1

Souvlaki z sałatką z pieczonej papryki i tzatzikami




Od kliku dni mamy kalendarzowe lato. Może jeszcze nie do końca je widać, ale jestem pewna, że jeszcze nie raz w najbliższym czasie zamarzymy o takim chłodzie i deszczu. 

A kiedy nastaną już te iście wakacyjne upały i odejdzie ochota na ciężkie, sycące dania, to moja dzisiejsza, pochodząca wprost ze słonecznej Grecji propozycja z pewnością sprawdzi się wręcz idealnie :)

Soczyste, aromatyczne souvlaki z sosem tzatziki i pyszną sałatką z pieczoną papryką. Lekko, orzeźwiająco i nieskomplikowanie. Czyli dokładnie tak, jak jada się latem na południu Europy. 

Kali Oreksi, jak by powiedzieli Grecy, czyli smacznego :)



Paprykę łączymy z pokrojoną w piórka cebulą, przekrojonymi na pół pomidorkami, oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. Łączymy z oliwą, a na koniec dodajemy bazylię. W razie potrzeby doprawiamy solą. 

Składniki na 2 porcje:

Souvlaki:

* 400 g filetu z kurczaka

* 1 łyżka oliwy

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 2 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

* 1 płaska łyżeczka oregano

* sól

Sałatka:

* 100 g fety

* 1 duża czerwona papryka

* 10 pomidorków koktajlowych

* 10 oliwek

* 1 mała, czerwona cebula

* 1 garść liści bazylii

* 1 łyżka oliwy

* sól do smaku (opcjonalnie)

Tzatziki:

* 200 ml jogurtu naturalnego 

* 3 ogórki gruntowe

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżeczka oliwy

* sól do smaku

Ogórki ścieramy na tarce i odciskamy z soku. Łączymy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i odstawiamy do lodówki, aby smaki połączyły się ze sobą.

Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i łączymy z resztą składników. Odstawiamy na około pół godziny. 

W czasie, kiedy marynuje się mięso wkładamy paprykę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (najlepiej na opcji grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu, aż skórka na niej będzie miejscami czarna. Następnie, gorącą, wkładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą na około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę, wycinamy nasiona i kroimy ją w paseczki. 

Mięso dzielimy na 4 części i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy na lekko nagrzanej patelni do chwili, aż mięso mocno się zarumieni. 

Paprykę łączymy z pokrojoną w piórka cebulą, przekrojonymi na pół pomidorkami, oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. Łączymy z oliwą, a na koniec dodajemy bazylię. W razie potrzeby doprawiamy solą. 

Souvlaki podajemy z porcją sałatki, sosem tzatziki oraz pokrojoną w kromki bagietką. 
 
*  *  *  *  * 


Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", gdzie również jest bardzo smacznie :)

Opublikowano: 28 czerwca 2018
Tagi: kurczak
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Zuza
29.06.2018 11:56 odpowiedz
wspaniały letni posiłek :)