46

Seromakowiec z wiśniami




Jeśli listy Waszych świątecznych wypieków nie są jeszcze zamknięte, być może dacie się namówić na seromakowiec z wiśniami. To szybka alternatywa dla tradycyjnego makowca drożdżowego oraz klasycznego sernika, wzbogacona wiśniami oraz czekoladową polewą. Całość znajduje się na delikatnym kruchym cieście, które nie wymaga wcześniejszego podpiekania, więc samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 15 minut.   

Ja do masy serowej użyłam serka mascarpone, ale możecie też użyć tradycyjnego twarogu sernikowego.     

     

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm 

Ciasto kruche:

* 140 g mąki

* 80 g miękkiego masła

* 65 g cukru pudru

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  

* 1 łyżeczka śmietany 18%

* 1 małe jajko  

Masa makowa:

* 650 g gotowej masy makowej

* 3 jajka

* 3 łyżki mąki pszennej

Masa serowa:

* 650 g mascarpone 

* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 3 jajka

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej    

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady 

* 5-6 łyżek śmietanki kremówki

Dodatkowo:

* 300-350 g mrożonych wiśni

Wiśnie rozmrażamy na ręczniku papierowym, by wchłonął sok. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki kilka godzin wcześniej. 

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, którym wykładamy podsypany mąką spód tortownicy.(Ciasto powinno by miękkie i plastyczne, ale jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk, należy dodać odrobinę mąki. Konsystencja ciasta zależy od wielkości jajka.) 

Masę makową łączymy z mąką i jajkami i mieszamy do chwili połączenia się składników. (Ja użyłam do tego trzepaczki.)

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy do chwili połączenia się, ale nie dłużej niż minutę.

Na przygotowany wcześniej spód z ciasta wykładamy masę makową, na maku układamy wiśnie i delikatnie przykrywamy je masą serową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej, a następnie na całą noc wstawiamy do lodówki. 

Następnego dnia połamaną czekoladę i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili utworzenia się gładkiej polewy którą następnie zdobimy wierzch ciasta.        

Smacznego :)


Opublikowano: 16 grudnia 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (46)
Kasu
Kasu
23.12.2018 21:11 odpowiedz
Ile dni sernik może postać?
palolinkaa
palolinkaa
11.12.2017 11:14 odpowiedz
Zrobiłam go wczoraj. Z masy makowej gotowej z puszki-żeby było szybciej., Wiśnie z kompotu bo mrożonych nie znalazłam. W smaku pyszny. Niestety środek nie dopieczony mimo pieczenia w temp.180 stopni i 70min. Jak się go kroi, to się trochę "leje".
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.11.2017 22:33 odpowiedz
Ta patera była kupiona już kilka lat temu w TK Maxx i niestety nie ma na niej nabitej nazwy producenta.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.11.2017 22:33 odpowiedz
Ta patera była kupiona już kilka lat temu w TK Maxx i niestety nie ma na niej nabitej nazwy producenta.
izomorfia3
15.11.2017 05:40 odpowiedz
Kasiu jaki jest producent tej patery?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2016 07:35 odpowiedz
Można wcześniej podpiec spód.
Kareninka
Kareninka
21.08.2016 16:56 odpowiedz
Czy najpierw pieczesz spod,czy wszystko razem?
Dorota L.
Dorota L.
08.12.2015 17:35 odpowiedz
Witam :)

A czy forma 24 cm na 24 cm nadałaby się do tego przepisu? I jeżeli tak czy lista składników się zmieni i o z czasem pieczenia? Muszę podzielić sernik na dwa domy, dlatego wolę prostokątne i kwadratowe blachy :). Czy lepiej pozostać przy tortownicy? Pozdrawiam serdecznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.11.2015 17:48 odpowiedz
Izo polecam Bakalland. Nie jest ani jakoś powalająco tłusta, ani bardzo mocno aromatyzowana.
Iza
Iza
13.11.2015 13:08 odpowiedz
Kasiu, mogłabyś polecić sprawdzoną masę makową? Dotychczas przygotowywałam ją sama, ale teraz z braku czasu chciałabym spróbować "gotowca" i jednocześnie się nie zawieść :)
kacagata
23.12.2014 18:23 odpowiedz
Właśnie skończyłam pieczenie. Trochę się boję czy będzie ok bo środek nie chciał się dopiec :( Jak tylko przestygnie wkładam do lodówki i czekam do jutra .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 15:55 odpowiedz
Tak
Mania
Mania
22.12.2014 15:35 odpowiedz
Czy można mascarpone zamienić na twaróg z wiaderka?
julka
julka
18.12.2014 13:27 odpowiedz
łatwo się robi, i obłędnie pyszny
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2014 22:38 odpowiedz
Tak, oczywiście. Zwłaszcza polecam Piątnicę.
weroniks
weroniks
09.12.2014 22:21 odpowiedz
czy zamias marscapone moge dac ser z wiaderka np. piątnica?
Goga
Goga
02.12.2014 14:48 odpowiedz
Dzięki, zrobię na weekend :-) Goga
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2014 10:34 odpowiedz
Możesz spokojnie użyć twarogu sernikowego z wiaderka, tylko najlepiej wybrać gęsty twaróg, np. z Piątnicy (w czerwonym wiaderku).
Goga
Goga
02.12.2014 09:44 odpowiedz
Czy zamiast mascarpone mogę dać inny ser? Lub poł na pól mascarpone z innym? Jeśli tak to jaki będzie się nadawał? Goga
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 11:59 odpowiedz
Nie piekłam jeszcze nigdy seromakowca .... choć mam na niego ochotę od kilku lat, jak tylko zbliża się sezon świąteczny:) .... może w przyszłym roku:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2013 19:54 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Gość
Gość
27.12.2013 19:42 odpowiedz
mój mąż nie przepada za sernikami i makowcami a ze wszystkich ciast świątecznych po to sięgał najczęściej:-)
Gość
Gość
25.12.2013 15:11 odpowiedz
Robilam to ciasto na tegoroczne swieta, wyszlo przepyszne :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2013 18:23 odpowiedz
To zależy od szczelności tortownicy. Jeśli jest szczelna, to przy ciasteczkowym spodzie można piec. Przy kruchym cieście jednak bym chyba nie ryzykowała.
Gość
Gość
22.12.2013 17:56 odpowiedz
jeśli więc byłby to tylko sernik ale na spodzie kruchym a nie "herbatnikowym" także nie należy dawać wody? Nie wytrzymałam i spróbowałam troszkę, jest pyszny pomimo że nie ma polałam go jeszcze czekoladą. Polecam i dziękuję za kolejny fajny pomysł!:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2013 13:17 odpowiedz
Nie, ponieważ para rozmoczy ciasto kruche i rozrzedzi masę makową.

Czekam na opinię o cieście :)
Gość
Gość
22.12.2013 13:15 odpowiedz
Właśnie wyciągnęłam tę pyszność z pieca, pachnie pięknie, jutro będę wiedziała jak smakuje:-) Uwielbiam sery i makowce więc połączenie tych dwóch mas jest po prostu stworzone dla mnie:-) Kasiu, czy można podczas pieczenia tego ciasta, wstawić do piekarnika naczynie z wodą podobnie jak przy wypieku sernika? Z góry dziękuję za podpowiedź:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2013 22:35 odpowiedz
Tak, myślę że będą pasowały.
Gość
Gość
21.12.2013 22:03 odpowiedz
Czy zamiast wiśni można użyć śłiwek w syropie? Będą pasowały?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2013 08:58 odpowiedz
A jaki wymiar ma blacha?
Gość
Gość
18.12.2013 08:56 odpowiedz
Witam czy aby upiec seromakowiec na dużej blasze trzeba składniki x2 czy tylko połowa porcji wiecej?
zGaraPara
18.12.2013 01:06 odpowiedz
Wygląda przepysznie! Nie jestem wielkim entuzjastą połączenia sera i maku, wolę sam ser, ale to wygląda wprost obłędnie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2013 10:59 odpowiedz
Wszystko pozostaje bez zmian :)
Gość
Gość
17.12.2013 07:32 odpowiedz
Witam, jezeli zastąpię serek mascarpone twarogiem sernikowym to pozostałe składniki pozostają bez zmian (jajka,mąka,śmietana)?
ula-8-5
16.12.2013 23:57 odpowiedz
Już drukuję przepis :) kapitalne połączenie moich ukochanych ciast i jeszcze wiśnie o mniom mniom mniom :D Na święta będzie jak znalazł :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2013 23:14 odpowiedz
20x20 jest za mała. To już lepsza 20x30 :)
Gość
Gość
16.12.2013 22:38 odpowiedz
a 20x20 byłaby ok? Super dzięki, masę makową mam bardzo bogatą w bakalie, i fakt mleka dałam bardzo mało, więc jest dość zbita....mogę dodać mleka po rozmrożeniu jej przed wypiekiem?
kasiaaaa24
kasiaaaa24
16.12.2013 20:42 odpowiedz
Oczywiście, taka masa się nadaje. Tylko ona pewnie jest bardziej sucha niż kupna, więc może zmniejsz ilość mąki do 2 łyżek. W przypadku, gdy wiśnie są z pestkami, wybrałabym te bez, tylko należy je odsączyć na ręczniku papierowym. Nie trzeba piec warstw osobno w żadnym przypadku :)

A blaszka 20x30 może być odrobinę za duża. Proponuję zwiększyć ilość składników o 20 %.
Gość
Gość
16.12.2013 14:50 odpowiedz
KaSIU, zrobiłam domową masę makową z dużą ilością bakalii, czy mogę ją dać? A wiśnie mam zarówno w formie słodkiego syropu z całymi owocami, jak i mrożone ale te są z pestkami-wybrać mrozone? Czy jesli dam z syropu nie muszę oddzielnie piec po kolei jednak poszczegolnych warstw? i ost pyt. czy blaszka 20x30cm będzie odpowiadała tortownicy z Twojego przepisu?
gosik2.0
16.12.2013 10:53 odpowiedz
Mnie też zachwyciła ta patera, a seromakowiec bardzo lubię.
wenus-lifestyle
16.12.2013 10:10 odpowiedz
Świetny! :) Idealny na Święta :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2013 10:03 odpowiedz
Lidien - Mikołaj kupił w TK Maxx :)
lidien
lidien
16.12.2013 09:20 odpowiedz
piękny wypiek i na pewno przepyszny! zapisuję do wypróbpwania. piękna patera-gdzie taką znaleźć?
Kuchnia u Krysi
16.12.2013 08:11 odpowiedz
To ciasto, jak tort. Wygląda obłędnie pysznie. Mimo, że już mam zaplanowane wypieki, chętnie dołączę ten twój na mój stół świąteczny. Na tej paterze prezentuje się wyjątkowo... Pozdrawiam serdecznie, Krys
paula.20.06
16.12.2013 07:41 odpowiedz
Wow ! Cudowne ciasto , także mam w planach sero-makowca ale w formie tarty :) Zdjęcia jak zawsze zachwycające , a patera .... cudo !
mikimama
16.12.2013 07:27 odpowiedz
Prezentuje się elegancko jak tort!