39

Szybki, świąteczny makowiec - przepis




Z jednej strony to trochę taki makowiec "Last  Minute". Przygotowanie go zajmuje mniej więcej kwadrans, nie trzeba zagniatać ciasta, czekać aż wyrośnie, wałkować, czy też gotować i mielić maku. Wystarczy puszka gotowej masy i dosłownie chwila na połączenie składników.

Z drugiej, to chyba najlepszy makowiec jaki do tej pory miałam okazję upiec. Jest bardzo lekki (dzięki dużej ilości ubitych na puszystą pianę jajek), wilgotny i delikatny w smaku. Pięknie pachnie pomarańczą i ma delikatnie kakaowy posmak.

Ale również, co zapewne zainteresuje wiele Pań, w porównaniu z innymi, tradycyjnymi makowcami, dostarczy nam troszkę mniej kalorii, ponieważ nie dodajemy do niego ani masła, ani mąki. I jeśli nie zależy Wam na ładnym, lukrowym wykończeniu, możecie również pominąć ten dodatek. Lukier nie wpływa znacząco na smak ciasta, ale ja uznałam że z taką dekoracją będzie po prostu wyglądał bardziej odświętnie.

Wiem, że makowce kojarzą się głównie z okresem świątecznym, ale myślę że w tej wersji sprawdzi się świetnie jako weekendowe ciasto do kawy lub słodki poczęstunek dla zbyt późno zapowiadających się gości, bez względu na porę roku.



Składniki:

* 8 dużych jajek

* 1 puszka masy makowej (850g)

* 2/3 szklanki cukru

* 3 czubate łyżki bułki tartej

* 2 łyżki mielonych migdałów (można zamienić na mielone orzechy włoskie lub laskowe)


* 2 płaskie łyżki kakao

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* skórka otarta z połowy mocno dojrzałej pomarańczy

Lukier:

* 1 i 1/3 szklanki cukru pudru

* 3 łyżki zimnej wody


Pomarańczę przelewamy wrzątkiem i dokładnie czyścimy szczoteczką. Następnie ścieramy z niej skórkę na średniej grubości oczkach.

Suche składniki (bułkę tartą, kakao, migdały i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę (mnie zajęło to około 10 minut). Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej masę makową i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 35-40 minut, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.

Kiedy ciasto przestygnie do temperatury pokojowej wyjmujemy je z tortownicy, zdejmujemy z niego papier i przekładamy na paterę. Przygotowujemy lukier.

Cukier łączymy z wodą i energicznie mieszamy. Kiedy osiągnie gładką konsystencję polewamy nim ciasto.

Makowca nie trzymamy w lodówce, ponieważ wyschnie. 

Smacznego :)


Opublikowano: 19 listopada 2015
Tagi: mak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
Monika
Monika
15.12.2018 15:57 odpowiedz
Kasiu jak myślisz ....gdybym tak blaszkę wyłożyła całymi , zwykłymi herbatnikami ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2018 16:24 odpowiedz
Myślę, że bez problemu można to zrobić :)
Monika
Monika
25.12.2018 15:01 odpowiedz
Pycha ! Moja rodzina uwielbia makowce ....a ja nigdy nie miałam do nich ręki :) Albo masa za sucha,albo trzeba wyrabiać ciasto .... Dziękuję za pyszny przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2016 22:45 odpowiedz
Skórki 50, maksymalnie 70 g. Bakalii też nie za wiele - myślę, że 150 g to maksimum i proszę je wcześniej oprószyć łyżką mąki, aby wszystkie nie opadły na dno.
Maja
Maja
21.12.2016 19:49 odpowiedz
Czy można dodać bakalie i skórkę pomarańczy kandyzowana? Ile maksymalnie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2016 20:44 odpowiedz
Myślę, że ponczowanie jest tu zbędne, ale jeśli uznasz, że tak Ci bardziej smakuje, to nie widzę przeciwwskazań.
Łukasz
Łukasz
08.11.2016 16:58 odpowiedz
Hej, czy ciasto po upieczeniu można naponczować, czy to juz bedzie przesada?Pozdrawiam
siostraewa
siostraewa
09.01.2016 19:42 odpowiedz
fantastyczne ciasto. nawet nie przypuszczałam że tak dobre. z lukrem jeszcze lepsze.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2015 22:15 odpowiedz
Najlepiej go zrobić dzień wcześniej, ponieważ moim zdaniem najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
karola
karola
22.12.2015 19:03 odpowiedz
Właśnie robię i jestem przerażona. Najpierw nie zmiescil sie do tortownicy 24cm wiec przelewalam do 26cm. A teraz widze po 10min pieczenia ze zaraz mi sie wyleje z tortownicy. O co chodzi?
karola
karola
22.12.2015 14:55 odpowiedz
Kiedy najlepiej upiec ten makowiec? Ile dni przed?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2015 00:44 odpowiedz
Ja użyłam masy makowej z Bakallandu. Moim zdaniem jest najsmaczniejsza i najmniej aromatyzowana. Nie jest też tak tłusta jak inne.
wielkie.nieba
wielkie.nieba
09.12.2015 19:43 odpowiedz
JAką masę makową najlepiej użyć? Jakieś konkretne godne polecenia? Taka z bakaliami się nada?
Beata
Beata
09.12.2015 14:56 odpowiedz
Tak, Kasiu dopiekłam do końca. Ciasto smaczne, ale z kraterem w środku :(
Kinga
Kinga
07.12.2015 12:24 odpowiedz
Makowiec pychotka. Zniknął zanim jeszcze na dobre zdążył wystygnąć :-) . Kolejne ciasto pewniak :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2015 14:15 odpowiedz
Algaria - oczywiście, że mam :) Proszę - gotowaniecieszy.blox.pl/2012/11/Przyprawa-do-piernika.html

Beata - a czy dopiekłaś je do końca?
Beata
Beata
29.11.2015 11:25 odpowiedz
Jeszcze w pierwszej fazie pieczenia ciasto dramatycznie opadło na środku tworząc krater :( Masa z jajek była dobrze ubita, więc nie wiem, skąd taki efekt :(
algaria
25.11.2015 18:23 odpowiedz
Witaj Wszystkiego najlepszego w dniu imienin, spełnienia wszelakiego i słodkiego życia jak Twoje wypieki. To już kolejny przepis (po bakaliowcu z rumem) ten makowiec wejdzie do mojego kanonu przepisów świątecznych... Ale mam pytanie - Kasiu Słodka nie znasz / nie masz swojego "przepisu" na przyprawę do piernika? W gotowych jest sam cynamon i znikome ilości innych przypraw. A przecież piernik powinien być przede wszystkim pikantny jak sama nazwa wskazuje? Jak masz to proszę podziel się z nami/ ze mną ;) Pozdrawiam - wielbicielka Twojego talentu
Justyna
Justyna
23.11.2015 15:20 odpowiedz
Właśnie piecze się makowiec, pachnie cudownie w całym domu, mam nadzieje że tak samo będzie smakował :)
jolantaszyndlarewicz
23.11.2015 13:00 odpowiedz
Bardzo smakowity i szybki, a to przed Świętami ważne:)
Gość
Gość
22.11.2015 13:59 odpowiedz
W sklepach można kupić bułkę tartą bezglutenowa
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2015 13:56 odpowiedz
Bułka tarta chłonie nadmiar wilgoci, więc raczej bym z niej nie rezygnowała.
Sandra
Sandra
22.11.2015 11:43 odpowiedz
A czy zamiast bułki tartej można dodać więcej zmielonych orzechów?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.11.2015 17:52 odpowiedz
Tak mi się wydaje, że w Lidlach jest dział z pieczywem (w tym jasnym chlebem) bezglutenowym. Może kupić taki chleb (one są pakowane po kilka kromek), wysuszyć i zmielić? Nic innego nie przychodzi mi na myśl.
Elżbieta
Elżbieta
21.11.2015 13:03 odpowiedz
Tak mi się zdawało, że kasza manna odpada, ale czy kaszka kukurydzianą się sprawdzi.
ania
ania
21.11.2015 06:42 odpowiedz
Kasza manna to też gluten. Najbardziej podobną do kaszy manny będzie kasza kukurydziana.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.11.2015 12:42 odpowiedz
Pani Elu zamiast bułki tartej może być kasza manna.
Elżbieta
Elżbieta
20.11.2015 10:05 odpowiedz
Pani Kasiu moja synowa ma dietę bezglutenową i gdyby nie bułka tarta, to byłby to dobry przepis na makowiec również dla niej. Jak pani myśli czym można zastąpić tartą bułkę? Pozdrawiam. Elżbieta
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.11.2015 09:57 odpowiedz
Z obliczeń wyszło mi, że równo 2 x więcej składników (pole tortownicy o średnicy 24 cm to 450, a formy o wymiarach 25x36 to 900)
Kinga
Kinga
20.11.2015 09:46 odpowiedz
Wygląda cudnie.Mam pytanie , o ile zwiększyć ilość składników jeżeli ciasto będzie pieczone w prostokątnej blaszce 25x36 ewentualnie 25x40 cm . Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Artur
19.11.2015 22:33 odpowiedz
Genialny przepis! Taki "męski" (czyt. prosty i nie da się go zepsuć :) ) Choć ja bym pewnie skończył robić to ciasto na etapie ubicia jajek z cukrem i skórką pomarańczy :D Albo musiałbym ubijać je jeszcze raz!
Wypieki Beaty
19.11.2015 14:51 odpowiedz
Jaki fajny makowiec, makowce uwielbiam, więc na pewno skorzystam z przepisu :) pozdrawiam, Beata
Cukry Proste
19.11.2015 14:27 odpowiedz
Dostałam kiedyś podobny przepis - ciasto nazywało się "Mrówkojad":)
Aga
Aga
19.11.2015 13:39 odpowiedz
a jaką gotową masę polecasz? bo wiem że składy bywają lepsze i gorsze;/?
Agnes
Agnes
19.11.2015 09:42 odpowiedz
a mozna osobno ubic bialka i dodac potem cukier i zoltka?
kasia04
kasia04
19.11.2015 08:48 odpowiedz
a w ilu stopniach pieczemy?
ala
ala
19.11.2015 08:30 odpowiedz
Kasiu, świetny przepis, wypróbuję! Jestem ciekawa, czy na podstawie tego przepisu muffiny wyjdą? Ile trzeba by je piec? Przykrywać papierem? Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.11.2015 07:38 odpowiedz
W wersji z wiśniami (zamiast skórki pomarańczowej) też mi chodził po głowie :)
h_anka
h_anka
19.11.2015 02:35 odpowiedz
Kasiu, świetny ten makowiec. Robiłam w zeszłym roku podobny - dodawałam domowe wiśnie z konfitury (w syropie) i odrobinę startej czekolady - fajne połączenie :-)
A teraz nie czekając do świąt, lecz przy najbliższej okazji, wypróbuję Twój przepis.Tylko masę makową zrobię sama.
Pozdrawiam!!!