6

Spaghetii z krewetkami - przepis




Dzisiaj prezentuję Wam danie, które stało się naszym obiadowym ulubieńcem ostatnich tygodni i numerem jeden w kategorii dań z makaronu. Bo nic innego, poza tym że jest po prostu obłędne, napisać tutaj nie mogę.

Słodka śmietanka, czosnek, hojna porcja świeżej bazylii, parmezan oraz świeże pomidory tworzą przepyszny, kremowy sos, który stanowi idealne tło dla głównego składnika tego dania, jakim są krewetki.

Oczywiście najlepiej wybrać do tego przepisu świeże krewetki (to te, które są koloru szarego), ale jeśli w Waszej okolicy nie ma możliwości nabycia takowych, możecie użyć krewetek wcześniej obgotowanych (w kolorze różowym). Idealnie jednak byłoby, gdyby były one świeże, a nie mrożone.

Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie krewetki, to pewnie nie dacie się długo namawiać na przygotowanie takiego obiadu. A jeśli do tej pory nie mieliście okazji ich próbować, to myślę, że jest to idealne danie, by po prostu się w nich zakochać :)

Składniki na 2-3 porcje:

* 16-18 dużych, surowych krewetek

* 3 duże ząbki czosnku

* ok. 7 cm pora

* 1 mała cebula

* 250-300 g pomidorków koktajlowych

* ok. 30-35 listków świeżej bazylii

* 300-400 ml śmietanki kremówki

* 3 łyżki tartego parmezanu

* 1 łyżka masła

* sól i pieprz do smaku

* ok. 250 g makaronu spaghetti

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.

Obrane krewetki podsmażamy z obu stron na maśle z dodatkiem czosnku do czasu, aż staną się różowe (po około 2 minuty z każdej strony), a następnie zdejmujemy je z patelni i dodajemy na nią posiekaną cebulę oraz pora. Warzywa podsmażamy do miękkości, a następnie zalewamy śmietanką. Kiedy śmietanka się zagotuje dodajemy przekrojone na pół pomidory, bazylię oraz parmezan. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dodajemy do niego krewetki. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu przez kolejne 2 minuty. Jeśli sos mocno zgęstnieje, dodajemy 3-4 łyżki wody.

Ugotowany makaron łączymy z sosem i po dokładnym wymieszaniu nakładamy na talerze.

Przed podaniem makaron możemy posypać kolejną porcją świeżo tartego parmezanu.

Smacznego :)


Opublikowano: 7 listopada 2016
Kategoria: Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gość
Gość
26.08.2017 13:58 odpowiedz
Wczoraj robiłam. Spaghetti przepyszne!!!Zrobiłam podwójną porcję i nie zostało nic:)))
Połączenie krewetek,czosnku, cebulki ,śmietany i całej reszty- doskonałe. Na pewno będę robić tę potrawę często!:))
Pozdrawiam, Ewa.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2016 11:04 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)
Joanna
Joanna
09.12.2016 10:03 odpowiedz
Kasiu to danie jest przepyszne! Co prawda musiałam delikatnie zmodyfikować przepis z powodu braku składników (zamiast parmezanu dałam mozzarellę a świeżą bazylię zastąpiłam suszoną) ale wyszło super i na pewno jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole :) Dziękuję :)
Justyna
16.11.2016 13:05 odpowiedz
U nas też przepis zrobił furorę, a jesteśmy nowicjuszami jeżeli chodzi krewetki :-) Dziekuję za przepis i pozdrawiam :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2016 20:33 odpowiedz
Dziękuję za przemiły komentarz :)
Ewa
Ewa
15.11.2016 17:37 odpowiedz
Nooo i kolejny przepis trafiony w dziesiątkę! (tylko zwiększyłam ilość składników, bo nasza trójka lubi zjeść)
Mąż od 15 minut oblizuje się jak pies, czyli od monentu jak skończył jeść to spaghetti.
A syn, który nie cierpi krewetek, powiedział, że takie krewetki to będzie jeść (sic!) :D
Pyyyyycha! Kolejny przepis wpisany do zeszytu z adnotacją ":) z Gotuję, bo lubię". To już u mnie znacznik jak gwiazdki Michelin :)