1

Stir fry z kurczakiem




Stir Fry to pochodząca z Chin technika gotowania, w której produkty wchodzące w skład dania smażone są na mocno rozgrzanym oleju i często mieszane. Dania przygotowywane tą metodą są lekkie i niezbyt kaloryczne, a krótkie smażenie sprawia, że składniki zachowują swoje walory smakowe i odżywcze. Najodpowiedniejszym naczyniem do przygotownia stir fry jest dobrej jakości wok, ale jeśli go nie posiadacie, możecie skorzystać z głębokiej patelni.    

Dziś mam dla Was przepis na stir fry z kurczakiem w aromatycznej marynacie z sosu sojowego, imbiru, limonki, czosnku oraz pikantnego sosu chili z makaronem ryżowym TaoTao. Makaron ryżowy nie zawiera glutenu i nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać trzy minuty.

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i zapraszam też na profil TaoTao na Facebooku, gdzie znajdziecie przepisy z wykorzystaniem produktów TaoTao oraz będziecie na bieżąco w nowościami. 



Składniki:

* 500 g filetu z kurczaka

* 1 duża, czerwona papryka

* 1 duża, czerwona cebula

* 1 marchewka

* 1/2 szklanki mrożonego groszku

* 1/2 małego brokuła

* 1 opakowanie wstążek ryżowych TaoTao

* 3 łyżki oleju

Marynata do mięsa:

* 1 łyżka soku z limonki

* 1 łyżka sosu sojowego

* 3 łyżki słodko pikantnego sosu chili TaoTao

* 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru

* 3 duże ząbki czosnku

* 1/3 łyżeczki soli

* 2 szczypty mielonej kolendry

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do niej pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka. Mięso odstawiamy go na 30 minut aby smaki się połączyły, a następnie smażymy go na mocno rozgrzanym w woku oleju przez około 6-7 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę i marchewkę oraz groszek i podzielonego na maleńkie różyczki brokuł. Całość smażymy przez około 8 minut, dość często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy 100 ml wody oraz przygotowany według zaleceń na opakowaniu makaron. 

Podajemy od razu.

Smacznego :) 


Opublikowano: 17 listopada 2014
Kategoria: Mięso, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
m_grzywka
m_grzywka
03.02.2015 12:42 odpowiedz
Wypróbowałam w weekend :) Polecam, mężowi bardzo smakowało :)