6

Słodkości na imprezę cz. 2




Dziś mam dla Was 7 kolejnych przepisów na 7 obłędnie pysznych deserów, które przygotowałam w ramach słodkiego stołu na drugą parapetówkę.

Przepisy na poprzdnie 7 deserów znajdziecie TUTAJ


Ze wszystkich podanych proporcji uzyskamy po około 12-15 deserków (w zależności do wielkości naczynek). 


1. MALINOWY LEŚNY  MECH 

CIASTO:
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 130 ml oleju
  • 1 szklanka (250 ml) krupczatki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

PONCZ:
  • 150 ml wody 
  • 2 łyżki soku malinowego

MUS MALINOWY:
  • 250 g mascarpone 
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 400-450 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 75 ml wrzątku 

DODATKOWO: 
  • maliny
  • 1 galaretka malinowa 
  • 400 ml wrzątku 

Rozmrożony szpinak  bardzo mocno odciskamy z wody (po odciśnięciu pozostało  mi około 250 g), łączymy z olejem i miksujemy blenderem.

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę, do której dodajemy olej ze szpinakiem. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do chwili połączenia.
Spód formy o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 20 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie wykrawamy krążki wielkości pucharków, w których będą przygotowywane desery. 
Po umieszczeniu w pucharkach ciasto ponczujemy wodą z sokiem. 

Maliny blendujemy i przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek, a następnie malinowe puree łączymy z rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatyną. 

Mascarpone łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem i ubijamy do chwili powstania głądkiego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy mus z malin z żelatyną. 
Mus przekładamy na ciasto szpinakowe i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

Kiedy mus malinowy zastygnie układamy na nim maliny i zalewamy je mocno schłodzoną galaretką. 
Wstawiamy do lodóki do zastygnięcia. 

 


2. DESER KAWOWO KUKUŁKOWY Z BANANAMI 

BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PONCZ
  • 150 ml słodkiej kawy 
  • 2 łyżki spirytusu 

MASA KUKUŁKOWA 
  • 500 g mascarpone 
  • 200 ml kremówki 
  • 1 puszka kajmaku kukułkowego 

BITA ŚMIETANA
  • 500 ml kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 

DODATKOWO
  • 2-3 duże, dojrzałe banany 
  • sok z cytryny 

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. 

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 5-6 minut. 
Następnie dodajemy kawę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia 
Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 
Formę o wymiarach 23x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. 
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, przez około 25 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrawamy na 2 części (w poprzek). 
Spód naczynek w których przygotowujemy deser wykładamy biszkoptem i ponczujemy go kawą ze spirytusem. 

Mascarpone łączymy kremówką i kajmakiem, miksujemy i wykładamy na naponczowany biszkopt. 

Na masie kukułkowej układamy delikatnie posmarowane sokiem z cytryny plasterki banana, a na nich umieszczamy porcję bitej śmietany. 
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

 


3. TIRAMISU Z AJERKONIAKIEM I PIECZONYMI ŚLIWKAMI 

SKŁADNIKI:
  • 750 g mascarpone
  • 6 dużych żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek ajerkoniaku 
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • ok. 400 ml słodkiej, mocnej kawy
  • kakao

DODATKOWO:
  • 7-8 dużych, czerwonych renklod 

Śliwki (im większe, tym lepiej - moje były wielkości papierówki ;) ) przekrawamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Studzimy, a następnie zdejmujemy ze śliwek skórkę (powinna odchodzić bez problemu). 

Żółtka (ze sparzonych wcześniej jajek) łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do czasu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlewamy ajerkoniak. 

Biszkopty zamaczamy w kawie. Powinny być dość mocno wilgotne, by rozpływały się w ustach. 
W pucharku układamy warstwowo krem oraz biszkopty (po 2 warstwy). Każdą warstwę biszkoptów obficie oprószamy kakao.
Na wierzchu kładziemy połówkę upieczonej śliwki. 

Jeśli śliwki puściły sporo soku podczas pieczenia, również możecie polać nim wierzch deseru. 

 


4. JAGODOWE SERNICZKI 

MASA SEROWA 
  • 500 g twarogu sernikowego 
  • 250 ml kremówki 
  • 200 g białej czekolady (jeśli nie lubicie smaku białej czekolady, mleczna też super się sprawdzi)
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku 

FRUŻELINA Z JAGÓD 
  • 750 ml jagód 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 70 ml zimnej wody 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

PIANKA JAGODOWA 
  • 2 bite śmietany w proszku (Śnieżka)
  • 200 ml zimnego mleka 
  • 1 galaretka jagodowa 
  • 200 ml wrzątku 

Kremówkę podgrzewamy i gorącą zalewamy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy do niej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. 
Dość często mieszając odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i wlewamydo niego śmietankę. Kiedy skłądniki się połączą masę serową rozlewamy do pojemniczków i wstawiamy do lodówki aby zastygła. 

Jagody przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Od momentu aż puszczą sok i zaczną się gotować, gotujemy je jeszcze około 5 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając łyżką. Mąkę rozrabiamy z wodą i wlewamy do gotujących się jagód cały czas mieszając. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy nie dłużej niż minutę. 
Odstawiamy do wystygnięcia (frużelinę zawsze najlepiej przygotować dzień wcześniej). 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 
Obie  śmietany łączymy z mlekiem i ubijamy. 
Do ubitej śmietany, cały czas miksując wlewamy galaretkę. 

Na zastygniętych serniczkach umieszczamy porcję frużeliny, a na niej pełną łyżkę jagodowej pianki. 
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 
 


5. MARAKUJOWA PANNA COTTA 


SKŁADNIKI:
  • 600 ml kremówki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 150 g cukru
  • 200 g pulpy z marakui lub miąższ z 12 owoców  
  • 5 łyżeczek żelatyny (z lekkim czubkiem)
  • 100 ml wrzątku 

DO DEKORACJI
  • bezy 
  • świeże marakuje 

Kremówkę łączymy z mlekiem oraz cukrem i podgrzewamy (dość często mieszając) do chwili, aż zacznie się delikatnie gotować, a następnie od razu zdejmujemy ją z palnika. 

Do śmietanki dodajemy pulpę z marakui oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową rozlewamy ją do pucharków i wstawiamy do lodówki by zastygła. 

Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi bezami i połówkami marakui. 

 


6. EATON MESS Z KIWI 
(deser przygotowujemy tuż przed podaniem - w przeciwnym razie sok z kiwi rozpuści bezy)

SKŁADNIKI
  • 10 bardzo mocno dojrzałych owoców kiwi 
  • bezy 
  • 750 ml kremówki (36%)
  • 3 łyżki cukru pudur 

Obrane i pokrojone owoce kiwi blendujemy na gładkie puree. 
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. 
Bezy kruszymy na mniejsze kawałki. 

W pucharkach układamy warstwowo: bezy, bitą śmietanę i kiwi. 
Podajemy OD RAZU.
 


7. DESER KAWOWO ORZECHOWY Z SOSEM CZEKOLADOWYM I WIŚNIOWĄ FRUŻELINĄ 

BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 4 łyżki mąki z orzechów laskowych 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PONCZ
  • 200 ml słodkiej kawy 

MASA KAWOWA 
  • 500 g mascarpone 
  • 250 ml kremówki 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka kawy mielonej + 3 łyżki wrzątku 
  • 2 płakie łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku

SOS CZEKOLADOWY 
  • 200 ml kremówki 
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

FRUŻELINA Z WIŚNI 
  • 2 opakowania mrożonych wiśni (ok. 900g)
  • 160 g cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 120 ml zimnej wody

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 5-6 minut. 
Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz mąką orzechową.
Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 
Formę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. 
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, przez około 25 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrawamy na 2 części (w poprzek). 
Spód naczynek w których przygotowujemy deser wykładamy biszkoptem i ponczujemy go delikatnie kawą. 

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy ją z rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatyną. 

Mascarpone łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem i ubijamy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną. 
Masę wykładamy na biszkopt o wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sosu czekoladowego. 

Drobno posiekane czekolady zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. 
Przestudzony sos czekoladowy wykładamy na masę kawową. 

Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy do rozmrożenia. 
Następnie zagotowujemy je i cały czas mieszając dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Gotujemy na małym ogniu tylko do momentu aż sos zgęstnieje. 
Przestudzoną frużelinę (najlepiej przygotować ją dzień wcześniej) wykładamy na sos czekoladowy. 
Wstawiamy do lodówki. 
 
Smacznego!

Opublikowano: 7 sierpnia 2020
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Dagmara
Dagmara
09.08.2020 17:09 odpowiedz
Dzień dobry :) jakiej pojemności pojemniczków Pani używała? znalazłam bardzo różne i nie wiem jakie będą najodpowiedzniejsze. Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:23 odpowiedz
150-200 ml :) 
JUSTYNA
JUSTYNA
09.08.2020 09:50 odpowiedz
Cudne - i tak jak poprzednie drobiazgi - koniecznie do wykorzystania
beaciorka
beaciorka
07.08.2020 11:38 odpowiedz
Uwielbiam te Twoje mini desery ;)
Dziś niektóre przygotuje na jutrzejsza imprezę :) Takie małe a zawsze robi furorę :)
Wiola
Wiola
07.08.2020 08:32 odpowiedz
Kochana czy deserki można zrobić dzień wcześniej czy trzeba tego samego dnia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:26 odpowiedz
Wszystkie, oprócz tego z kiwi, można zrobić dzień wcześniej, tylko polecam przykryć je folią spożywczą, żeby nie przeszły zapachami lodówki :)