21

Świąteczny sernik ze słodkimi ziemniakami na imbirowym spodzie


Może wydam się Wam monotematyczna, ale nawet sobie nie zdajecie sprawy, jak bardzo czekam na święta. Niby w pośpiechu dzień biegnie za dniem, nie mam czasu na wiele - planowanych od dawna - rzeczy, a jednak jak bardzo na coś czekasz, to masz wrażenie że to oczekiwanie przeciąga się w nieskończoność. 

I pomimo tego pędu nie potrafię nie zatrzymać się przy świątecznych ozdobach. I choćbym kupiła tylko jednego, małego aniołka, czy cudnie dekorowaną bańkę - cieszę się nimi cały dzień. To chyba racja, że w okresie świątecznym w człowieku budzi się dziecko. Ale ja kocham je i mam nadzieję, że nigdy mnie nie opuści. 

Najchętniej już obrałabym choinkę i powkładała pod nią prezenty. W czerwonym notesie z bałwankiem planuję świąteczne menu. Już teraz można by tym obdzielić kilka rodzin, ale ja po prostu nie potrafię inaczej. 

Ja wiem, to jeszcze miesiąc. I pewnie czas - a raczej jego brak - dokona najokrutniejszej weryfikacji moich planów, skracając listę do minimum, ale niech dane mi będzie czuć tą atmosferę jak najdłużej. Dlatego też wypieki u mnie są już bardzo świąteczne. Pachną imbirem, cynamonem i piernikiem. 

A sernik który chciałabym Wam gorąco polecić, jest po prostu doskonały. Mocno kremowy, bardzo delikatny i niesamowicie aromatyczny. Dodanie do niego gotowanych batatów nie tylko zapewnia mu piękny kolor, ale tez gwarantuje, że będzie on wilgotny i aksamitny. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych, zaserwujcie go w te święta. 

Spód:

* 130 g zmielonych ciastek imbirowych

* 65 g stopionego masła

Masa serowa:

* 750 g sera

* 300 g słodkich ziemniaków (ugotowanych dzień wcześniej)

* 60 g miękkiego masła

* 3/4 szklanki cukru

* 3 jajka

* 3 łyżki ciemnego rumu

* 1 budyń waniliowy

* 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Polewa:

* 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1 łyżka pokruszonych ciastek imbirowych

 

Pokruszone ciastka łączymy z masłem, wykładamy nimi tortownicę o średnicy 20 cm i dociskamy do spodu. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Ziemniaki miksujemy z jajkami, cynamonem i rumem przy pomocy blendera. Jeśli nie posiadacie blendera czy robota, w którym możecie zmiksować ziemniaka, zetrzyjcie go na najdrobniejszych oczkach tarki. Ser ubijamy z masłem i cukrem około około 2 minuty, następnie dodajemy puree ziemniaczano jajeczne i miksujemy tylko tyle, by składniki się połączyły (dosłownie pół minuty). Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej wstawić go na noc do lodówki).

Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciastkami.

Smacznego :)

 

 



Źródło


Opublikowano: 21 listopada 2011
Tagi: bataty twaróg
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2016 18:57 odpowiedz
Oczywiście, że będzie pasować :)
Rakusek
Rakusek
18.12.2016 23:22 odpowiedz
Bardzo chetnie zrobiłabym ten sernik na święta ale mam pytanie czy można do masy dodać starta skórke pomaranczy? Będzie pasować?
Oliwencja
Oliwencja
06.12.2011 22:05 odpowiedz
Ja również ponawiam pytanie co do polewy. Jak dlugo można przechować taki sernik?
veggie
22.11.2011 22:45 odpowiedz
świetne ciasto, takie nietypowe i apetyczne :-)
crummblle
22.11.2011 21:44 odpowiedz
Proszę: http://crummblle.wordpress.com/2011/11/03/ciasto-czekoladowe-ze-slodkimi-patatami-i-owocami-goji/" rel="nofollow">crummblle.wordpress.com/2011/11/03/ciasto-czekoladowe-ze-slodkimi-patatami-i-owocami-goji/
mamajulki080506
22.11.2011 20:58 odpowiedz
podziwiam wszystkie Twoje serniki :-) i zdjęcia oczywiście też ;-)
andzia-35
22.11.2011 19:05 odpowiedz
Wspaniały sernik Kasiu! Pozdrawiam Cię cieplutko!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2011 12:19 odpowiedz
Chętnie poznałabym przepis na ciasto czekoladowe z batatami :) Jeśli można, to poproszę na maila i z góry dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2011 12:18 odpowiedz
Chętnie poznałabym przepis na ciasto czekoladowe z batatami :) Jeśli można, to poproszę na maila i z góry dziękuję :)
crummblle
22.11.2011 12:16 odpowiedz
Ja robiłam kiedyś ciasto czekoladowe z batatami i miałam wtedy wątpliwości jak będzie smakowało. Było bardzo dobre, więc jestem pewna, że Twój sernik też jest pyszny, zresztą wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam przedświątecznie i serdecznie :)
decomorreno
22.11.2011 01:23 odpowiedz
Cudo, w sobotę będzie mój ;) Mam nadzieję, że wyjdzie jak należy.
majanaboxing
21.11.2011 20:21 odpowiedz
Serników nigdy dość. Piękny!:)
Pozdrowienia.
jolantaszyndlarewicz
21.11.2011 16:29 odpowiedz
a ja jakoś się do przedświątecznych planów zebrać nie mogę ....choć w sumie to mam już upieczone 2 pierniki ... a tego sernika ciekawa jestem, choćby dlatego, że batatów jeszcze nie jadłam:)
megii013
21.11.2011 16:24 odpowiedz
Hmm, sernik z ziemniakami, ciekawa jestem jak smakuje, bo wygląda apetycznie;)))
kulinarnespotkania
21.11.2011 15:54 odpowiedz
wow!!! alez wyglada cudnie z ta polewa:)
Król
21.11.2011 12:29 odpowiedz
Ciekawy ten dodatek ziemniaków w serniku, trzeba będzie wypróbować podczas nadchodzących Świąt:)
madziaq
21.11.2011 11:54 odpowiedz
Piękny :) Kolejny pomysł na świąteczne ciasto do wypróbowania :)
Madleine
21.11.2011 11:01 odpowiedz
mmm wyglada przepysznie :)
Tylko mam pytanie dot polewy ze śmietany. Ile sernik może " leżeć" żeby śmietana sie nie zepsula ? :)
wrednazlosnica1984
21.11.2011 10:59 odpowiedz
Sernik wygląda cudnie! Uwielbiam imbir w potrawach słodkich i wytrawnych, a nawet w herbacie :)
kabamaiga
21.11.2011 09:35 odpowiedz
Kasiu wspaniały. Pokochałam ostatnio serniki, więc mam nadzieję, że uda mi się go przygotować na święta.
zauberi
21.11.2011 09:17 odpowiedz
uroczy sernik :), jestem ciekawa jak smakuje, bo nigdy nie jadłam słodkich ziemniaków, nie mówiąc już o takim dodatku do ciasta