16

Sernik orzechowy z brzoskwiniami i Amaretto




Minęło sporo czasu zanim zdecydowałam się przygotować sernik z mielonymi orzechami. Jakoś ich konsystencja nie do końca pasowała mi do gładkiej konsystencji sernika. Okazało się jednak, że nie tylko zupełnie niepotrzebnie obawiałam się tego połączenia, ale też momenty kiedy trafiało się na odrobinę większy kawałek orzecha były najprzyjemniejsze. Tak więc jeśli podobnie jak ja będziecie samodzielnie mielić orzechy, nie przejmujcie się jeśli nie będą one zmielone na gładką mąkę.

Do sernika dodałam też likieru Amaretto, który swoim migdałowym aromatem świetnie uzupełnił jego smak. Ale chyba najlepszym wyborem było dodanie brzoskwiń. Orzechy, Amaretto i brzoskwie to niesamowicie zgrane trio. 

Polecam :)

Spód:

* 160 g herbatników maślanych

* 40 g zmielonych migdałów *

* 80 g stopionego masła

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)

* 100 g miękkiego masła

* 100 g zmielonych orzechów włoskich 

* 1 szklanka cukru

* 3 jajka

* 3 łyżki likieru Amaretto

* 1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:

* 1 puszka brzoskwiń *

Ciastka rozdrabniamy na mąkę (wałkiem lub stojącym blenderem z dzbanem). Łączymy je z cukrem i stopionym masłem. Dokładnie i energicznie mieszamy. Tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm i dociskamy ją do dna. Totrownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę i przygotowujemy masę serową.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż minutę). Masę serową przelewamy do tortownicy, a na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 75-80 minut. Przestudzony sernik wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)

* Do sernika użyłam migdałów marki Fine Food BIO (pochodzących z rolnictw ekologicznych) oraz brzoskwiń marki Fine Food. Produkty tej marki dostępne są w halach Makro na terenie całej Polski. 
 

Opublikowano: 15 kwietnia 2013
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Jol
Jol
02.11.2019 11:52 odpowiedz
W pierwszych krokach wykonania spodu piszesz o cukrze ale w składnikach to nie ma....miałaś na myśli migdały?
GaMa
GaMa
17.12.2016 15:22 odpowiedz
Jeszcze jedno pytanie. Nie mam amaretto i zastanawiam się czy by je zastapić?

Pozdr:)
GaMa
GaMa
17.12.2016 13:54 odpowiedz
Kasiu planuję upiec ten sernik na Święta w zwykłej blaszce prostokątnej. Zastanawiam się nad proporcją. Moja blacha ma wymiar 34 x 24 cm. Czy piec z podwójnej porcji czy z 1,5 porcji?

Pozdrawiam
Magda G
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.01.2016 20:38 odpowiedz
Cieszę się, że sernik tak Wam smakuje :)
Pozdrawiam :)
ania
ania
10.01.2016 17:15 odpowiedz
Kasiu ten sernik jest obłędny! Nawet nie miałam amaretto i dodałam zwykłej wódki, a i tak wyszło najlepsze ciasto jakiego w życiu próbowałam. To połączenie orzechów i alkoholu trafiło niesamowicie w mój gust.
Choć upieczenie go chyba było błędem bo od wczoraj niezdrowo się z mężem objadamy ;))
dorota
25.04.2013 11:26 odpowiedz
Pięknie się prezentuje i na pewno pysznie smakuje!
jolantaszyndlarewicz
17.04.2013 16:53 odpowiedz
Bardzo smakowicie wyglada ten sernik Kasiu .... a te orzechy rzeczywiscie muszą być jak niespodzianka:)
gin86
16.04.2013 17:06 odpowiedz
Niezwykle oryginalny sernik :)
alohaskarbie
16.04.2013 11:32 odpowiedz
Wygląda baaardzo apetycznie :)
ugotujmyto.pl
15.04.2013 21:39 odpowiedz
Zapiera dech w piersiach :)!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2013 20:42 odpowiedz
Beatawg - niestety trzeba skopiować i wydrukować. Nie ma opcji drukowania przepisu. Na Bloxie jest to odrobinę skomplikowane.
beatawg
beatawg
15.04.2013 10:26 odpowiedz
super! chciałabym móc wydrukować sam przepis z Twojej strony, jak mogę to zrobić?
kabamaiga
15.04.2013 10:11 odpowiedz
Muszę ukraść ten przepis od Ciebie. Tylko niech no się nadarzy jakaś odpowiednia okazja.
Sandra bakes a party
15.04.2013 10:08 odpowiedz
Wygląda uroczo i na pewno smakuje wspaniale. Pozdrawiam.
blenda2007
15.04.2013 07:58 odpowiedz
mniam mniam:)
Inspirowane Smakiem
15.04.2013 06:47 odpowiedz
Wygląda baardzo smakowicie. :)