33

Świąteczna szynka


Jakiś czas temu dostałam maila z prośbą o taką propozycję dania na świąteczny obiad, którego przygotowanie nie będzie zajmować zbyt wiele czasu - a dokładniej, które wystarczy włożyć do piekarnika i tylko czekać ciesząc się wydobywającym się z kuchni zapachem. Niemożliwe? Nie ma rzeczy niemożliwych :)

Moją propozycją takiego dania jest marynowana w bardzo aromatycznej marynacie szynka. Jedyne co musicie zrobić, to po 4 dniach wyjąć ją z zalewy i wstawić do piekarnika. Szybciej chyba być nie może, prawda? :)

Powolne pieczenie sprawia, że mięso jest kruche i dosłownie rozpływa się w ustach. Aby szynka nabrała jeszcze bardziej świątecznego charakteru proponuję podać ją z ciemnym sosem pieczeniowym i żurawiną. Będzie przepysznie.

Ale szynka ta świetnie sprawdzi się także jako świąteczna wędlina. Wystarczy po upieczeniu owinąc ją folią i wstawić do lodówki. Schłodzona świetnie się kroi, a chyba nie ma wątpliwości, że taka domowa wędlina jest nieporównywalnie lepsza niż wędlina kupna. 

Tak więc gorąco polecam :)

Składniki:

* 1,5 - 1,8 kg szynki wieprzowej 

Zalewa:

* 2 litry wody

* 500 ml czerwonego wina wytrawnego (ja użyłam włoskiego wina Celebro)

* 50 g soli peklowej

* 4 łyżki soli morskiej

* 1 łyżka cukru

* 6 liści laurowych

* 1 łyżeczka ziaren pieprzu

* 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

* 7 ziaren jałowca

* 3 goździki

* 6 ząbków czosnku (przekrojone na pół)

* 1/3 łyżeczki ziaren kolendry

* 1/3 łyżeczki tymianku

* 2 szczypty rozmarynu

Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i dorpwadzamy do wrzenia po czym gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przelewamy ją do wąskiego garnka (istotne jest by garnek był na tyle wąski, aby zalewa przykrywała całe mięso) i wkładamy do niej gęsto ponakłuwaną igłą od strzykawki szynkę. Igłę (czy tez wenflon) bez prolemu dostaniecie w każdej aptece, należy jednak wybrać igłę jak najgrubszą by jak najwięcej zalewy przedostało się do mięsa.

Garnek owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 3 godziny.

Smacznego :)

  



Ingredients:

* 1,5 - 1,8 kg boneless pork ham 

Marinade:

* 2 litres water

*  500 ml red dry wine

* 50 g curing salt

* 4 tablespoon sea salt

* 1 tablespoon sugar

* 6 bay leaves

* 1 teaspoon black peppercorns

* 1 teaspoon allspice

* 7 juniper berries

* 3 cloves

* 6 garlic cloves

* 1/3 teaspoon coriander seeds

* 1/3 teaspoon thyme

* 2 pinches rosemery 

All marinade ingredients put into a pot and boil for 10 minutes on low heat. Set aside to cool (it has to have room temperature). 

Puncture the meat with a long, thick neddle and put into a tall pot. Pour in the marinade (it should cover all meat).

Wrap the pot with the plastic wrap and put it into the fridge for 3 or 4 days. After that time drain the meat from the marinade and place in a baking dish. Heat the oven to 160C. Cover the dish and put it into the oven. Bake for 3 hours.

It can be eaten hot as a Christmas dinner or cold with bread. 

Inspiracja
 


Opublikowano: 22 listopada 2012
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (33)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.04.2017 14:53 odpowiedz
wino z pewnością wpływa na smak, więc teoretycznie można je pominąć, ale nie będzie to już to samo :)
Asia
Asia
11.04.2017 14:18 odpowiedz
Czy można pominąć wino w zalewie?czy jest konieczne?To pytanie się pojawiło, ale bez odpowiedzi;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2016 23:45 odpowiedz
Szynkę najlepiej wystudzić w zalewie, aby pozostała soczysta. A zawijamy ją w folię właśnie po to, by nie stracić tej wilgoci :)
Gosia
Gosia
04.01.2016 21:03 odpowiedz
Kasiu a jesli chodzi o wedline to kiedy (po ostudzeniu?) i po co zawija sie w folie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2015 21:28 odpowiedz
Z łopatką postępujemy dokładnie tak samo.
Dżoana
Dżoana
31.03.2015 21:19 odpowiedz
Pani Kasiu,
zdecydowałam się wykorzystać ten przepis. Niestety szynki w sklepie były bardzo małe i doradzono mi kupno łopatki. Proszę doradzić czy piec też tak długo jak szynkę czy może krócej i w innej temperaturze?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2014 08:39 odpowiedz
Tak, możesz upiec je w 1 naczyniu i możesz dodać zwykłą sól.
magda-mazek
23.08.2014 07:08 odpowiedz
od wczoraj marynuje łopatkę tylko mam 2 kawałki po kilogramie.Chciałabym upiec w 1 naczynku czy tak mogę? bo nie mogłam dostać jednego ładnego kawałka? i ja użyłam zwykłej soli zamiast morskiej bo nie miałam w domu, mam nadzieje,że to nie zepsuje smaku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2014 09:09 odpowiedz
Nie, nie - wyjmujemy z zalewy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Bez zalewy (ewentualnie podlewamy mięso kilkoma łyżkami zalewy - ale nie więcej).
JULKA
JULKA
18.04.2014 08:46 odpowiedz
rozumiem, ze szybke pieczemy z zalewa tak
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2014 08:25 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
Kaem
Kaem
15.04.2014 08:20 odpowiedz
Skorzystałam z przepisu na szynkę na Święta Bożego Narodzenia. Mój mąż był zachwycony:) Więc na święta Wielkanocne również będzie Szynka:) Dziękuję za przepis.
6benek
21.01.2014 19:30 odpowiedz
Wydawało się, że pieczenie szynki można zaplanować i zrobić w ciągu jednego dnia. Ale taki sposób bardzo mi się podoba, ponieważ szynka naprawdę powinna być delikatna
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2013 13:50 odpowiedz
Przy szynce o wadze 1,1 kg, myślę że można skrócić czas pieczenia o pół godziny.
Ada1984
Ada1984
15.12.2013 13:10 odpowiedz
Kasiu czy szynkę o wadze 1,100 mam piec tak samo długo czy muszę skrócić czas pieczenia?
beatawg
beatawg
12.10.2013 11:56 odpowiedz
chciałam upiec szynkę, ale tak, by mogła ją jeść na kanapki moja córeczka, czy mogę pominąć wino w zalewie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.09.2013 22:23 odpowiedz
Oczywiście :)
aniawk
aniawk
17.09.2013 16:23 odpowiedz
Kasiu, a czy można zamiast szynki użyć karkówki, albo schabu? Serdecznie pozdrawiam :)


Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2013 19:11 odpowiedz
Tak, 3 godziny są konieczne - ale proszę zwrócić uwagę na niską temperaturę pieczenia.
Gość
Gość
05.05.2013 15:47 odpowiedz
Czy 3 godziny pieczenia to nie za długo? Pozdrawiam.
fiszszka
28.11.2012 19:22 odpowiedz
Asiu,
robię już przedświąteczne testy!!!! Kusisz, aaaaa!!!!!
Pyszna Pasja
26.11.2012 09:50 odpowiedz
siedze i zachwycam się tym zdjęciem- piękne!:) pozdrawiam! /Edyta
lutka40
24.11.2012 22:45 odpowiedz
Wygląda cudnie ,a do tego własnej roboty .Zrobię wkrótce i dam znac jak wyszła
jolantaszyndlarewicz
23.11.2012 13:02 odpowiedz
Wyglada naprawdę smakowicie:) .....
izaa_a
23.11.2012 10:05 odpowiedz
taką szynkę to bym chętnie zjadła ;)
kabamaiga
22.11.2012 22:44 odpowiedz
Kasiu pomysł super, ale to naczynko jest genialne.
karmel-itka
22.11.2012 21:13 odpowiedz
wyborna!
bardzo elegancka :]
kasieńka
kasieńka
22.11.2012 21:09 odpowiedz
tego mi brakowało :) od dłuższego czasu próbuje zrobić własną szynkę i wiem, że to będzie właśnie ta szynka :) cudo Kasiu, szkoda..że smaku nie da się opisać bo chętnie bym poczytała... :)
nemisiek
22.11.2012 15:49 odpowiedz
Zapowiada się bardzo smakowicie:)
asikm77
asikm77
22.11.2012 14:19 odpowiedz
Dziękuję za przepis. Moja szynka własnie się piecze, a tu niespodzianka przepis jest na blogu. Moja szynka jest bez soli peklowej (mam 14 m. dzieko i nie wiem na ile ta sól nadaje się dla dzieci). Mam nadzieję, że moja wyjdzie równie dobra a z Twojego przepisu Kasiu zrobię szynkę na święta.
daria8802
22.11.2012 12:56 odpowiedz
Moja szynka świąteczna już czeka do zrobienia, Twoja zapowiada się przepysznie. Ja spróbuje zrobić ją w winie ;)
kasia-gotuje.pl
22.11.2012 09:19 odpowiedz
Musiała nieziemsko smakować ! śliczne zdjęcia.

Ja robię podobną szynkę tylko dodaję nalewki z czarnej porzeczki :)
I uwielbiam domowe wędliny do tego stopnia, że właściwie nie kupuje ich w mięsnym. Wole domowe szynki, pasztety i pasty , czasami nawet biały ser robię ;) ach naoglądało się wiem co jem ....
blenda2007
22.11.2012 08:24 odpowiedz
super :)