29

Szarlotka


Najlepsza szarlotka jaką udało mi się upiec, a i mogę chyba śmiało powiedzieć, że najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam. I pewnie nie ładnie się chwalić, ale zdania na jej temat nie zmienię :) Ja lubię dosyć słodkie ciasta, jeśli ktoś woli kwaskowe nadzienie, proponuję zmniejszyć ilość cukru o 4 łyżki.

 Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:

  • 2 1/2 kg papierówek (może byc też szara reneta, ale papierówki są wyśmienite do tego przepisu)
  • 10 łyżek brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i ugniatamy do chwili powstania jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na 2 części - 2/3 wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika. Jabłka obieramy i siekamy na tarce w cienkie talarki lub kroimy w plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon mieszamy i zasypujemy jabłka. Dokładnie mieszamy uważając, żeby zbytnio nie połamać jabłek. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę (u mnie 30x40 cm). Na ciasto wykładamy jabłka, a ciasto, które było w zamrażarce ucieramy na wierzch na tarce z dużymi oczkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 45 - 50 minut.




Opublikowano: 31 lipca 2008
Tagi: jabłka
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (29)
Justyna
Justyna
06.10.2019 18:44 odpowiedz
Pani Kasiu czy masło ma być dodane zimne czy ma mieć temperaturę pokojową? :) Będę się przymierzac do upieczenia ciasta bo dawna chodzi za mną szarlotka:)
nati
nati
15.10.2018 11:26 odpowiedz
Wczoraj zrobiłam! Wyszła rewelacyjnie! Szybko i smacznie :)
Lucy
Lucy
27.10.2014 13:32 odpowiedz
Piekłam z szarej renety, dałam tyle cukru co w przepisie (bez cukru waniliowego bo nie miałam), klasyka smaku !!! Zjedliśmy jeszcze gorącą z gałką lodów śmietankowych, poezja...
Natalia
08.10.2014 13:36 odpowiedz
Wczoraj upiekłam szarlotkę według tego przepisu. Tylko pozostałe białka ubiłam z cukrem (niecałe pół szklanki) i dopiero na to starłam resztę ciasta - wyszło rewelacyjnie! Teraz po cieście już ani śladu :)
Ania
Ania
04.10.2014 22:23 odpowiedz
Kolejny raz korzystam z przepisu i kolejny raz wyszlo cos pysznego:) pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.07.2014 11:30 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)

Pozdrawiam :)
anusiak87
anusiak87
02.07.2014 10:51 odpowiedz
Przyznam się, że niedawno odkryłam Pani blog, ale od razu się w nim zakochałam ;) Znalazłam wiele przepisów, które mi pasują :)
Przyszedł czas i na pierwszą szarlotkę :) i zrobiłam właśnie tę, super, pyszna rozpływa się w ustach, ale właśnie nie pomyślałam by wykorzystać białka. Na drugi raz zrobię tak jak pisała pewna Pani :) b. dobry pomysł. Szarlotka wyśmienita :D
Pozdrawiam serdecznie,
Anna Z Wrocławia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2014 00:05 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
magi
magi
29.03.2014 21:08 odpowiedz
Szarlotka pyszna. Zrobiłam dzisiaj i podałam jeszcze ciepłą z lodami :-) rewelacja. Polecam :-)
ewka870
ewka870
13.10.2013 12:04 odpowiedz
Pycha! Polukrowałam i już tylko okruszki zostały. Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.05.2013 21:38 odpowiedz
Cieszę się, że szarlotka smakowała :)
Pozdrawiam :)
Gość
Gość
01.05.2013 21:13 odpowiedz
jestem pod wrazeniem tego ciasta pierwszy raz w zyciu wyszla mi taka dobra szarlotka wszyscy w domu oraz moi znajomi rozplywali sie nad tym ciastem zachecam do zrobienia koniecznie na krupczatce
Gość
Gość
24.07.2012 20:53 odpowiedz
pyszna cukru dałam z mamma mniej jabłka wczesniej podsmazyłyśmy a ciato kilka minut podpiekłysmy i dopiero póxniej ułozyłysmy jabłka polecam z danio waniliowym
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.05.2011 19:54 odpowiedz
Faktycznie nie daleko :) Nie kuś, bo przyjadę ;)
Pozdrawiam :)
łania
łania
06.05.2011 19:52 odpowiedz
A uchował się kawałeczek, a do Chorzowa nie ma aż tak daleko... :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.05.2011 19:46 odpowiedz
A został chociaż kawałeczek dla mnie? :) Ale mam ochotę na szarlotkę... Pozdrawiam :)
łania
łania
06.05.2011 19:20 odpowiedz
Zrobiłam dziś bo miałam 1,5 kg jabłek, które lada dzień same opuściłyby pokój. Wyszła super. Żeby nie marnować białek ubiłam je na pianę, wymieszałam z resztą mieszkanki cukrowo-cynamonowej i dałam na jabłka a dopiero potem starkowałam resztę ciasta. Wyszło naprawdę super :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2008 15:21 odpowiedz
Izuniu papierówki są słodkie, więc wystarczy 10 łyżek :) Zasadniczo ja też wolę bardziej na słodko ciasta :)
Iza
Iza
07.08.2008 15:17 odpowiedz
10 lyzek cukru?
Nie bede sie chwalic ile ja daje !:D
usmiecham-sie
04.08.2008 14:12 odpowiedz
szarlotka to taka klasyka, zawsze pyszna: w zimie na cieplo z lodami, w lecie zwyczajnie, na zimno, z duuuużą iloscia jablek. Ja do swojej perfekcyjnej jeszcze nie doszlam. ale moze dojde, jak wyprobuje tą, kto wie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2008 14:51 odpowiedz
Chyba każdy lubi szarlotkę :) To takie uniwersalne ciasto. Ja wręcz za nią przepadam, chociaż nie jadam wogóle surowych jabłek bo nie lubię.
casiapaw
01.08.2008 14:30 odpowiedz
Nie ma to jak szarlotka! Czasem mam ochotę na inne ciasta, niektóre wolę bardziej, inne mniej, ale szarlotka, jabłecznik jest ze mną zawsze! To chyba mój smak po prostu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2008 10:41 odpowiedz
Abbro za mną chodziła szarlotka już od dłuższego czasu :)
Grumko nigdy nie piekłaś szarlotki??? Najwyższa pora to zmienić :) Możesz użyć innych jabłek, chociaż uważam, że smaku papierówek nie da sie zastąpić :)
Edysiu bardzo, bardzo jabłkowa szarlotka :) A im wyżej warstwa jabłkowa sięga, tym lepiej :)
Majanko dziękuję, starałam sie ;)
majanaboxing
01.08.2008 09:30 odpowiedz
Boże, jaka piękna szarlotka!!! :D
edysia79
01.08.2008 08:44 odpowiedz
Sądząc po ilości jabłek, to musi być bardzo jabłkowa szarlotka ;)
grumko
01.08.2008 07:15 odpowiedz
Myśmy nigdy nie piekli szarlotki, a skoro tak zachwalasz to pewnie się za jakiś czas skusimy;-) Póki co papierówek u nas nie widziałem, ale pewnie się pojawią, bo w zeszłym roku były.
abbra
31.07.2008 22:41 odpowiedz
Mniam ! Szarlotka to ciasto , które mogłabym jeść codziennie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2008 21:51 odpowiedz
Myślę, że nawet gdybym Ci kawałek poczta wysłała, to szedł by tak długo, że już raczej nie nadawałby się do spożycia ;)
iis111
31.07.2008 21:39 odpowiedz
Chetnie zjalabym taki kawaleczek Twojej szarlotki:)