14

Szpinakowe muffinki




Dziś mam dla Was drugą propozycję prostej i szybkiej przekąski.

Wytrawne muffinki są fajnym pomysłem na ostatkową imprezę. Do ich konsumpcji nie potrzeba miejsca przy stole, talerzy ani sztućców, no i kto nie lubi muffinek? :) Jeśli wiecie, że Wasi goście nie przepadają za szpinakiem, możecie dodać do nich suszone pomidory, oliwki, czy np. dodatek  mięsny w postaci pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosów. 

Chętnie poznam też Wasze pomysły na szybkie i sprawdzone przekąski imprezowe. Swoimi propozycjami podzielcie się ze mną w komentarzach. Z przyjemnością wybiorę kilka z nich i przygotuje dla swoich Gości w najbliższy weekend :)

Składniki na ok. 15 muffinek:

* 250 g szpinaku typu baby

* 2 ząbki czosnku

* 100 g fety

* 250 ml mleka

* 100 g + 1 łyżka kostki do pieczenia Kasia

* 2 jajka

* 2 szklanki mąki

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 większa szczypta gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

Szpinak podsmażamy na łyżce Kasi do chwili aż znacznie zmniejszy objętość, a woda odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy go odrobinę i drobno siekamy.

Kasię topimy i studzimy. Łączymy ją z mlekiem i jajkami, a następnie dodajemy do niej posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. 

W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem i dodajemy do niej mokre składniki. Mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)



Więcej pomysłów na karnawałowe wypieki znajdziecie na stronie http://www.mojeciasto.pl/ .


Opublikowano: 27 lutego 2014
Tagi: feta szpinak
Kategoria: Przekąski, Muffinki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
patricia-bakes
29.08.2016 19:17 odpowiedz
Bardzo smaczne muffinki, z wyczuwalnym w smaku i szpinakiem i serem feta :) Świetna przekąska na wynos - polecam i zapraszam do siebie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2014 07:18 odpowiedz
Tak, tylko musi być mocno odsączony z wody.
Ala
Ala
07.11.2014 14:13 odpowiedz
A czy można użyć szpinaku mrożonego - rozdrobnionego, nie siekanego.
jolantaszyndlarewicz
06.03.2014 20:04 odpowiedz
Nie piekłam jeszcze wytrawnych muffinek ... i choć mam na nie wielką ochote to jakoś obawiam się, że mi nie posmakują .... bo jakoś na słodko mi się muffiny kojarzą:). Szpinakowa wersja wygląda bardzo apetycznie:)
urszula-prostepotrawy
04.03.2014 19:57 odpowiedz
Zabieram si,e do upieczenia takich muffinek, ale jakoś wychodzi mi inaczej niż planuję :)
samira.nl
28.02.2014 14:56 odpowiedz
Witam:)Szpinak -niedoceniony a jakiż zdrowy.Na marginesie dodam tylko zainteresowanym -baby wiadomo,że znaczy niemowlę.Szpinak typu baby to w zasadzie nie typ szpinaku a dosłownie jego najmłodsze i najdelikatniejsze listki.Pozdrawiam:)
sw-elzbieta.com
28.02.2014 14:03 odpowiedz
Wiele razy się przymierzałam, ale nigdy nie zrobiłam żadnych wytrawnych muffinek. Wykorzystam Twój przepis, dodam tylko jeszcze suszone pomidory.
smakowekubki
28.02.2014 10:10 odpowiedz
Oryginalny przepis, pięknie podane muffiny.
Zdjecia rzucają mnie na kolana.
wenus-lifestyle
27.02.2014 23:02 odpowiedz
Wyglądają wspaniale :)
soul_kitchen
27.02.2014 21:14 odpowiedz
Wow !!! Niesamowite! Wyglądają świetnie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2014 21:10 odpowiedz
Kupiłam je w Warszawie, w sklepie Red Onion.
ELA
ELA
27.02.2014 14:37 odpowiedz
Witam ,piękne i smakowicie wyglądające te muffinki , mam małe pytanko gdzie kupiła Pani takie śliczne papilotki .Dziękuję za odpowiedz .ELA
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2014 12:19 odpowiedz
A jaka sałatka?
gosik2.0
27.02.2014 12:12 odpowiedz
Kruche krążki czy muffinki? Zdjęcia piękne, tu szpinak, tam roszponka...nie wiem.
A u mnie na koniec karnawału będzie sałatka (dziwna i zaskakująca).
Pozdrawiam.