1

Śliwkowa panna cotta




Śliwkowa panna cotta to kolejna propozycja w ramach śliwkowego tygodnia na blogu.

Ten klasyczny, szybki i nieskomplikowany w przygotowaniu deser w wersji urozmaiconej dodatkiem musu ze śliwek nabiera zupełnie nowego charakteru.

Składniki na 4 porcje:

* 350 ml kremówki

* 350-400 g słodkich, mocno dojrzałych, wypestkowanych śliwek węgierek

* 0,5 szklanki cukru

* 1 laska wanilii

* 3 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

Śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Kiedy puszczą sok doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy przez około 10-15 minut, a następnie miksujemy blenderem na gładki mus.

Kremówkę oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu, aż śmietanka zacznie delikatnie wrzeć. Wówczas zdejmujemy ją z palnika, energicznie mieszamy trzepaczką i wyjmujemy wanilię. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i 200 ml musu śliwkowego (resztę, ponieważ musu może wyjść więcej niż 200 ml, można podać jako sos do gotowej panna cotty).

W razie potrzeby masę śmietanowo śliwkową dosładzamy, a następnie rozlewamy do niewielkich miseczek lub foremek silikonowych. Studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.

Wyjęcie panna cotty ułatwia zanurzenie naczynia na 2 sekundy w gorącej wodzie.

Smacznego :)


Opublikowano: 30 sierpnia 2016
Tagi: śliwki
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Wypieki Beaty
30.08.2016 15:52 odpowiedz
Bardzo mi się podoba taka wersja panna cotty :)