0

Sernik różany




 
Pani i Panowie - chyba mamy nowego faworyta w kategorii "Serniki".

Absolutnie genialne połączenie kremowego, różanego sernika z delikatną, malinowo różaną pianką. 

Całość oprószona suszonymi płatkami róż i podana ze świeżymi  malinami. 

Kwiatowa dekoracja równie mile widziana ;) 
 

Składniki na tortownicę 24 cm

Spód:
  • 300 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:
  • 1 kg gęstego twarogu sernikowego
  • 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek L
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g płatków różanych w cukrze (tarte, zawartość min. 30% róży)
  • 3 łyżki wody różanej
  • 1 duży budyń śmietankowy (64g)

Pianka różano malinowa:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 300 g mrożonych malin
  • 3 łyżki wody różanej
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wrzątku

Do dekoracji:
  • suszone płatki róż
  • maliny

Ciasteczka kruszymy na mąkę, dodajemy cukier puder i stopione masło.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przesypujemy do niej masę ciasteczkową i dociskamy ją do dna. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra + dół). Na dnie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z wrzątkiem (ok. 300 ml).

Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia (nie dłużej niż 30 sekund).
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 90-100 minut (środek sernika powinien sprawiać wrażenie półpłynnego, ale po dotknięciu go, masa serowa nie powinna zostawać na palcu).

Po upieczeniu zostawiamy go w uchylonym piekarniku na około godzinę, a następnie wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy i umieszczamy w wyłożonym folią cukierniczą rancie o wysokości ok. 14-16 cm.
Przygotowujemy piankę.

Rozmrożone maliny blendujemy i przecieramy przez gęste sito by pozbyć się pestek.
Następnie do musu malinowego dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę oraz wodę różaną.

Mascarpone ubijamy krótko z cukrem pudrem (ok. 10 sekund), a następnie wlewamy śmietankę.
Miksujemy do zgęstnienia, a następnie dodajemy mus malinowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia i od razy przelewamy mus na sernik.
Wyrównujemy wierzch i posypujemy go suszonymi płatkami róż.
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Podajemy udekorowany malinami i świeżymi kwiatami róż.

Smacznego!
 

Opublikowano: 6 kwietnia 2021
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.