
Proste i naprawdę ekspresowe ciasteczka bakaliowe bez mąki, cukru i tłuszczu to pyszna propozycja zdrowych, świątecznych słodkości po które z przyjemnością będą sięgać Wasi goście. Ich przygotowanie zajmie Wam zaledwie 20 minut, a dodatek cynamonu nada świątecznego charakteru.
Składniki na ok. 15 niewielkich ciastek:
* 75 g płatków migdałowych
* 50 g pestek dyni
* 60 g sezamu
* 60 g żurawiny
* 50 g rodzynek
* 50 g posiekanych orzechów włoskich
* 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 2 spore szczypty cynamonu (ok. 1/4 łyżeczki)
* 1 pełna łyżka płynnego miodu
* 1 jajko
Oprószone cynamonem bakalie i nasiona łączymy ze sobą, dodajemy roztrzepane jajko i miód. Mieszamy do chwili połączenia się składników.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy łyżką porcję masy i formujemy płaskie, okrągłe ciastka.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie, więc odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia przed zdjęciem z papieru.
Smacznego :)
Opublikowano: 18 grudnia 2015
pozdrawiam Kasiu i dzięki za kolejna smakowitą inspirację
Pozdrawiam.