7

Skrzydełka na słodko




 

Słodko pikantne, w lepkiej glazurze, po której jeszcze długo będziecie oblizywać palce. Dziś propozycja dla tych, którzy podobnie jak ja, nie mają wątpliwości, czy skrzydełko, czy nóżka ;)

Chociaż sprawdzą się zarówno jako propozycja obiadowa (i w takim charakterze zostały przygotowane), to powiem Wam, że nie mogę się już doczekać aż ułożę je na ruszcie. Na szczęście sezon grillowy coraz bliżej :)

Dodam jeszcze, że chociaż ja do marynaty użyłam soku z pomarańczy to myślę, że fajny smak uzyskamy również dodając sok z ananasa lub brzoskwiń. 



Składniki:

* 12 skrzydełek z kurczaka

Marynata:

* 4 łyżki ketchupu

* 2 łyżki słodkiego sosu chili

* 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy

* 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 pełna łyżka płynnego miodu)

* 2 łyżki oleju

* 1 płaska łyżka gęstego kremu balsamicznego (użyłam malinowego)

* 1 łyżka octu ryżowego

* 1 łyżeczka sosu Sriracha

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 4 ząbki czosnku

* 1 szalotka

* niewielki kawałek świeżego imbiru

(czosnek, szalotkę oraz imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki)

Ze skrzydełek odcinamy lotki, a następnie przekrawamy je na pół. Oprószamy solą i przekładamy do miski. 

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią mięso. Dokładnie mieszamy, miskę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim skrzydełka. Pieczemy 35 minut. Po tym czasie do pozostałej w misce marynaty dodajemy kolejną łyżkę oleju, mieszamy i przy pomocy pędzelka rozsmarowujemy ją na podpieczonych skrzydełkach. Pieczemy kolejne 10 minut (lub dłużej, do zarumienienia). 

Smacznego :)


Opublikowano: 7 marca 2017
Tagi: kurczak
Kategoria: Przekąski, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
ewa-r
15.03.2017 09:19 odpowiedz
Wyglądają bardzo apetycznie :)
katja_05
09.03.2017 13:09 odpowiedz
Pysznie to wygląda!!! Na pewno wykorzystam podany przepis:)
Gość
Gość
08.03.2017 18:32 odpowiedz
Kasiu narobiłaś mi smaku na te skrzydełka :) ale nie posmakuję tak szybko bo zamienników chyba nie da się użyć a nie mam sosu chili, octu ryżowego, sosu Schiracha...aaa, mam ocet balsamiczny a nie krem :( Syrop klonowy musi poczekać aż kupię pozostałe...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.03.2017 08:13 odpowiedz
Oczywiście, tylko wówczas musimy wydłużyć czas pieczenia :)
Lubiąca kuchnię
Lubiąca kuchnię
07.03.2017 18:43 odpowiedz
Smacznie wyglądają :) Kasiu czy można przyrządzić bioderka czy pałki kurczaczka ? )
Lena Gotuje
Lena Gotuje
07.03.2017 10:02 odpowiedz
Palce lizać
Justyna
07.03.2017 09:31 odpowiedz
Witaj Kasiu, obserwuję Twój blog już od dość dawna, uwielbiam zwłaszcza Twoje pięknie wyglądające ciasta :-). Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym
wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
blogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
informacją, chętnie poczytam :-) pozdrawiam Justyna Pielech relaxtime.pl