199

Śliwus - Dyngus


Pierwszy etap konkursu organizowanego z firmą Bakalland na wymyślenie nazwy wielkanocnego ciasta opartego na suszonych śliwkach, morelach lub żurawinach dobiegł końca. Po przeanalizowaniu wszystkich Waszych propozycji, postanowiłam przygotować ciasto, do którego zainspirowała mnie nazwa "Śliwus - Dyngus" zaproponowana przez Majalutka. Gratuluję pomysłu :)

Jednocześnie pragnę zaprosić Was do drugiego etapu konkursu. Tym razem proponujcie nazwy dla wielkanocnego ciasta, którego głównym składnikiem będzie masa krówkowa. Na Wasze propozycje czekam do godziny 24 w sobotę (18.03). Jak zawsze każdy z Was może zaproponować dowlną ilość nazw, ale bardzo proszę, by każda z nich była w osobnym komentarzu, razem z Waszym adresem mailowym. 

Ponownie do wygrania jest zestaw bakalii ufundowany przez firmę Bakalland.

A teraz zapraszam na kawałek pysznego ciasta. Nawet mój teść, dla którego słodycze w ogóle mogłyby nie istnieć zjadł 2 kawałki, a dla mnie to najlepsza rekomendacja i ogromne wyróżnienie :)

Spód:

* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki pszennej

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki kakao

* 100 g startej gorzkiej czekolady

* 2 łyżki oliwy 

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śliwkowa:

* 400 g suszonej śliwki

* 100 ml ciemnego rumu

* 500 ml kremówki

* 150 g mascarpone

* 250 g gorzkiej czekolady

Masa cappucinno:

* 300 ml kremówki

* 3 łyżki orzechowego cappuccino

* 1 łyżka cukru pudru

Dzień wcześniej namaczamy śliwki w rumie (na co najmniej 10 godzin).

Wszystkie składniki na biszkopt umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się (ok 2-3 minuty). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier do pieczenia, przecieramy tortownicę ręcznikiem papierowym (by pozbyc się resztek oleju) i ponownie umieszczamy w niej ciasto.

Nasiąknięte rumem śliwki drobno kroimy. Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do niej mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Miksujemy do czasu, aż masa będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy śliwki. Masę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Przygotowujemy masę cappuccino.

Kremówkę ubijamy na sztywno a na koniec dodajemy kawę wymieszaną z cukrem. Masę wykładamy na wierzch ciasta i wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem ciasto można udekorowac polewą czekoladową, suszonymi śliwkami i miętą. 

Smacznego :)

 



Przepis własny


Opublikowano: 12 marca 2012
Kategoria: Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (199)
1  2  3  4
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2016 09:28 odpowiedz
Może być to jakiś inny alkohol, np. smakowa wódka (najlepiej śliwkowa, jeśli uda się taką znaleźć).
słodka
słodka
18.12.2016 09:04 odpowiedz
Witam, czy mogę pominąć rum ewentualnie zastąpić go czymś nieprocentowym?
Maria
Maria
04.08.2013 02:40 odpowiedz
Kasiu.
Upieczone i swieczki zdmuchniete na torcie.
Teraz opinia:
-spod wyszedl mi za twardy nie wiem dlaczego?Trzymalam sie przepisu,uzylam czekolady 90%,czyzby to bylo przyczyna ?
- Masy sa super.Obydwie.
Poniewaz nie mialam capuccino orzechowego dalam zwykle.
Mialam troche mniej niz 40 dkg sliwek/+/- 30 dkg
Ogolnie Ci co jedli tort bardzo chwalili.Tort nie jest za slodki ani mdly.
Moja wnuczka byla zachwycona warstwa capuccino i z mojego kawalka tez ja zjadla.
Polecam ten tort.
Maria
Przy najblizszej okazji napewno upieke powtornie .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2013 07:57 odpowiedz
Zatem czekam na recenzję :)
Maria
Maria
02.08.2013 00:37 odpowiedz
Kasiu.
Wlasnie zabieram sie za pieczenie tego ciasta/dla mnie bedzie to tort urodzinowy/.W sobate bedzie degustacja i gaszenie swieczek na torcie.Tort wg. skladnikow zapowiada sie super.Napisze co powiedzieli goscie.
Kasiu,dzieki za interesujace przepisy.
Maria
Lucy
Lucy
19.11.2012 13:12 odpowiedz
Jak zobaczyłam jego składniki, wiedziałam, że musi być pyszny. Nie myliłam się, wszystkim smakował!!! w życiu bym nie pomyślała żeby dać śliwki suszone do tortu. Dziękuje Ci za takie właśnie "inne" przepisy.
Gość
Gość
15.05.2012 17:11 odpowiedz
pieklam ten torcik.jest przepyszny!!!!!!! wszyscy byli zachwyceni.naprawde szacun!!!!!!!!!!!!
Tundra
Tundra
02.04.2012 17:32 odpowiedz
Muu!zurek




eroderapera@gmail.com
Sandra
Sandra
18.03.2012 19:27 odpowiedz
Toffikrówka

sandra1717@wp.pl
Sandra
Sandra
18.03.2012 19:26 odpowiedz
Toffikówka

sandra1717@wp.pl
ja
ja
18.03.2012 08:23 odpowiedz
Krówka Wielka (nocna)
wejgela@tlen.pl
ja
ja
18.03.2012 08:23 odpowiedz
Krówka Wielka (nocna)
ja
ja
18.03.2012 08:17 odpowiedz
Krówka z jajami
wejgela@tlen.pl
Beata z Grudziądza
Beata z Grudziądza
17.03.2012 21:03 odpowiedz
Mućka w baziach

tanpopo@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:37 odpowiedz
Wesołego AlleMuuuja

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:37 odpowiedz
Świąteczna Krowa Mazurowa

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:37 odpowiedz
Kajmakowe Pole Mazurkowe

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:37 odpowiedz
Zajączkowa Krowa Mazurkowa

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:36 odpowiedz
Krówkowy Mazur Wyborowy

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:36 odpowiedz
Krówka z wielkanocnego fartuszka

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:36 odpowiedz
Krówka z mazurkowego fartuszka

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:35 odpowiedz
Krówka Mazurówka

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:34 odpowiedz
Mazurek Krówką Płynący

dagus90@o2.pl
DD
DD
17.03.2012 19:34 odpowiedz
Kraina Krówką Płynąca
dagus90@o2.pl
KasiekK
KasiekK
17.03.2012 14:48 odpowiedz
Łaciaty mazurek

kasiek.k@o2.pl
KasiekK
KasiekK
17.03.2012 14:46 odpowiedz
Krówkowa rozkosz

kasiek.k@o2.pl
Gość
Gość
17.03.2012 12:26 odpowiedz
"Toffisanka"

shiruwia@gmail.com
Gość
Gość
17.03.2012 12:23 odpowiedz
Niepostny Tort Rozpusta

shiruwia@gmail.com
Gość
Gość
17.03.2012 12:21 odpowiedz
"Rezurekcyjne Toffi-Banofi"

shiruwia@gmail.com
Gość
Gość
17.03.2012 12:16 odpowiedz
"Mocno zakrapiane karmelowe Co-nie-co"

shiruwia@gmail.com
gosia
gosia
16.03.2012 22:42 odpowiedz
Krówkowa święconka

gosia-golabek@wp.pl
Marta
Marta
16.03.2012 22:22 odpowiedz
Karmelowa Królowa

wrona46@op.pl
Marta
Marta
16.03.2012 22:19 odpowiedz
Krówkowa Królowa

wrona46@op.pl
Marta
Marta
16.03.2012 22:18 odpowiedz
Karmelowa Krowa

wrona46@op.pl
mimi
mimi
16.03.2012 22:08 odpowiedz
Święta Krowa :-)

mch90@poczta.fm
jolcia
jolcia
16.03.2012 18:16 odpowiedz
"Kasztelanowa Pascha"

jolasnkk@interia.eu
gosia
gosia
16.03.2012 17:47 odpowiedz
"Słodkie Alleluja"

gosia-golabek@wp.pl
gosia
gosia
16.03.2012 17:45 odpowiedz
Wielkanocne ciasto w indyjskich klimatach czyli: " Święta Krówka" :)
gosia
gosia
16.03.2012 17:44 odpowiedz
"Wielkanocny krówniczek" :)

gosia-golabek@wp.pl
elexis
16.03.2012 16:50 odpowiedz
"Słodziutka krowinka"

olciuwa@wp.pl
dasia.1002
16.03.2012 13:22 odpowiedz
"Kajmakowy Ponielaniec"

dasia1002@wp.pl
dasia.1002
16.03.2012 13:12 odpowiedz
"Krówiaczek mazureczek"

dasia1002@wp.pl
dasia.1002
16.03.2012 13:06 odpowiedz
"Wielka Krówkonocka"

dasia1002@wp.pl
ilka_86
16.03.2012 11:25 odpowiedz
"Boża Krówka"

w ogóle boża krówka to inaczej biedronka, która przynosi szczęście i radość, podobnie jak Wielkanocne Święta :)

imietelska@gmail.com
Agnieszka
Agnieszka
16.03.2012 10:56 odpowiedz
'Fantazja wielkanocnej krówki'

agakubiak_84@wp.pl
Agnieszka
Agnieszka
16.03.2012 10:55 odpowiedz
'Mazurek w krówkowej odsłonie'

agakubiak_84@wp.pl
Agnieszka
Agnieszka
16.03.2012 10:54 odpowiedz
'Wielkanocny puszek w krówkowym wcieleniu'

agakubiak_84@wp.pl
Agnieszka
Agnieszka
16.03.2012 10:50 odpowiedz
"Łaciaty przysmak"

agakubiak_84@wp.pl
szymanska25
16.03.2012 09:16 odpowiedz
rewelacyjne propozycje :) z niektórych smiałam sie w głos :P
Berunia
15.03.2012 20:48 odpowiedz
Różowa mućka czyli różowy sernik na kruchym spodzie z dużą ilością masy krówkowej na wierzchu ;)

oreganoicynamon@gmail.com
1  2  3  4