6

Sernik z chia i lemon curd na cieście daktylowym




Dziś mam dla Was dość oryginalny przepis na sernik na cieście daktylowo orzechowym z nasionami chia i lemon curd. Dodatek kremu cytrynowego zarówno do masy serowej, jak i użycie go jako polewy sprawia, że sernik jest intensywnie cytrynowy w smaku, a przy okazji również przepięknie pachnie.

Ciasto daktylowe jest natomiast bardzo fajną (i znacznie zdrowszą) alternatywą dla innych spodów pod serniki, więc śmiało możecie wykorzystać ten pomysł również przy innych przepisach.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

Spód:

* 150 g suszonych daktyli

* 75 g mielonych orzechów włoskich

* 3 jajka

* 2 łyżki cukru

* 2 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

Masa serowa:

* 650 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 250 ml lemon curd przygotowanego według TEGO przepisu

* 100-150 g cukru pudru (lub wg. własnych preferencji)

* 3 pełne łyżki nasion chia

* 2/3 szklanki mleka

* 5 płaskich łyżeczek żelatyny

* 100 ml wrzątku

Dodatkowo:

* 150 ml lemon curd

Daktyle miksujemy w malakserze razem z orzechami, a następnie łączymy je z kakao.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 5-7 min) i następnie dodajemy do nich olej oraz daktyle. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, a następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut.

Z przestudzonego ciasta zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy.

Nasiona chia zalewamy mlekiem odstawiamy na około godzinę, kilkukrotnie mieszając je w tym czasie.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy do chwili uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dosładzamy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i ponownie miksujemy, również tylko do chwili, aż żelatyna rozprowadzi się równomiernie w serze.

Gotową masę przelewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem na wierzchu sernika rozsmarowujemy pozostały lemon curd.

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Smacznego!


Opublikowano: 28 października 2016
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2018 10:11 odpowiedz
Niestety klasyczny ser z kostki sprawi, że sernik będzie bardzo ciężki. Zdecydowanie polecam ser wiaderkowy.
justyna
justyna
28.03.2018 22:49 odpowiedz
czy konieczny jest ser z wiaderka? kupiłam sporo w kostce i zastanawiam się czy ta różnica znacząco wpłynie na jakość sernika
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2016 18:55 odpowiedz
Myszowata - Ja kupiłam daktyle w Rossmanie (jasne opakowanie z zielonym napisem BIO) i bez problemu po połączeniu ich z orzechami zmiksowałam je w malakserze.
ulka
ulka
02.11.2016 16:51 odpowiedz
Przepyszne ciasto, wszystkim bardzo smakowało.
Myszowata
Myszowata
02.11.2016 11:28 odpowiedz
Zastanawiam się jak zmiksować daktyle. Przyznam szczerze, że tylko raz w życiu jadłam doskonale miękkie daktyle, które koleżanka przywiozła z Emiratów Arabskich. Nigdy przedtem i nigdy potem nie jadłam tak doskonałych owoców. Tamte bez problemu udałoby się zmiksować, ale te sprzedawane u nas są niestety mocno wysuszone, żeby nie powiedzieć zcukrzone i jeszcze do tego jak dodam zmielone orzechy... to żadnym sposobem nie może się udać. Masz jakiś sposób? Może dodać odrobinę wody aby je rozpulchnić?
wypiekibeaty
28.10.2016 18:24 odpowiedz
Super wygląda ten serniczek, a ten spód baaardzo się mi podoba :)