22

Sernik z kaszą jaglaną




Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z kaszą jaglaną. Sernik, do którego robiłam w ostatnim czasie dwa podejścia.

Pierwszy w ogóle nie zawierał sera ani jajek (więc nawet nie wiem czy do końca słuszne byłoby nazywanie go sernikiem), ale jego smak nie do końca mnie satysfakcjonował. Osoby które go jadły nie narzekały (w zasadzie to zniknął cały w jedno popołudnie), ale mnie po prostu nie powalił na kolana. Może dlatego, że spodziewałam się bardziej "sernikowego" smaku i konsystencji? 

Kilka dni później zrobiłam drugie podejście. Dodałam kremowego serka mascarpone oraz dwa jajka. I tym razem sernik wyszedł znacznie lepszy. Miał przyjemniejszą konsystencję i bardziej aksamitny smak. Był naprawdę bardzo dobry, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami.

Spód:

* 160 g ciasteczek pełnoziarnistych

* 80 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

Warstwa serowo - jaglana:

* 1 szklanka kaszy jaglanej

* 2 puszki mleczka kokosowego

* 2 szklanki mleka

* 250 g mascarpone

* 2 jajka

* 120 g cukru

Dodatkowo:

* świeże owoce

Ciasteczka mielimy, łączymy z cukrem i stopionym masłem. Składniki dokładnie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm mocno ją dociskając. Na czas przygotowania masy, tortownicę wstawiamy do lodówki. 

Puszki z mleczkiem kokosowym delikatnie otwieramy (nie potrząsając nimi wcześniej) i zdejmujemy łyżką śmietankę. Wodę kokosową przelewamy do rondelka, do którego dodajemy także mleko i kaszę i gotujemy przez 20 minut na niezbyt dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę łączymy ze śmietanką kokosową i miksujemy blenderem (lub malakserem) na gładką masę do której dodajemy ser, jajka i cukier. Wszystkie składniki miksujemy niezbyt długo (tylko do chwili połączenia się składników) a następnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. 

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Przestudzony sernik dekorujemy owocami. 

Sernik wyjmujemy z lodówki godzinę przed podaniem by nabrał temperatury pokojowej w której zdecydowanie smakuje najlepiej.

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 7 lipca 2014
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2018 10:13 odpowiedz
Mascarpone nadaje sernikowi kremowej konsystencji, więc ja bym raczej nie rezygnowała z niego. Swoją drogą nigdy nie zamieniałam go na jajka, więc ciężko mi ocenić, czy byłaby to korzystna zamiana.
aga
aga
03.03.2018 21:19 odpowiedz
A czy mozna dodac wiecej jaj zamiast serka mascarpone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2015 07:52 odpowiedz
Raczej 3-3,5 szklanki. Tylko niestety bez mleka kokosowego nie będzie to ten smak, który powinien być.
kwiatek185
03.11.2015 23:22 odpowiedz
A co jeśli chce pominąć mleczko kokosowe? Wtedy będzie 4 szklanki zwykłego mleka ?
Gość
Gość
30.04.2015 10:12 odpowiedz
Witam,
Ten sernik zasługuje na pozytywny wpis! Nie dość, że zdrowy to jeszcze poszedł cały w jeden dzień a ja nie mogłam się nasłuchać od wszystkich jaki pyszny.
Zamiast świeżych owoców zrobiłam polewę malinową, która również idealnie pasuje!!! Już się przymierzam żeby zrobić go jeszcze raz :)
Pozdrawiam
Mariola
13.07.2014 19:42 odpowiedz
Nie mogę się napatrzeć na ten sernik- pięknie wygląda, a właśnie szukam sernikowych inspiracji:)) I ta kasza bardzo mnie intryguje:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2014 14:15 odpowiedz
Nie chłonęła? U mnie już wchłonęła już po 15 minutach.
Nie, nie odcedzać. Dodać z płynem.
Kamka
Kamka
12.07.2014 11:10 odpowiedz
Ugotowaną kaszę łączymy z smietanka itd. A jak kasza po 20min sie ugotowała, ale nie wchłonęła całego płynu (tj. mleka i mleka kokosowego) to ją odcedzać czy coś?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.07.2014 07:20 odpowiedz
2x400 ml
MonikaWrocław
MonikaWrocław
09.07.2014 22:55 odpowiedz
Właśnie się zabieram za zrobienie tego sernika - tylko zastanawiam się jaka puszka tego mleczka kokosowego? Kupić 2x165ml czy 1x400ml? Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Mona
Mona
07.07.2014 19:28 odpowiedz
dzieki serdeczne, spróbuje na pewno :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2014 19:25 odpowiedz
Mona - śmietankę dodajemy do ugotowanej kaszy przed miksowaniem blenderem.
Tak, uda się bez mascarpone, tylko wówczas pomiń też jajka :)
Mona
Mona
07.07.2014 18:43 odpowiedz
A co robimy z oddzieloną śmietanką kokosową? I czy gdybym nie dodała w ogóle maskarpone to ma szanse sie udać? Bo córeczka jest na bezmlecznej diecie :/
Testujemy Jedzenie
07.07.2014 15:29 odpowiedz
Jadłem coś podobnego w jednej kawiarni i smakowało wybornie, także pewnie się skuszę :)
Liwka
07.07.2014 14:21 odpowiedz
Pięknie sie prezentuje na tym zdjęciu ! :)
Asia
Asia
07.07.2014 12:44 odpowiedz
Kasiu,
jakich ciasteczek pełnoziarnistych używasz? Bo po zniknięciu ciastek Digestive z rynku mam z tym ogromny problem!
Będę wdzięczna odpowiedź?
Pozdrawiam serdecznie!
turystykagdynia
07.07.2014 12:41 odpowiedz
Świetny ten sernik :). Polecam też w takie upały sernik na zimno z owocami.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2014 12:26 odpowiedz
Ach, myślałam, że zrobiłam błąd w tekście :)

Mleko kokosowe kupiłam w Almie - o ile się nie mylę 6,50 za puszkę. Nie wiem skąd jesteś, ale w każdym markecie powinnaś je dostac (Real, Tesco, Carrefour). Często bywa też w Lidlu.
helka
helka
07.07.2014 12:13 odpowiedz
Kokosowe:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2014 12:11 odpowiedz
A mogę prosić o skopiowanie fragmentu w którym jest błąd? Ja nie widzę, żeby gdzieś było napisane "kokonowe" :)
helka
helka
07.07.2014 11:54 odpowiedz
A gdzie kupuje Pani mleczko kokonowe?:-)
lucynella
07.07.2014 09:38 odpowiedz
Jest przepiękny :) mnie już wyglądem powalił na kolana!