
Początek lata praktycznie zbiegł się w tym roku z początkiem wakacji, więc mamy podwójną okazję do świętowania :)
A czym najlepiej świętować takie okazje?
Oczywiście czymś słodkim. I pysznym :)
To co powiecie na sernik?
Truskawkowy.
A w zasadzie potrójnie truskawkowy.
Kremowy, na bazie mascarpone z dodatkiem musu z truskawek, z warstwą truskawek zatopionych w galaretce i lekką truskawkowa pianką.
W bardzo letnim, orzeźwiającym wydaniu.
Całość wzbogacona nutką naturalnej wanilii pochodzącą z nowych produktów marki Dr. Oetker - z serii "Ze Świata Natury" - naturalnym ekstraktem z Wanilii Bourbon z Madagaskaru oraz cukrem z wanilią Bourbon z Madagaskaru.
Zainteresowani?
Wasze cieszące się z pierwszego dnia wakacji Pociechy na pewno :)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód:
* 160 g herbatników maślanych
* 80 g masła
* 1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa
* 500 g mascarpone
* 2/3 szklanki cukru
* 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
* 3 duże jajka
* 1 budyń waniliowy Dr. Oetker
* 2/3 szklanki musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)
Galaretka:
* ok. 500 g truskawek
* 1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera
Pianka:
* 1 opakowanie bitej śmietany Dr. Oetkera
* 3/4 szklanki mleka
* 1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera
* 100 ml wrzątku
* 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)
* 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki miksujemy na mąkę, a następnie dodajemy do nich cukier puder oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Energicznie mieszamy do chwili połączenia się składników. Tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy i dociskamy ją.
Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia (ok. 30 sekund). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
Po wyjęciu sernika z piekarnika odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia. (Nie należy obkrawać go od formy - dzięki temu galaretka nie "ucieknie" na spód.)
Na wierzchu sernika, dość ciasno, układamy przekrojone na pół truskawki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i kiedy zacznie tężeć wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy do czasu, aż całkowicie zastygnie.
Kolejną galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i kiedy osiągnie temperaturę pokojową łączymy ją z musem z truskawek oraz cukrem z wanilią.
Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem do chwili aż zgęstnieje. Następnie, cały czas miksując, wlewamy do niej galaretkę. Tak powstałą piankę przekładamy na sernik i ponownie umieszczamy go w lodówce, tym razem na co najmniej 4 godziny.
Smacznego :)

Opublikowano: 23 czerwca 2017