10

Świąteczne ciasteczka bakaliowe




Proste i naprawdę ekspresowe ciasteczka bakaliowe bez mąki, cukru i tłuszczu to pyszna propozycja zdrowych, świątecznych słodkości po które z przyjemnością będą sięgać Wasi goście. Ich przygotowanie zajmie Wam zaledwie 20 minut, a dodatek cynamonu nada świątecznego charakteru.

Składniki na ok. 15 niewielkich ciastek:

* 75 g płatków migdałowych

* 50 g pestek dyni

* 60 g sezamu

* 60 g żurawiny

* 50 g rodzynek

* 50 g posiekanych orzechów włoskich

* 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

* 2 spore szczypty cynamonu (ok. 1/4 łyżeczki)


* 1 pełna łyżka płynnego miodu

* 1 jajko

Oprószone cynamonem bakalie i nasiona łączymy ze sobą, dodajemy roztrzepane jajko i miód. Mieszamy do chwili połączenia się składników.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy łyżką porcję masy i formujemy płaskie, okrągłe ciastka.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie, więc odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia przed zdjęciem z papieru.

Smacznego :)


Opublikowano: 18 grudnia 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gość
Gość
12.01.2016 18:34 odpowiedz
upiekłam, pyszne, jutro na 2 śniadanie idealne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2015 07:27 odpowiedz
Tak, oczywiście :)
h_anka
h_anka
21.12.2015 02:20 odpowiedz
świetny przepis i chetnie skorzystam, zastanawiam sie czy zamiast płatków migdałowych moge dac siekane migdały bo tych akurat mam pod dostatkiem?
pozdrawiam Kasiu i dzięki za kolejna smakowitą inspirację
ewa-r
20.12.2015 21:07 odpowiedz
wyglądają bardzo apetycznie, na pewno skorzystam z przepisu :)
Ewa
Ewa
20.12.2015 15:26 odpowiedz
Bardzo pyszne ciasteczka w sam raz dla "elfów" św. Mikołaja :) Polecam, u mnie wyszło 20 całkiem sporych sztuk.
jolantaszyndlarewicz
20.12.2015 14:38 odpowiedz
Wyglądają pysznie:) Takich cudeniek to jeszcze nie piekłam:)
majanaboxing
19.12.2015 23:21 odpowiedz
Wow, świetne te ciacha! Ileż w nich pysznych bakalii :)
Pozdrawiam.
Iwosia
18.12.2015 19:01 odpowiedz
och, muszą być pyszne :) piekę dwa rodzaje bakaliwoych zawsze, a teraz kto wie czy i tych nie dorzucę :)
Agness
18.12.2015 12:07 odpowiedz
Wyglądają tak kolorowo i zdrowo, mniam! :) Chyba będą moje ulubione w te Święta.
mikimama
18.12.2015 09:33 odpowiedz
Świetne ciasteczka Kasiu, jak batonik z musli!