10

Sernik orzechowy z gruszkami




Kilka dni temu świętowałam swoje urodziny i jednym z wypieków, które przygotowałam na tę okoliczność, był właśnie ten, idealnie wpisujący się w jesienny klimat sernik.

Delikatny, kremowy, z dodatkiem słodkich, soczystych gruszek i lekką, orzechową nutką. Zwieńczony warstwą bitej śmietany oraz słodkim kajmakiem nabiera zupełnie nowego, bardziej odświętnego charakteru, więc jeśli i Wy macie tej jesieni swoje okazje do świętowania, to z pewnością zadowoli on Waszych gości.

Spód:

* 180 g herbatników

* 90 g stopionego masła

* 1 łyżeczka cukru pudru

Masa serowa:

* 750 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 250 g mascarpone

* 80 g zmielonych orzechów laskowych

* 1 szklanka cukru

* 4 jajka

* 1 budyń waniliowy bez cukru

* 2 dojrzałe gruszki

Dodatkowo:

* 250 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 łyżki kajmaku

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Rozkruszone na mąkę herbatniki łączymy z cukrem pudrem oraz stopionym masłem. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy (dociskając ją łyżką lub dnem płaskiej szklanki), a następnie wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut.

Twaróg, mascarpone, jajka, cukier oraz wymieszane z budyniem orzechy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy przez około 15-20 sekund - tylko do chwili połączenia się składników. Następnie do masy serowej dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w niewielką kostkę gruszki. Masę mieszamy delikatnie łyżką i przelewamy na schłodzony spód.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70 minut.

Po upieczeniu sernik przez godzinę studzimy w otwartym piekarniku, a następnie wyjmujemy go i studzimy do temperatury pokojowej. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na schłodzony sernik. Wierzch śmietany polewamy rozmieszanym z łyżeczką wrzątku kajmakiem.

Smacznego :)


Opublikowano: 3 października 2016
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.11.2016 06:58 odpowiedz
Nie, ale oczywiście można to zrobić. Ja ubijam śmietanę mikserem Kitchen Aid i ona zawsze wychodzi bardzo sztywna. Natomiast jeśli ma Pani wątpliwości, czy uzyska śmietanę o tak zwartej konsystencji, to można ją ustabilizować.
Pozdrawiam
daga
daga
02.11.2016 19:47 odpowiedz
Czy stabilizowała Pani bitą śmietanę żelatyną ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.10.2016 19:11 odpowiedz
Tak, już w poniedziałek :) Pozdrawiam serdecznie :)
Adriana
Adriana
13.10.2016 15:17 odpowiedz
Pani Kasiu, czy pojawi się wreszcie coś nowego? Wchodzę każdego dnia, a tu zero nowych przepisów :(
laraa-91
13.10.2016 08:46 odpowiedz
wygląda cudnie
blankaa90
12.10.2016 08:53 odpowiedz
no takie smakowitosci ogladam od rana
kasiac01
03.10.2016 18:27 odpowiedz
Kasiu, wszystkiego najlepszego! A sernik upiekłaś obłędny! Jestem pewna, że wszystkim bardzo smakował!
vegazone
03.10.2016 15:21 odpowiedz
Lubię to! :)
wypiekibeaty
03.10.2016 11:36 odpowiedz
Kasiu - jak zwykle obłędny serniczek :)
gin86
03.10.2016 01:15 odpowiedz
Sernik wygląda jak marzenie :)
Najlepsze życzenia :)