4

Stir fry z kurczakiem i szparagami




Wczorajsza wizyta na krakowskim Kleparzu przekonała mnie, że sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. I chociaż głównym celem zakupu był rabarbar i truskawki, do domu wróciłam także z dwiema wiązkami - białą i zieloną. Zielone będą idealne do tarty, a białe do sosu holenderskiego.

Tarta z zielonymi szparagami to już tradycja i zwykle przygotowuję ją z pierwszych zakupionych szparagów, chociaż tym razem skusiłam się na inne, niemniej jednak równie pyszne danie. Na stir fry ze szparagami miałam ochotę od bardzo, bardzo dawna. Nie chciałam by ich delikatny smak zagubił się wśród innych, wyrazistych składników, stąd prostota tego dania. Jedynie lekko słodkie mięso w marynacie z miodu i sosu sojowego i szparagi. I taki duet okazał się idealny.

A na tartę przyjdzie czas zapewne w najbliższy weekend :) 

Składniki:

* 2 duże filety z kurczaka

* 1 pęczek zielonych szparagów

* 3 ząbki czosnku

* 200 g ryżu

* 2 łyżki oleju

* łyżeczka sezamu

Marynata do mięsa:

* 2 łyżki miodu

* 2 łyżki sosu sojowego

* 1 łyżka octu ryżowego

* 1/3 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki ostrej papryki

* 1 szczypta mielonej kolendry

* 1 szczypta kurkumy

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą w niewielkiej misce a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso. Mięso powinno się marynować około godzinę. W tym czasie należy je kilkukrotnie przemieszać. Po tym czasie mięso odsączamy na sitku, a do pozostałej marynaty dodajemy drobno posiekany czosnek.

Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na oleju przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy je z patelni i podsmażamy mięso do chwili, aż mocno się zarumieni. Do mięsa dodajemy szparagi i wlewamy marynatę z czosnkiem. Smażymy intensywnie mieszając do chwili aż marynata odparuje. Podajemy natychmiast z ugotowanym ryżem, a całość posypujemy odrobiną sezamu. 

Smacznego :)
 

Opublikowano: 7 maja 2013
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.05.2013 21:30 odpowiedz
Dziękuję :)
jolantaszyndlarewicz
10.05.2013 21:07 odpowiedz
Bardzo przyjemne wizualnie danie Kasiu:)
matylda
07.05.2013 15:57 odpowiedz
uwielbiam!!! tylko u mnie nie ma jeszcze szparagów.
Magda
07.05.2013 13:32 odpowiedz
Absolutnie fantastyczna propozycja. I wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje. Ja za smażonymi, zielonymi szparagami szaleję!!!