmowanym dniem, bo na 100% będzie przeciekać).
Jeśli nastawiasz się tylko na tarty na cieście to absolutnie polecam formę z wyjmowanym dnem - nie ma sobie równych.
Ja swoją kupiłam w Tesco za 30 zł i jestem zadowolona jak z żadnej innej formy do pieczenia :)
ewa-ed
ewa-ed
14.02.2012 11:40 odpowiedz
Witam serdecznie
Tarta wygląda przepięknie i jestem pewna,że jest bardzo smaczna. Chciałabym prosić o radę dot. formy na tartę, zamierzam wkrótce kupić i zastanawiam się jaką ( ceramiczną, teflonową, szklaną czy metalową, z wyjmownym dnem czy nie) ? Tak, aby ciasto wyszło smaczne, łatwo je było wyciągnąć i nie wypływało podczas pieczenia.
dziękuję i pozdrawiam
Ewa
pysiamn
13.02.2012 21:42 odpowiedz
Pięknie, zimowo, smakowicie uwielbiam mak :P Dodam ten przepis do listy oczekujących na zrobienie :)(: Pysia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2012 21:10 odpowiedz
Flambir - szczerze mówiąc nigdy nie miałam do czynienia z białym makiem :) Myślę, że się nadaje tak samo jak zwykły. Jak zdecydujesz się ją zrobić, podziel się spostrzeżeniami, ok? :)
piegusek1976
13.02.2012 21:01 odpowiedz
wygląda bardzo świątecznie:)
zawsze.oliwek
13.02.2012 16:30 odpowiedz
z amaretto mówisz.....:) rozmarzyłam się!
flambir
13.02.2012 14:46 odpowiedz
Myślisz Kasiu, że można tę tartę wykonać z białym makiem (przy redukcji cukru- bo biały trochę słodszy- tak mi się przynajmniej wydaje). A może masz jakiś przepis z wykorzystaniem białego maku??? Bo kupiłam specjalnie na rogale marcińskie, jeszcze mi dużo zostało, a data ważności kończy się w kwietniu. A myślałam o czymś innym niż rogale. Z tego co wiem, w jakiejś restauracji Gesslerowej można kupić tort makowy właśnie z białego maku ;)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2012 12:38 odpowiedz
Jolu patera kupiona w TK Maxx :)
Możesz użyć gotowej masy (wtedy tarta będzie na prawdę ekspresowym wypiekiem ). Ja nie używam, bo nie lubię intensywnego aromatu migdałowego, ale jeśli Tobie nie przeszkadza, to jak najbardziej :)
karmel-itka
13.02.2012 12:27 odpowiedz
naprawdę, idealne połączenie na zimę.
chętnie się skuszę. i tak ładnie wygląda.
jolantaszyndlarewicz
13.02.2012 12:10 odpowiedz
Kasiu masz przepiękną paterę ...gdzie można takie dostać?? a sama tarta - zjadłabym chętnie:) Mam tylko pytanie, czy można ja zrobić z gotową masą makową ...bo zostałam obdarowana dwoma puszkami i nie do końca mam na nie pomysł:)
darkangelika
13.02.2012 12:03 odpowiedz
Z moim ulubionym likierem amaretto;) Pycha;)
aniolekidiabelwjednym
13.02.2012 09:23 odpowiedz
Idealna na Święta Bożego Narodzenia :-) Chętnie bym zjadła kawałek - bo mak uwielbiam :-)